Random Post
Sök

Välkommen till resebloggen På vift!

Här bjuder vi på massor av reseinspiration till när & fjärran. Till fots, med tåg, bil eller i luften, här är ingen resa för kort eller lång.

Res till Algarve, massor av tips om stränder, byar, mat & vandringar

Algarve, Portugal – 300 soldagar om året!

Sedan några år tillbaka kan jag kalla Algarve mitt hem. Jag bor i en liten by som heter Praia da Luz på västra Algarve. Det innebär att trots att detta är en reseblogg med resor från jordens alla hörn finns här extra många inlägg om Portugal i allmänhet och Algarve i synnerhet. Den här sidan har jag skapat för att du lättare ska kunna hitta den information just du är ute efter.

För att du lättare ska kunna hitta bland allt jag skrivit om Algarve har jag delat in inlägen i ett antal kategorier; Algarves fantastiska stränder, Mysiga byar i Algarve, Mat & dryck i Algarve, Lagos & Livet som portugalsvensk. Kategorierna kan du nå via menyn, här bredvid i pricken Algarve eller via länkar i avsnitten nedan. Men först bjuds på lite allmän Algarvefakta:

Lite fakta om Algarve

Algarve är en av Portugals 7 regioner och löper längs hela den södra kusten mot Atlanten. I Algarveregionen bor cirka 400 000 människor och Faro är regionhuvudstaden där du även hittar den internationella flygplatsen. Vidare hittar du städer som. Tavira, Olhao, Albufeira, Portimao & Lagos. Med sitt behagliga klimat och 300 soldagar om året drar regionen årligen miljontals av turister, solbadare, golfare, vandrar, fågelskådare… Alla hittar något här i Europas sydvästra hörn.

I över 500 år styrde morerna över Algarve något som än i dag syns i tex arkitekturer. Som de vackra skorstenarna och kaklet. En annan rest från morerna är alla ord som börjar på al som just Algarve, Albufeira, Almancil och många fler orter. År 1755 inträffade en stor jordbävning med sitt epicenter nära Lagos som ödelade stora delar av Algarve.

Fun facts Algarve: En gång i tiden var Algarve namnet på hela Portugal. Efter att morerna ockuperade Portugal kallade de helt enkelt bara hela området för Al-Gharb, Algarve, som betyder västra.

Klimatet på Algarvekusten

Algarve är känt för siyy härliga varma och relativt torra klimat. Här skiner solen 300 dagar om året. Juli & augusti är de varmaste månaderna med medeltemperaturer på över 30 grader men kvällarna är fortfarande relativt svala så du gärna sätter på dig en tröja. Ofta förekommer en nordlig vind under eftermiddagarna. Enligt mig är de absolut bästa månaderna härnere september & oktober. Då ligger medeltemperaturen fortfarande på runt 25 grader så fortfarande strandväder men du kan nu även ägna dig åt en mängd aktiviter utan att bada i svett. Under sommarmådarna ligger vattentemperaturen runt 20 grader och på vintern runt 15 grader.

Alla Algarves fantastiska stränder

Algarves stränder, Cordoama

Algarves kustlinje är ca 20 mil lång, 15 mil längs södra kusten & 5 mil längs den västra och här hittar du över 100 olika stränder. Allt från kilometerlånga sandstränder till små klippstränder som bara finns när det är lågvatten. Det finnas verkligen en anledning till att Algarve mer än en gång blivit utsedd till Världens stranddestination av turismnäringen. Förenklat kan sägas att stränderna närmaste Spanien är långa platta stränder som efter Faro övergå till de för karaktäristiska gulröda sandstensklipporna för att sedan längs västerut bli dramatiska svarta skifferklippor.

Fun facts Algarve: Utanför Algarvekusten hittar du 4 sjunkna krigsfartyg; Oliveira e Carmo, Hermenegildo Capelo, Zambeze & Almeida Carvalho. Dessa skepp bildar tillsammans världens största artificiella rev.

Mysiga byar i Algarve

Salema, mysiga byar att besöka i Algarve

Det finns massor av byar att besöka längs Algarvekusten och dess inland. Fiskebyar, turistorter, små charmiga bergsbyar. Att sätta sig i bilen för att upptäcka våra närområden är något vi gärna gör och att kombinera ett bybesök med en lunch är aldrig fel.

Mat & dryck i Algarve

Lagos fiskmarknad, reseblogg, algarve, Mercado Municipal da Avenida de Lagos

Matintresset i familjen är stort, båda vad gäller att laga & äta. Det är därför inte alls ovanligt att utflykter vi gör har någon typ av mat- eller dryckfokus. Här hittar du tips om matmarknader, vingårdar, olivoljeprovning & ett och annat restaurangtips.

Fun facts Algarve: Algarve är hem åt inte mindre än 5 st Guide Michelin-krogar (2021). 2 st med 2 stjärnor och tre stycken med 1.

Lagos

Lagos Street art, reseblogg, saker att göra i Lagos

Lagos är vår stad, vår kommun. Dit vi åker för att handla och fixa nödvändigheter. Dock är Lagos framförallt en turiststad. Hit kommer mänger av turister varje år. För de fantastiska strändernas skull, för den charmiga gamla staden och för det stora restaurang & barutbudet.

Vandringar i Algarve

Algarve är perfekt för dig som vill åka och vandra. Här finns en mängd olika typer av leder. Du har två längre leder Algarviana & Rota Vicentina, många utmärkta cirkulära leder och sedan har du hur mycket småvägar och stigar som helst att välja mellan. Leder finna för alla typer av vandrare. Vi vandrar mycket både själva och i grupp. Här på bloggen hamnar vandringar som jag tycker har något alldeles extra.

Livet som portugalsvensk

Livet i Algarve

Den här kategorien handlar om vårt vardagsliv här nere i solen. Är du nyfiken på hur det är att leva här nere i Europa sydvästra hörn är det här du ska leta. Vad gör vi på dagarna? Hur funkar det rent allmänt?
Vill du läsa mer om vardagsliv i Portugal rekommenderar jag att kika in hos Anna och Åsa.

Jag hoppas att du har hittat vad du letar efter annars har du dessutom en sökfunktion du kan använda. Vill du ha koll på när det kommer nya inlägg på bloggen kan du följa På vift på FB eller Bloglovin! Det går även bra att prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Vill du ha mer visuell inspiration följ På vift på Instagram

Har du några roliga Algarvetips? Finns de något särskilt du vill att jag ska skriva mer om? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan:

Lämna ett svar