Algarve, Portugal – 300 soldagar om året!

Sedan 5 år kan jag kalla fantastiska Algarve mitt hem. Jag bor i den lilla byn Praia da Luz på västra delen av Algarvekusten. Det gör att även om det här är en reseblogg med inspiration från världens alla hörn finns här extra mycket om Portugal i allmänhet och Algarve i synnerhet.

Tanken med den här sidan är att samla alla mina bästa Algarvetips & alla mina inlägg om Algarve på ett och samma ställe för att du som är intresserad av Algarve och Algarvekusten lättare ska hitta vad just du är ute efter. Dels hittar du här allmän Algarve information, dels mina egna personliga tips. Därefter har jag delat in alla de inlägg jag har skrivit i olika kategorier för att du lättare ska hitta.

Det här kommer vara en levande sida som ständigt uppdateras med nya tips på utflykter, mat, vandringar och mycket mycket mer. Trots att det här är en sida späckat med information saknar du kanske något särskilt? Tveka då inte att höra av dig. Skriv en kommentar eller maila. Kontaktuppgifter finns under rubriken Om i menyn.

Psst… om du har ont om tid

Om du inte ska vara så länge i Algarve eller om du helt enkelt inte orkar skumma igenom hela denna sida så kan jag tipsa om inlägget nedan. Där får du mina absoluta Algarve favoriter – essensens av varför jag älskar Algarve!

Lite fakta om Algarve

Algarve är en av Portugals 7 regioner och löper längs hela den södra kusten mot Atlanten. I Algarveregionen bor cirka 400 000 människor och Faro är regionhuvudstaden där du även hittar den internationella flygplatsen. Vidare hittar du städer som. Tavira, Olhao, Albufeira, Portimao & Lagos. Med sitt behagliga klimat och 300 soldagar om året drar regionen årligen miljontals av turister, solbadare, golfare, vandrar, fågelskådare… Alla hittar något här i Europas sydvästra hörn.

I över 500 år styrde morerna över Algarve något som än i dag syns i tex arkitekturer. Som de vackra skorstenarna och kaklet. En annan rest från morerna är alla ord som börjar på al som just Algarve, Albufeira, Almancil och många fler orter. År 1755 inträffade en stor jordbävning med sitt epicenter nära Lagos som ödelade stora delar av Algarve.

Klimatet på Algarvekusten

Algarve är känt för sitt härliga varma och relativt torra klimat. Här skiner solen 300 dagar om året. Juli & augusti är de varmaste månaderna med medeltemperaturer på över 30 grader men kvällarna är fortfarande relativt svala så du gärna sätter på dig en tröja. Ofta förekommer en nordlig vind under eftermiddagarna.

Enligt mig är de absolut bästa månaderna härnere september & oktober. Då ligger medeltemperaturen fortfarande på runt 25 grader så fortfarande strandväder men du kan nu även ägna dig åt en mängd aktiviter utan att bada i svett. Under sommarmådarna ligger vattentemperaturen runt 20 grader och på vintern runt 15 grader.

Fun facts Algarve: En gång i tiden var Algarve namnet på hela Portugal. Efter att morerna ockuperade Portugal kallade de helt enkelt bara hela området för Al-Gharb, Algarve, som betyder västra.


Var är bäst att bo på Algarve?

Men var ska jag bo/besöka på Algarve? Det är nog den vanligaste frågan jag får vare sig det gäller att bo mer permanent eller om man kommer hit på semester. Även om frågan är enkel är svaren lika många som det finns orter. Så istället för att svara på frågan listar jag nedan ett antal platser längs Algarvekusten uppdelade på östra & västra Algarve. Min förhoppning är att det ska underlätta för dig att fatta beslut om vart just du vill åka.

Att ta sig till Algarve:

Det finns flera alternativ med direktflyg hit beroende på säsong från Stockholm & Köpenhamn. Vissa delar av årets även från Göteborg. Både SAS & Norweigan trafikerar Faro här på Algarvekusten. Sedan hösten 2022 kör även Eurowings direktflyg Stockholm-Faro. Våren 2023 kör RyanAir igång med direktflyg Köpenhamn-Faro (med riktigt bra flygtider dessutom) ett par gånger i veckan. Om du kan tänka dig att byta så har du dagliga förbindelser med bl.a KLM. Har du gott om tid, ta tåget till Algarve men det tar några dagar.


Fun facts Algarve: Utanför Algarvekusten hittar du 4 sjunkna krigsfartyg; Oliveira e Carmo, Hermenegildo Capelo, Zambeze & Almeida Carvalho. Dessa skepp bildar tillsammans världens största artificiella rev.

Mina bästa Algarvetips – östra delen

Östra Algarve kallas även för Sotavento – läsidan, helt enkelt för att det blåser mindre i den här delen av Algarve. Temperaturen ligger ofta minst ett par grader över de västra delarna av kusten både vad gäller luft & vatten. Stränderna ligger på sandbanksöarna i Ria Formosa vilket gör att de är lite mer svårtillgängliga än i västra Algarve.

Santa Luzia
Östra Algarve, utgångspunkt Tavira eller Olhão

Santa Luzia, söt fiskeby strax väster om Tavira. Känd som Bläckfiskens huvudstad så givet att äta här är bläckfisk. Finns många typiska portugisrestauranger längs strandvägen så det är bara välja den du tycker ser trevlig ut. Missa inte att ta dig upp i de små gränderna bakom strandpromenaden. Här hittar du massor av gulliga kaklade hus.
Strax bortom Santa Luzia ligger Praia do Barril. Det är en bit att gå ut till stranden (finns ett litet tåg) men här finns bro över så ingen båttur behövs (som i Tavira). Lång härlig strand.

Läs mer: Vattenfall, bläckfisk & en ankarkyrkogård

Olhão är en liten stad som jag tycker mer och mer om. De har en jättefin matmarknad, de är de stora röda tegelbyggnaderna nere längs strandvägen. Härifrån Olhão går även båtar ut till sandbanksöarna. På Armona & Culatra finns fantastiska stränder och flera portugisrestauranger. I dessa trakter finns många ostronodlingar så passa på att frossa. 

Läs mer: På tur till Ilha da Armona, Ilha da Culatra

Om du vill se en annan del av Algarve bortanför kusten så rekommenderar jag ett besök i den lilla byn Alte som anses vara en av Algarves mer genuina byar.

Läs mer: Alte – det genuina Algarve

Vill ni ha fler matinspirerade utflykter kan jag rekommendera visning & provning på Monterosa OliveOil. Här hitta du även flera producenter av havssalt som du kan besöka. Saltet har genom historien varit en väldigt viktig handelsvara för Algarve.

Ilha da Armona
Ilha da Armona

Fun facts Algarve: Algarve är hem åt inte mindre än 5 st Guide Michelin-krogar (2021). 2 st med 2 stjärnor och tre stycken med 1.

Mina bästa Algarve-tips – västra delen

Västra sidan eller Barlavento – vindsidan är då förstås lite blåsigare än den östra. På eftermiddagarna drar ofta en nord/nordvästlig vind in så kvällarna blir lite svalare. Jag kan inte sticka under stolen med att jag föredrar den här delen av Algarve. Det beror främst på tre saker; den är inte lika exploaterad (åtminstone inte väster om Lagos), stränderna är mer lättåtkomliga och naturen är kargare (och på grund av inte lika exploaterat mer tillgänglig).

Västra Algarve med utgångspunkt Carvoeiro

Här omkring är kuststräckan verkligen supervacker. Här hittar du inte bara några av Algarves absolut vackraste stränder utan även en av det absolut vackraste vandringarna, Seven Hanging Valleys. Vill du inte gå hela kan jag rekommendera att gå från Benagil till Marinha. I Benagil finns en av våra favoritrestauranger O Pescador, portugisiskt med en modern touch. Här i Benagil finns den berömda grottan med hål i taket så räkna med mycket folk under högsäsong. 

Dos Santos ligger i närheten av Caraveiro. Det är en ganska ny vingård med restaurang i riktigt läcker miljö både interiört & exteriört.. De tillverkar både öl & vin och erbjuder provningar av båda. 

Läs mer: Vinprovningar på Algarve

Du får inte missa byn Ferragudo. Här äter ni bäst nere på kajen. I hamnen ligger två ganska identiska fiskrestauranger (Sueste & Borda do Cais). Fisken grillas på kajen där fiskarna tar hand om dagens fångst och måsarna väntar på sitt. I Ferragudo finns också Algarves bästa vietnamesiska restaurang utfall du tröttnar på fisken:) Även denna by bjuder på söta gränder om du snirklar dig inåt/uppåt. Flera fina stränder finns dessutom i området runt Ferragudo.

Västra Algarve med utgångspunkt Lagos/Luz

Mysiga byar att besöka: Alvor, Burgau (ät på Miam), Salema (ät på Boia), Monchique, Sagres och Barão de São João

 • En bra tur är att åka den lilla vägen från Luz via Burgau-Salema-Figuera-Praia do Zavial-Raspoeira och sedan vidare till Sagres. Då har ni sett en fantastiskt vacker del av södra Algarvekusten av kusten och så kan ni avsluta dagen på världens vackraste strand Praia do Cordoama. Middag äter ni sedan på Ribeira do Poco (Vila do Bispo).
 • En annan trevlig tur är för att verkligen få uppleva den vilda Algarvekusten är Luz-Carrapateira (ta Estrada da Praia)-häng en stund på stranden Bordeira och åk sedan vidare norrut till Arrifana för mat på O Paulos. Sedan tar ni vägen via Monte Clerigo hem

Lagos stad

Lagos: Fin fiskmarknad. Varje lördag är det lokal grönsaksmarknad (tillfälligt lite omysigt placerad vid simhallen). Bra restauranger för lunch Bar Quim (deras stekta räkor!) ligger avsides långt bort på Meia Praia. Mar Restaurante (supergod risotto) ligger ovanför Praia Batata. För veganskt testa SunRays Kitchen.
Restauranger för middag Don Gull eller Repolho Gastrobar och för lite mer fine dining Avenida. Vill ni slå på stort ordentligt är Guide Michelinkrogen Al Sul superb!

Läs mer: Lagos fiskmarknad

Ponta da Piedade

Lagos mesta sevärdhet är Ponta da Piedade – ett av naturens konstverk längs Algarvekusten. Själv tycker jag att kanotutflykten är bästa sättet att se denna sträckan (finns flera arrangörer på Praia Batata) men du kan även ta bilen ut, vandra eller åka vanliga båtar. Gamla staden är lite gullig att gå runt i.

Läs mer: Med kajak till Ponte da Piadede

Praia da Luz

Luz: (där jag förövrigt bor:)) Liten badort med väldigt vacker strand. Bäst i byn äter ni på ZaZu & Boaty’s som båda ligger på strandpromenaden (samma ägare, samma byggnad men lite olika matkoncept) men även Fabrica och Latitude har bra mat. Fantastiskt fina padelbanor för dig som vill sporta lite på semestern. 

Sugen på shopping? – Keramik & porslin

Tallrikar, fat och dylikt hittar du i utkanten av byn Raspoeira (koordinater 37.082415, -8.893277). Här finns hur mycket fint som helst men även en hel del riktigt fult så du får leta lite. Sjukt bra priser. Vill du ha lite unikare grejer kan jag rekommendera Madalena Telo som har sin ateljé i bergsbyn Monchique (du hittar henne på instagram @madalenatelo och hennes ateljé har koordinater 37.318818, -8.554997. Margarida Gorgulho jobbar med porslin och har helt fantastiska saker. Du hittar henne på instagram under namnet @margaridagorgulho. Kontakta Margarida där om du är intresserad av hennes saker.

Mer om konst i Algarve kan du läsa här: På konstrunda i Algarve

Mat du ”måste” prova

Den ständigt närvarande Algarvekusten gör valet av mat enkelt. Fisk och skaldjur är det som verkligen sticker ut i matväg.
Grillad fisk där jag tycker douradan och robalo är godast, vita, ganska matiga fiskar. Percebes/långhals smakar hav (ser hemska ut men det är gott), kan vara lite svåra att få tag på men finns ofta på Ribeira do Poco i Vila do Bispo alt. O Paulos i Arrifana. Arroz är ris på portugisiska och på många menyer hittar ni rätten arroz de …. Det är en mix mellan skaldjursgryta och risotto. Gott om man väljer en lite dyrare variant med skaldjur alt. marulk. Om du inte gillar ris kan du testa Cataplana istället, det är ungefär samma rät som arroz men där riset är ersatt av potatis.

Ostronen måste du testa om ni gillar det. En annan av mina absoluta favoriter i det portugisiska köket är Amejoas de bulhao, hjärtmusslor indränkta i bästa olivoljan, vin, vitlök och koriander. Ytterligare en favorit är bläckfisksallad. Och sedan får ett besök i Algarve eller Portugal inte ske utan minst en pastel de nata!

Golf på Algarve

Nu kan jag absolut ingenting om golf men känner att jag åtminstone måste nämna något om golfen på Algarve här. Med över 30 st golfbanor längs Algarvekusten är ni många som kommer hit för att spela. Här på Algarve hittar du bl.a Portugals högst rankade golfbana den av Jack Nicklaus ritade, Monte Rei Golf. Jag hittar även att Algarve har en rating på 9,24 som golfdestination. Daniel på Dryden.se har varit här och spelat golf och om hans golfupplevelser kan du läsa här.

Algarvekustens södra del, Praia da Marinha

Alla Algarveinlägg kategoriserade efter innehåll:

Algarvekustens fantastiska stränder

Algarves fantastiska stränder

Algarvekusten är ca 20 mil lång, 15 mil längs södra kusten & 5 mil längs den västra och här hittar du över 100 olika stränder. Allt från kilometerlånga sandstränder till små klippstränder som bara finns när det är lågvatten. Det finnas verkligen en anledning till att Algarve mer än en gång blivit utsedd till Världens stranddestination av turismnäringen. Förenklat kan sägas att stränderna närmaste Spanien är långa platta stränder som efter Faro övergå till de för karaktäristiska gulröda sandstensklipporna för att sedan längs västerut bli dramatiska svarta skifferklippor.

Mysiga byar i Algarve

Mysiga byar i Algarve

Det finns massor av byar att besöka längs Algarvekusten och dess inland. Fiskebyar, turistorter, små charmiga bergsbyar. Att sätta sig i bilen för att upptäcka våra närområden är något vi gärna gör och att kombinera ett bybesök med en lunch är aldrig fel.

Mat & dryck i Algarve

Lagos fiskmarknad, reseblogg, algarve, Mercado Municipal da Avenida de Lagos

Matintresset i familjen är stort, båda vad gäller att laga & äta. Det är därför inte alls ovanligt att utflykter vi gör har någon typ av mat- eller dryckfokus. Här hittar du tips om matmarknader, vingårdar, olivoljeprovning & ett och annat restaurangtips.

Lagos

Lagos

Lagos är vår stad, vår kommun. Dit vi åker för att handla och fixa nödvändigheter. Dock är Lagos framförallt en turiststad. Hit kommer mänger av turister varje år. För de fantastiska strändernas skull, för den charmiga gamla staden och för det stora restaurang & barutbudet.

Vandringar i Algarve

Vandra i Algarve

Algarve i allmänhet och Algarvekusten i synnerhet är perfekt för dig som vill åka och vandra. Här finns en mängd olika typer av leder. Du har två längre leder Algarviana & Rota Vicentina, många utmärkta cirkulära leder och sedan har du hur mycket småvägar och stigar som helst att välja mellan. Leder finna för alla typer av vandrare. Vi vandrar mycket både själva och i grupp. Här på bloggen hamnar vandringar som jag tycker har något alldeles extra.

Livet som portugalsvensk

Livet som Portugalsvensk

Den här kategorien handlar om vårt vardagsliv här nere i solen. Är du nyfiken på hur det är att leva här nere i Europa sydvästra hörn är det här du ska leta. Vad gör vi på dagarna? Hur funkar det rent allmänt?
Vill du läsa mer om vardagsliv i Portugal rekommenderar jag att kika in hos Anna och Åsa.


Har du hittat vad du letar efter? Om inte kan du använda sökfunktionen uppe till höger på sidan. Missa inte att ha koll på nya inlägg på bloggen. Du kan följa På vift på FB eller Bloglovin eller det går även bra att prenumerera på nya inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Vill du ha mer visuell inspiration följ På vift på Instagram

Här hittar du alla inlägg från Algarve:

Har du några roliga Algarvetips? Finns det något särskilt du vill att jag ska skriva mer om? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan:

Kommentarer

8 svar till ”Algarve, Portugal – 300 soldagar om året!”

 1. Profilbild för Åsa

  Tack för länkning och fina tips! Algarve är definitivt en del av Portugal som vi inte sett så mycket av! Ett höstlov för 10 år sedan, innan vi flyttade hit till vår by, och inte en enda resa till Algarve sedan dess. Det får bli en vända söderut snart! Dina bilder inspirerar!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är väl definitivt tid att ta sig hitåt. Det finns mycket fint att upptäcka även i den här delen av landet:)

  2. Profilbild för Niclas

   Hej Cathinka hittade denna bild på Instagram:

   https://www.instagram.com/p/CqEIjKyIqiE/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

   Tycker den ser fantastisk ut och undrar ifall att du vet var den är tagen? Om du vet var den är, skulle du rekommendera en tur dit? Skulle så gärna vilja ta bild där själv. Står bara Algarve som plats men tänkte mer specifikt.

   1. Profilbild för Cathinka

    Ponta da Piedade i Lagos skulle jag säga att bilden är tagen. Definitivt värt ett besök!

 2. Profilbild för Anna Forsberg

  Tack för länk vännen! Bra att du gjort en samlingssida, tror det kan vara väldigt intressant för många eftersom Algarve ju ändå är den stora lockelsen för många.

  1. Profilbild för Cathinka

   De nada:) Jo, jag tror det här blir bra. Ska jobba ännu mer med tydlighet och korslänkar så det blir enkelt (och kanske t.o.m. lite logiskt) att hitta. Det blir ju ett och annat Algarveinlägg…

 3. Profilbild för Anders Olin
  Anders Olin

  Tack för en inspirerande sida som lockar till en resa och bra foto.
  Vi planerar resa dit i september och hyra bil. Vad är din erfarenhet av att köra bil i området?
  Vi har kört mycket i Grekland utan svårigheter.

  1. Profilbild för Cathinka
   Cathinka

   Hej Anders och tack,
   Det är enkelt att köra här nere. Inte jättemycket trafik och kommer ni ner andra halvan av september har högsäsongen lagt sig vilket då såklart innebär ännu mindre bilar. Vägar och parkeringar rätt smala så en lite bil är att föredra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *