Random Post
Sök
Lissabon tips, weekend i Lissabon

5 favoriter – Lissabon tips till Europas kanske mysigaste huvudstad

Vi är såklart alla olika med olika preferenser och referensramar. Jag gillar att gå, att vara ute. Jag gillar inte att köa. Så mina Lissabon tips bygger på just det, att vandra gata upp och gata ner och insupa atmosfären, att återvända till hotellet på kvällen med ömma, lätt svullna fötter, magen till bredden full av dagens  smakupplevelser och sinnet rågat av synintryck, dofter och nya ljud. Men inte så många besök i kyrkor och museer som kräver köande och inomhusvistelse. Så här är de,  5 favoriter - mina Lissabon tips.

Lissabon tips, Alfama, weekend i Lissabon

Alfama

Alfama är Lissabons äldsta stadsdel där du hittar både Lissabons äldsta religösa byggnad, katedralen Sé och på Lissabons högsta punkt, det gamla slottet São Jorge. Här hittar du även de galet pittoreska  vindlande gränder med sina blommande balkonger, hängande kulörta tvätt, tanter, kakelklädda fasader och patinerade portar. På tisdagar och lördagar kan du besöka den stora loppmarknaden, tjuvarnas marknad eller varför inte bara njuta av den härliga utsikten över floden Tejo från någon av Alfamas Miradourer, de charmiga små utsiktsplatserna som du hittar på många ställen runt om i Lissabon.

Läs mer: Alfama

Lissabon tips, Alfama, weekend i Lissabon

Lissabon tips, Alfama, weekend i Lissabon

Lissabon tips, Alfama, weekend i Lissabon

Lissabon tips, Alfama, weekend i Lissabon

Lissabon tips, Alfama, weekend i Lissabon

Lissabon tips, Alfama, weekend i Lissabon

 

SparaSpara

Fun facts: Visste du att det finns en stad under Lissabon? I samband med den stora jordbävningen på 1700-talet upptäcktes en romesk stad under Lissabon. Nu kan du vid två tillfällen om året, genom ett hål i marken på Rua da Conceição, besöka de romerska gallerierna. På deras Facebook sida kan du se vilka datum som gäller och här kan du boka biljetter

LX Factory

I ett gammalt industriområde vid brofästet till 25 aprilbron finns LX Factory. Som en liten kreativ ö i ett övergivet, rått industrilandskap hittar du små designaffärer, ateljéer, fik & restauranger. Mycket fin gatukonst. På söndagarna flyttar affärerna ut på gatan och en härlig marknadskänsla skapas. Bara bokaffären Ler Devagar gör LX Factory värt ett besök!

Läs mer: LX Factory

Lissabon tips, LX factory, weekend i Lissabon

Lissabon tips, LX factory, weekend i Lissabon

 

Fun facts: Vissta du att du i Lissabon inte bara hittar världens äldsta bokhandel utan även den minsta? Världens äldsta är Livraria Bertrand från 1732 och den minsta är Livraria do Simão med sina ca 3 m2.

Maten

Jag älskar mat och tycker det är ett stort plus när resmålet har ett kök som faller mig på läppen och det gör det portugisiska köket med sin enkla, rustika mat. Några av mina favoriter är:

- den lilla osten Queijo mestio de Tolosa som du ofta får innan maten

- Ensalata de pulpo, bläckfisksalladen som varje restaurang verkar ha sin egen variant på

- Ameijoas á Bulhão Pato, hjärtmusslor med sås av olivolja, koriander, vitlök och vitt vin. Magiskt gott!

- grillad vit fisk med gröna grönsaker och kokt potatis, toppas med rikligt av citron

- eller såklart en Caldeirada de peixe en fiskgryta i bästa Kasa Warg stil, du tager vad du haver i fisk och skaldjursväg och kokar med en drös örter och tomater.

Allt avnjuts med ett lokalt Vino Verde, ett ungt, grönt, lätt, ofta lite syrligt pärlande vin. Och en Pastis de Nata slinker alltid ner som efterrätt.

Som vanligt bad vi om tips i receptionen om vart vi skulle gå och äta och fick riktigt bra tips. För grymt bra traditionell portugisisk mat rekommenderas ett besök på Restaurante Principe Do Calhariz, för lite mer nytänk och fine dining prova The Pharmacy (boka bord, det var fullt när vi försökte) och för ungt, hippt och trendigt besök TimeOut Market.

Lissabon tips, maten, weekend i Lissabon

Lissabon tips, maten, weekend i Lissabon

Lissabon tips, maten, weekend i Lissabon

Lissabon tips, maten, weekend i Lissabon

Lissabon tips, maten, weekend i Lissabon

Lissabon tips, maten, weekend i Lissabon

Lissabon tips, maten, weekend i LissabonLissabon tips, maten, weekend i Lissabon

 

Fun facts: Den ack så engelska traditionen Afternoon Tea är - portugisisk. När den portugisiska prinsessan Catarina de Bragança gifte sig med den engelska kungen Charles II hade hon med sig teblad i packningen. Och hennes vana att dricka te och äta kaka på eftermiddagen etsade sig fast i den engelska traditionen.

Dagsutflykt till Sintra & Cascais

En stad är ju även dess omgivningar och runt Lissabon hittar du flera ställen värda en utflykt. Själv valde jag en dagsutflykt till Sintra och Cascais. Sintra är sagobyn som du inte tror är på riktigt, den påminner om en kuliss i en Disneyproduktion. Med slott och palats utöver denna värld. I Cascais njuter du av skönt strandliv på någon av stans stränder.

Läs mer: En dagsutflykt till Sintra & Cascais

Utflykt till Sintra och Cascais, weekend Lissabon, cascais stränder, bus 403 sintra cascais

Utflykt till Sintra och Cascais, weekend Lissabon, cascais stränder, bus 403 sintra cascais

 

Fun facts: Att fotboll är i det närmaste religion i Portugal vet nog många men visste du att det finns inte mindre än 214 fotbollsklubbar i enbart Lissabon!

Gå, gå, gå - Lissabon gör sig bäst till fots!

Det är svårt att sätta fingret på vad det egentligen är som gör att du förälskar dig i en stad men jag tror att en betydande faktor för mig är att den är gåvänlig och Lissabon är mer än så, Lissabon är en fantastisk gåstad!

Som turist rör du dig främst i områdena Bairro Alto, Chiado & Baixa och Alfama. Bairro Alto är stans restaurang & barkvarter och området ändrar helt skepnad framåt kvällskvisten. Från att under dagen vara rätt dött formligen sjuder det av liv under dygnets sista timmarna (och första med för den delen).

Chiado & Baixa ligger på låglandet mellan Bairro Alto och Alfamas kullar och kan sägas vara stans shoppingdistrikt. Här finns flera bilfria gågator med butiker från både välkända och okända märken men härligt befriade från stora shoppinggallerior.

Längs floden Tejo löper en lång strandpromenad som gör sig utmärkt för en eftermiddagspromenad eller varför inte hyra en cykel om fötterna ömmar allt för mycket?

Eller varför inte vandra genom Lissabons charmiga gator med de fantastiska kaklade fasaderna i fokus.

Följ:  Kakelvandringen så får du njuta av så mycket vackert!

Lissabon tips, weekend i Lissabon

Lissabon tips, weekend i Lissabon

Lissabon tips, weekend i Lissabon

Lissabon tips, weekend i Lissabon

Vill du ha fler Lissabon tips?

Åsa som driver bloggen Bortugal har bott utanför Lissabon i flera år så där hittar du hur mycket tips som helst. Linda på Resamedvetet har en bra cityguide. Kika även in hos Linnea på Lancelin och Helena och Peter på Freedom Travel för ännu fler tips.

Annars kan kanske en weekend i Prag locka? Eller varför inte en långhelg i Uganda?

Glöm nu inta att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Må gott och lev väl!/Tinka

Mer nyfiken på Lissabon?

Vill du läsa ännu mer om Lissabon hittar du kanske något du är extra intresserad av i dessa inlägg:

guest
16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
4000mil
4000mil
november 7, 2017 13:39

Tack för alla tips. Har haft mycket nytta av dina Lissabon-inlägg! 🙂

Gustav och Julia
oktober 13, 2017 12:56

Lissabon är verkligen en fantastisk stad! Riktigt fina bilder har du tagit. Har även vi skrivit ihop lite som komplettering till din guide för den intresserade!

Renates Reiser
juni 5, 2017 21:28

Så mange gode tips til Lisboa det var her! Byen virker veldig i vinden for tiden, og jeg lenger etter å komme meg dit selv. 🙂

Anna
juni 5, 2017 10:57

Tack för bra tips! Vi gör precis likadant när vi reser, går, går och går. Äter och dricker. går igen 🙂 Bästa sättet att upptäcka en stad, dess kultur och dess folk. tycker vi. Lissabon står högt på listan över kommande resmål.

Linda, 155cm.se
maj 28, 2017 09:55

Perfekt! En utmärkt guide för oss!

Fantasy Dining
maj 28, 2017 08:22

Åh älskar allt!

4000mil
4000mil
maj 27, 2017 22:18

Vi sparar och tar med oss tipsen till höstlovet när vi åker. 🙂

Åsa
Åsa
maj 27, 2017 18:16

Jag håller med om allt faktiskt utom LX Factory för där har jag inte varit ännu! 🙂