Resa till Namibia

En resa till Namibia är en resa med alla sinnen. Genom karga ökenlandskap tar du dig längs tomma raka vägar. Landet är dubbelt så stort som Sverige men här bor bara drygt 2 miljoner människor vilket gör Namibia till världens näst minst befolkade land (efter Mongoliet) i världen. Det gör att naturen känns oerhört närvarande och ibland nästan överväldigande. Mina resor hit har varit några av de absolut bästa jag gjort. Res hit om du gillar roadtrips, fantastiska landskap, djur, spännande kulturer och annorlunda resmål. Gillar du strandliv, party, folkliv och shopping så är det här kanske inget resmål för dig.

Lite allmän info:

Ta sig hit: Air Namibia trafikerar dagligen rutten Frankfurt-Windhoek. Även Qatar & KLM flyger på Windhoek.

Ta sig runt: Det finns inga publika transportmedel att tala om så att ta dig runt i Namibia gör du med litet flygplan, bil med guide eller så kör du själv.

Tidzon:  UTC +2

Språk: Officiellt språk är engelska. Men flera andra språk som afrikan, tyska, Bantu and Khoisan används.

Pengar: Namibiska dollar eller Sydafrikanska rand. Namibiska dollar går inte att få tag på innan avresa och heller inte växla tillbaka så se till att fixa det på flygplatsen i Windhoek.

El: I Namibia har man en egen slags adapter (samma som i Sydafrika) så köp en på flygplatsen om ni ger er iväg norrut direkt.

Resperiod: Namibia är en åretruntö destination men december kan vara väldigt varm,  i januari-mars är det regnperiod, i juni kan det vara lite kallt och augusti blåsigt. Högsäsong är juli-september.

Packning: Lager på lager, ofta stora temperaturskillnader på morgon och kväll. Fritidskläder i naturfärger, (färgglada kläder ska undvikas på safari då de kan skrämma djuren. Finklänning och högklackat kan lämnas hemma. Mer utförliga packlistor både vad gäller kläder och kamerautrustning hittar du i inlägget På väg till Namibia.

Religon: Kristendom och flera inhemska religioner.

Bo: Boendena är förhållandevis få så reser man under högsäsong (annars också om man har specifika önskemål bör man boka i förväg.

Det absolut bästa sättet att ta sig runt är med hyrbil. Tänk på att alltid tanka när du passerar en bensinmack, det är ibland långt mellan mackarna och på de små avlägsna mackarna händer det att bensinen tar slut. Se även till att du har gott om vatten till dig själv så att du klarar du om du får motorstopp. Det kan ta tid innan någon passerar.

Alla På vifts blogginlägg om Namibia:

Boktips - Namibia

 • Exit Kalahari av Jenny Söderqvist och Helene Åberg
 • Handelsfursten av Damaraland av Peter Johansson
 • Song of Be av Lesley Beake
 • The Burning Shore av Wilbur Smith
 • The Sheltering Desert av Henno Martin

Resereportage

Filmtips - Namibia

 • Namibia- The Struggle for Liberation av Charles Burnett
 • The King is Alive av Kristian Levring, Anders Thomas Jensen & William Shakespeare

Bloggtips - Namibia

Mat & Dryck

Vattnet utanför Namibia har extremt goda förutsättningar för ostronodling och ostronen är utsökta. Svälj ner dem med det prisbelönta inhemska ölet Windhoek.

Upplägg av resan

Försök gärna få in följande stopp om du reser till Namibia

 • Etosha (safari)
 • Damaraland (Himba, Desert Elephants & noshörningar och landskap)
 • Swakopmund (äventyr, delfiner & ostron)
 • Sossusvlei och Deadvlei (sanddyner & hästridning)
 • Kalahari (vandring)
Namibia Placeholder
Namibia