Havssalt Algarve

Salt saltare saltast – Salinas do Grelha

,

Det är lite sent på säsongen jag är medveten om det. Skördeperioden är över och saltbassängerna förbereds nu för vintervila. Men jag ville ändå åka hit, hit till Salinas do Grehla. För att se hur havssaltet utvinns ur havet. Trots allt har jag tur. Delar av bassängerna har ännu ej hunnit vattenfyllas så det är enkelt att hänga med i framställningsprocessen när Veronika visar mig runt.

Tidvattenkvarn – en för mig helt ny företeelse

Salinas do Grehla är ett familjeföretag och har varit i familjens ägo i generationer. Fast från början var det en tidvattenkvarn. Själv har jag aldrig tidigare hört talas om dessa kvarnar men jag förstår att jag har sett dem utan att förstå vad det är och idén måste sägas vara genialisk. Man använder helt enkelt tidvattnets nivåskillnader för att driva kvarnhjulet. Mer tillförlitligt än vinden. Fast sedan kom maskinerna och då blev det oekonomiskt att driva kvarnen och saltbassängerna skapades istället.

Framställning av havssalt

När bassängerna skapades var efterfrågan på salt i området enormt. Salinas do Grehlo ligger precis i utkanten av Olhão, Algarve och här fanns gott om fiskkonservfabriker och för att konservera krävs salt i massor. Veronika pekar och berättar. Om historien och processen. Om saltets betydelse. Hur havssaltet släpps in i översta bassängen. Då har vattnet 36 gram salt per liter. Hur vattnet sedan med hjälp av avdunstning blir saltare och saltare när det flyttas mellan bassängerna. Tillslut har vattnet en salthalt på 300 gram salt/liter och det är dags att skörda saltkristallerna. Skörda, torka förpacka. Havssalt för våra smaklökar. Hela processen tar 4-6 veckor beroende av väderförhållanden.

Saltets salt – Flor de Sal

Men så har vi salternas salt, drottningen över saltriket, Flor de Sal, saltblomman. Hon är en krävande dam som inte visar sig om inte förhållandena är henne till belåtenhet. Vattnet måste vara riktigt varmt och skönt, luftfuktigheten helt rätt och se vind tycker hon inte om. Men om alla vädergudar är på gott humör slår hon ut som en blomma på vattenyta och måste skördas omgående annars sjunker hon till botten och förlorar sin spröda skönhet. Inte undra på att hon kostar en slant på butikshyllan. Men finns det något godare än att sprinkla detta salt över en bit nygrillad kött- eller fiskbit!

Nu fylls bassängerna sakta för vintervilan. Fylls för att inte bli skadade av vinters häftiga regn. När våren kommer töms de igen, rengörs på lera och så börjar processen om. Och tummar hålls för uppehåll, för om regnen kommer under sommaren kan hela skörden gå om intet då leran missfärgar och förstör det kristallvita saltet. 

Själv kommer jag tillbaka hit i september nästa år för att få följa skördeproceduren live! Och för att få bada i Salinas do Grehlas helt egna Döda hav. För här finns en liten badplats där du kan få flyta runt i det väldigt salta vattnet.

Om du vill åka hit, vilket jag definitivt tycker att du ska göra, kan du läsa mer på Salinas do Grehlas hemsida. De svarar fort på både mail och whats up. En visning kostar €10 (2021) och vill du bada får du lägga till ytterligare en lite slant. Det finns en butik på området där deras produkter säljs.

Må gott och lev väl! Tinka

Glöm nu inta att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Kommentarer

  1. Profilbild för Anna Forsberg

    Vad kul med nya kunskaper 🙂 Flor de sal är det enda saltet jag använder.. 😀 Riktigt gott. Ska definitivt åka dit och kolla in produktionen, och bada låter inte heller fel. Tack för inspirationen.

    1. Profilbild för Cathinka

      Visst är det:) Det tycker jag och nästa gång jag åker ska badkläder definitivt med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?