Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Båtluffa i Grekland – Den perfekta semestern

Båtluffa i Grekland eller då i Kykladerna som är den ögrupp där jag har båtluffat, tycker jag är den ultimata semesterformen för en sommarsemester i Europa. Kanske för att den innehåller så många delar. Kanske för att det får mig att känna mig lite mer som en traveller (resesnobbismvarning!). Men framför allt för att reseformen stillar upptäckarlusten! Genom ditt val av öar så förändrar du fokus på din resa. Res till Amorgos för den vackra naturen och alla fina vandringsleder, Ios för sitt vibrerande nattliv eller Koufonissi för paradisstränder.

Grekland i allmänhet och att båtluffa i Grekland i synnerhet är helt enkelt ett av mina absoluta favorit resmål. Hit åker du för att äta den grekiska maten, för stränderna, alla vandringsleder och inte minst för alla de söta byarna.

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Båtluffa i Grekland- vilken ö? hur många öar? hur länge?

Det finns några frågor du bör ställa dig när du börjar planera din resa. Vart i Grekland vill jag öluffa? Varifrån ska jag utgå? Hur länge ska jag vara borta? och Vilka öar ska jag välja?

Ögrupper – hur ska du välja?

Det finns flera olika ögrupper i Grekland där du kan båtluffa. Ett tips är att hålla dig till en ögrupp, iallafall om du har begränsat med tid. Dels är det betydligt bättre förbindelser inom en ögrupp än mellan dem dels så det tar ofta en hel del tid att ta sig från ögrupp till ögrupp.

Dodekaneserna – Kallas även tolvöarna och ligger utspridda längs gränsen till Turkiet i regionenen Sydegeiska öarna. De största mest kända öarna är Rhodos, Kos & Karpathos, dit det även går charter. På Dodekanserna bor ungefär 200 000 människor. Flyg till Samos, Kos eller Rhodos.

Kykladerna – Är nog sinnebilden för vykortsgrekland med sina vita sockerbitshus med blå fönsterluckor, blommor i fönstren och katter på trapporna. Här finns inte mindre än 20 bebodda öar vilket gör det populärt hos båtluffarna. Mest kända öar är kanske Ios, Santorini, Mykonos & Naxos. Från Sverige går direktflyg till Santorini som är en bra utgångspunkt för att båtluffa här. Aten likaså.

Saroniska öarna – Är den ögrupp som ligger närmast Aten och är därför lite dyrare men bra om man har lite mindre med tid. I ögruppen ingår bl.a. Hydra, Egina & Poros. Aten är en bra utgångspunkt.

Sporaderna – För oss svenskar är nog ögruppen mest känd för att det var här Mama Mia spelades in. Skiathos och Skopelos är nog de mest kända öarna. Flyg till Skiathos.

När jag har båtluffa har jag enbart varit i Kykladerna så inlägget handlar främst om hur det är att båtluffa där.

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Hur många öar ska jag besöka under min öluff?

Det beror såklart på hur mycket tid du har till ditt förfogande. Min personliga åsikt är att om du vill båtluffa bör du ha åtminstone 2 veckor. Annars är det nästan bättre att boka en charter och göra utflykter från en fast bas.

Varför 2 veckor? Därför att det tar lite tid att båtluffa. Först kanske du måste övernatta en natt i Aten för att du inte hinner med dagens färja till ön. Sedan blir det en resdag varje gång du byter ö och sist men inte minst bör du lägga sista natten innan avfärd hem på fastlandet så du har lite reservtid. Färjor ställs in. Inte för att jävlas utan för att det blåser. Mycket. Ett bra riktmärke när du planerar är 2 öar per vecka.

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Kykladerna – Vilka öar ska jag besöka?

Namnet Kykladerna kommer från grekiskans Κυκλάδες och som kan översättas typ ringformad. Öarna som tillhör Kykladerna kan nämligen sägas ligga i en ring kring den heliga ön Delos. Ögruppen består av inte mindre än 220 öar men där endast ca 20 är bebodda av totalt 94 000 invånare. Utan att ha några som helst belägg för mitt påstående skulle jag säga att den här ögruppen är den absoluta favoriten bland båtluffare.

Vilka av Kykladernas alla öar du ska välja till din öluff är svårt att tipsa om. Alla har något att erbjuda till alla. men nedan försöker jag mig på en grov generalisering till största öarna i Kykladerna. Eftersom jag inte besökt alla själv har hjälp tagits av den fantastiska FB-gruppen Greklandsvänner. Jag kan varmt rekommendera att gå med där om du är nyfiken på Grekland. Och tänk på att det finns ställen på öarna dit inte lika många turister når. Ställen som kan dig en helt egen upplevelse, väsensskild från andra besökares. Läs Johnnys inlägg från Santorini så förstår du vad jag menar.

För naturmänniskanAmorgos, Folegandros och Småkykladerna (som består av Danoussa, Iraklia, Koufonissi och Schinoussa).
För vandraren: Amorgos, Sifnos, Syros & Andros
För strandälskaren: Sifnos, Koufonissi, Milos, Ios
För barnfamiljen: Sifnos, Paros, Naxos, Antiparos, Koufonissi
För partypinglan: Santorini, Ios & Mykonos
För byälskaren: Tinos & Andros
Bortanför allfartsvägarna: Iraklia, Serifos, Sikinos, Tinos & Andros

Följande turer har jag tagit:

Santorini – Ios – Paros – Antiparos, när jag var yngre och fokus var lite mer på häng & party

Sifnos – Milos – Antiparos – Paros, med småbarn

Naxos – Koufunissi – Antiparos, med lite större barn

Amorgos – Iraklia – Antiparos, utan barn

Och ja, vi gillar Antiparos:)

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Att boka eller inte boka, det är den stora frågan när du ska båtluffa i Grekland

En väldigt vanlig fråga när det gäller båtluffning i Grekland är huruvida man ska boka färjor och boenden i förväg. Lite av hela tjusningen med att båtluffa är att du kan vara spontan och ta dig dit näsan pekar. Några saker att tänka på dock är att det är skönt att ha bokat första nattens boende, åtminstone om du anländer sent. På små öar som Koufonissi & Iraklia bör du absolut ha bokat innan du går iland. Och generellt kan jag säga att åker du under högsäsong och är lite picky med ditt boende kan det också vara värt att boka.

Förr stod det klasar med folk och väntade när du anlände i hamnarna. Med internet och lättheten att boka på nätet har urvalet i hamnarna minskat.

Vid årets båtluff i Grekland hade vi faktiskt bokat precis allt innan vi åkte hemifrån. Men vi har varit ganska mycket i Grekland och visste precis vart vi ville den här gången och la ner en helt annan omsorg på våra boenden jämfört med vad vi brukar. Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Hur bokas färjebiljetterna?

Vid årets helt förbokade båtluff hade vi bokat alla våra biljetter på nätet hemifrån. Vi använde oss av https://www.ferriesingreece.com. Funkade riktigt bra och vi fick löpande uppdateringar på mailen när förändring skedde. Dessutom pratade man svenska på kundtjänsten.

Med oss till Grekland hade vi då ett kvitto på vår bokning och väl i Pireus gick vi runt till de olika rederierna och hämtade ut våra biljetter. Om du inte har förbokas finns det resebyråer på öarna dit du kan gå och köpa din biljett. Det går inte längre att köpa biljetter på båtarna.

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Vad kostar det att båtluffa i Grekland?

Det går såklart inte att att sätta en prislapp på eftersom vi alla har helt olika preferenser på vad man vill ha och vad man vill kosta på sig och lhur mycket tur man har när man bokar sin flygbiljett. Det är inte heller så att det är billigare att båtluffa än att ta en charter. Men ska jag generalisera lite så kan det se ut så här:

Flygbiljett: (Aten/Santorini direkt) 2 500 kr och uppåt.

Färjor: Aten/Pireus – Amorgos – Iraklia – Paros – Aten/Pireus (som blev ombokad till Rafina). För den här turen betalade vi ca 1 500 kr/pers. Men då hade vi business class på de långa sträckorna och inte de billigaste bolagen. Här kan du definitivt spara in. Dock var det grymt skönt med business på nattfärjan ut till Amorgos då det hade varit en lång resdag innan. Annars sitter jag helst ute under båtturerna så businessbiljetter är tämligen onödigt. Generellt kan också sägas att ju snabbare båt desto dyrare biljett.

Boende: Återigen handlar det om vad du vill lägga. Det finns boenden i de flesta prisklasser men det kan vara svårt att komma under 400 kr för ett dubbelrum. Vi bodde oförskämt bra den här resan och betalade upp till 1 000 kr för ett dubbelrum inkl. frukost. Reser du inte under högsäsong (juli-augusti)  är priserna lägre.

Mat:

 • Frukost – Om du äter en rejäl frukost ute så får du räknat med 70 kr
 • Lunch – En greksallad, tsatsiki & en saganaki plus läsk eller vatten max 200 kr för 2.
 • Middag – En förrätt att dela på, lite dyrare varmarätt typ lammkotletter, vatten  och en liten kanna vin eller öl, 400 kr för 2 per.
 • TIPS! Om du vill hålla nere kostnaderna så bor du i studio så kan du köpa egen frukost. För att hålla nere lunch/middagskostnaderna så kan du alltid ta en gyros som kostar runt 25 kr eller en pizzaslice för 15 kr.

Hyra bil: Vi betalade 400 kr inkl helförsäkring för en dag.

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

På plats i den grekiska övärlden

Väl på plats är det bara att njuta av den fantastiska grekiska övärlden! Gör gärna utflykter till fots, på moppe eller i bil för att upptäcka ett Grekland även bortanför hamnstaden. Idag tar man kort på det flesta ställen men lite extra kontanter är ändå att rekommendera, särskilt om du bor i lite mindre byar. Bankomater finns inte överallt och strömavbrott är inte ovanligt. Hämta gärna ut din färjebiljett dagen innan avfärd dels för att säkerställa att resebyrån har öppet men även för att kolla tidtabellen.

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna
Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Hur ska jag packa för en öluff i Grekland?

Ta inte med för mycket och de högklackade och cocktailklänningen kan du lämna hemma. Du hamnar snart i luffmood och hasar runt i samma klänning och flipflops. Böcker att läsa på stranden eller under båtresorna är ett måste.

Jag föredrar att packa i ryggsäck när jag ska båtluffa i Grekland. Mest för att det är lite knepigt ibland när man tar sig ombord på färjorna med många som ska på samtidigt (det går fort i hamnarna!) och ibland ska väskan knökas med uppför trapporna på båten. Numer har jag en kombinerad rullväska/ryggsäck som jag älskar.

Båtluffa i Grekland, Amorgos, Iraklia, Antiparos, Kykladerna

Ja det var min lilla guide till att båtluffa i Grekland eller snarare Kykladerna. Om du vill läsa ännu mer så rekommenderas definitivt att du tittar in på Kalimera och Mitt Grekland som båda är guldgruvor när du söker information inför din resa. Hos dem hittar du dessutom utförliga beskrivningar till alla öar.


Fler inlägg om att båtluffa i Grekland hittar du här:

Amorgos, Iraklia, Antiparos

Kommentarer

 1. Profilbild för 4000mil

  Bra guide! Jag är sååå sugen på Grekland igen nästa år, men vet inte om det ryms i schemat.

  1. Profilbild för Cathinka

   Jag också! Men sommarsemestern går till Algarve, inte fel det heller?.
   Tänker att en långhelg till Meteora borde gå att klämma in…

 2. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Av de mange greske øyene, har jeg bare besøkt Korfu, og jeg vil gjerne se flere etter hvert. Det ser så trivelig ut på småøyene!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är verkligen urmysigt! Ett ställe jag åker tillbaka till igen och igen.

 3. Profilbild för Annelie
  Annelie

  Vilken bra guide, tack! Får man fråga vilken väska det är du använder?

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack vad roligt att du tycker det. Det är en Eagle Creek inköp på http://www.pickpack.se

 4. Profilbild för Daniela / Discovering The Planet

  Vilket läckert och fullmatat inlägg. Grekland är en absolut favorit. Svårt att misslyckas :).

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Håller med dig, en klar favorit som alltid svarar upp till förväntningarna.

 5. Profilbild för Lilian Ydehed
  Lilian Ydehed

  Hej Cathinka, har precis hittat till din blogg som jag verkligen gillade. Vi funderar på att öluffa med familjen och jag undrar om du har tips på bra boenden för den Öluff rutt du rekommenderar för barnfamiljen?

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Lilian
   Det var så länge sedan jag besökte dessa öar så har inga aktuella tips att ge. Förutom Artemis på Antiparos som vi bott på vid ett par tillfällen även under senare år och varit nöjda med. Men det är riktigt härligt att luffa med barnen så jag önskar er en härlig tur!

 6. Profilbild för Mikaela Svanborg
  Mikaela Svanborg

  Gud vilka fina bilder! Själv längtar jag efter Egina. Fina sandstränder, god mat och nära Aten för billig peng: https://farbrornikos.se/egina/

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Det är inte annat än att det suger i greklandsnerven nu:) Egina har jag aldrig varit till men en dag kanske…

 7. Profilbild för Alice Hartzell
  Alice Hartzell

  Hej,
  Vi håller just nu på att planera vår båtluff i Grekland i september och är i valet och kvalet om vi ska flyga till Aten, Kreta eller Santorini. Aten eller Santorini känns ju kanske smidigast? Vi tänkte oss Amorgos, Paros och Naxos och ska vara iväg i 2 veckor.
  Som jag förstod det som tog ni färjan från Aten till Amorgos och detta är en rätt lång resa va, runt 6 h? I vilken ordning hade du tagit de öarna vi är sugna på? Hur hade du gjort upp den rutten om du fått välja ö/flygplats att starta och avsluta på?

  Tack så mycket för all inspo!

  Mvh Alice & Micke

  1. Profilbild för Cathinka

   Vi har alltid flugit till Athen och tagit båten därifrån så kan inte svara på flygfrågan. Men vad gäller ordningen hade jag börjat längst bort, dvs Amorgos, och sedan jobbat mig mot Athen. Så Amorgos, Naxos och sedan Paros.
   Hoppas ni får en härlig resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?