Madagaskars lemurer

Fascinerande Madagaskars sötaste invånare – lemurerna!

,

Kanske är det lemurer man först tänker på när någon säger Madagaskar. Så var det iallafall för mig. Vad jag inte riktigt hade koll på är att det finns över 100 arter och att de lever i olika områden på denna stora ö. Om du åker till Madagaskar för att du vill möte en speciell art av lemuren måste du planera din resa utifrån det. Den dansande sifakan och den ringsvansade, de kanske två mest kända lever t.ex. inte i den norra delen som jag besökte. Men jag fick möta flera andra sötnosar.

Om du vill fotografera lemurer på Madagaskar

Det finns ett par saker att tänka på om du vill fotografera lemurer på Madagaskar och komma hem med riktigt bra bilder – du behöver ett rejält teleobjektiv och det behöver vara ljusstarkt. Lemurerna älskar att hålla till högt upp i trädkronorna, så det är både rätt taskiga ljusförhållanden och långa avstånd. Själv hade jag bara en 70-200 med mig, förvisso ljusstarkt men inte en tillräcklig brännvidd. Å andra sidan får du ofta gå ganska långt så vikten på din utrustning tarvar på. Vi hade en proffsfotograf med oss, hans utrustning vägde 20 kg…

Först ut Sanford’s bruna lemur

Redan i vår första nationalpark – Amber Mountain stöter vi på vår första lemur och det är en Sanford’s Brown lemur. Denne lilla krabat hade absolut ingen lust att göra sig till för oss utan satt stilla kvar högt, högt i trädkronorna. Det var inte ens någon idé att försöka fota den. Som tur var stötte vi på hen igen nere i Ankarana där hen var betydligt mer tillmötesgående.

Crown lemuren – lemurernas Herr Nilsson

Vår första närkontakt med en lemur var med en familj kronlemurer. Men dessa var knappt ens vilda. De levde i ett träd vid en enkel servering där vi intog lunch efter att ha besökt Red Tsingy. Inte inhägnade men definitivt matade. Men även dessa fick vi möta igen i Ankarana. Visst är de lite lika Pippis Herr Nilsson?

Den svarta Sifakan kräver sitt äventyr

Amber Mountain & Ankarana är två områden som nästan alltid är inkluderade i den norra rutten turister gör. Vi gjorde även en avstickare till betydligt mindre besökta Andrafiamena Andavakoera Reserve. Vägen dit var ett riktigt äventyr med gropar som kratrar och vattendrag det gick att fastna i😅. Hit kommer du för att möta den svarta sifakan, en extremt hotad art som bara lever i denna lilla avkrok av Madagaskar. Precis som andra sifakor är de experter på att hoppa och kan ta sig över 10 meter i ett enda hopp. De försvann snabbt vill jag lova när de tyckte vi blev allt för närgångna.

Den lilla godingen Sportive Lemur

Den här lilla sötnosen var den vi mötte mest och närmaste. Kanske för att den är nattaktiv och höll till i sina hålor på dagtid vilket gjorde det enkelt att komma nära. Namnet kändes väldigt missvisande eftersom denna filur var den enda av de lemurer vi mötte som höll sig stilla. Men tydligen har namnet snarare att göra med dess försvarsteknik där hen fäktar med sina bakben när den känner sig trängd.

Den blåögda svarta som inte behöver vara varken blåögd eller svart

Om sportig lemur känns som ett missvisande namn så måste jag nog säga att den blåögda svarta lemuren har ett än mer missvisande namn. Visst finns det blåögda svarta men också grönögda bruna. Ommötet med denna lemur har jag skrivit ett helt inlägg eftersom det var ett extra ordinärt äventyr!

Den svarta lemuren

Även om jag ovan hävdade att det var den sportiga lemuren vi fick mest närkontakt med så är det en sanning med modifikation för väl ute på öarna Nosy Be och Nosy Komba mötte vi den svarta lemuren och kom riktigt nära. Men dessa är matade och tränade lemurer som finns för att locka turister att betala en slant för att bli fotograferade med en lemur på axeln så det räknas inte riktigt. Men riktigt söta var de iallafall:)

Totalt 6 arter av lemurer fick jag stifta bekantskapen med under denna resa. Om det är mycket eller lite har jag ingen aning om men för mig kändes det fullt tillräckligt. Det var bra att ha lemuren som mål på utflykterna men som vanligt var det resan dit, milen i bil mellan byarna och nationalparkerna och timmarna i vandringskängorna som var höjdpunkterna!

Må gott och lev väl!

Vill du följa bloggen kan du göra det här,
via mail, FB eller Insta:

Etiketter:


Kommentarer

2 svar till ”Fascinerande Madagaskars sötaste invånare – lemurerna!”

  1. Profilbild för Charlotte Balcker
    Charlotte Balcker

    Wow å tusen tack för presentationen av lemurerna. Kul att du lär ut massa nytt ❤️

    1. Profilbild för Cathinka
      Cathinka

      Tack<3 En av alla bra anledningarna att resa, att få lära sig en massa nytt😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?