Vandra i Burrma, Shane State, Kalaw, Inle lake

Vandra i Burma – en vandring i perfekt harmoni

,

Vandra i Burma

Det är dags att vandra, vandra i Burma. Bussen stannar mitt i byn och vi hoppar av. I ca en timme har vi åkt med bil från Kalaw i östra Burma och byn vi stannat i ligger som ett rött lapptäcke framför våra fötter. Det är chilisäsong så i alla trädgårdar runt omkring oss ligger presenningar utlagda i varierande storlekar fyllda av chilifrukter som ligger på tork i solens hetta. Byn heter Baw Ning Gone och är startpunkten för vår tvådagarsvandring genom Shandistriktets böljande landskap och förväntningarna i vår lilla grupp känns i luften.Vandring i Burma
Vi vinkar hejdå åt vår busschaufför och hans medhjälpare och börjar vår vandring.
Vandringen går genom byar och bördiga landbrukslandskap. Skördetiden är vanligtvis i oktober-november, nu är det december så de flesta fälten ligger i välplöjd träda. Förutom chilifälten då, där det jobbas för fullt med att skörda. Hela familjer hjälps åt män, kvinnor och barn. Även ett och annat senapsfält står i full blom och doftar ljuvligt, som en försommar dag.
Vandring i Burma

Landskapet är bedövande vackert med sina mjuka kullar och röda jord.

Vandring i Burma
Om att sälja sina oxar i Thailand

Efter ett par timmar blir det lunchpaus. Soppa, wokade nudlar och frukt till efterrätt, smakar ljuvligt! Som ett litet tillbehör fick vi skivade tomater med krossade jordnötter på, verkligen super, rekommenderas.
Vi vandrar vidare, sakta uppåt och terrängen skiftar något, blir lite kargare och med lite barrskog.
Vi får stanna en stund när en man med ett tiotal oxar ska passera.
– Han är påväg till Chang Mai i Thailand med oxarna säger Saw Eh Ler Moo, eftersom han får mycket bättre betalt för sina oxar om han säljer dem där.
– Men går han hela vägen? Hur lång tid tar det? frågar vi.
– Ca. 14 dagar. Han går för att det blir så mycket billigare. Han slipper både att betala hyra för en lastbil och alla vägtullar längs vägen svarar Saw Eh Ler Moo.
Men hur gör han med Gyllene Triangeln? Saw Eh Ler Moo har precis berättat för oss att bara bakom nästa kulle börjar Gyllene Triangeln, ökänd för sina enorma opiumodlingar och laglösa land. Ett geografiskt område som sträcker sig genom Burma, Thailand och Laos.
– Han vet vem han ska betala för att gå säker igenom, konstaterar Saw Eh Ler Moo.

Vandra i Burma
En natt på klostret i Htee Thein

Vi börjar närma oss Htee Thein, den lilla avlägsna byn med sitt kloster, där vi ska tillbringa julaftonsnatten. Klostret har bara 11 munkar, 3 ”riktiga” och 8 noviser dvs pojkar/män som väljer att leva som munk bara under en begränsad tid.
I Burma är det viktigt att alla pojkar som tillhör buddhismen ska tillbringa minst en period i sina liv som novismunk. Ofta är de runt 8-9 år första gången och stannar bara i klostret i 1-2 veckor. Sedan är det ganska vanligt att man gör en längre tid vid klostret i 20 års åldern för att ordentligt lära sig om buddismens läror och om meditation.
Vandra i Burma
Våra tonårskillar blir inbjudna att delta i munkarnas dagliga fotbollsmatch och ser ut att ha vansinnigt roligt. Vi är fullkomligt nöjda med att bara titta på efter alla timmars vandring.
Vandra i Burma
Vi blir tilldelade en annexbyggnad att sova i vilket vi blir glada över för då slipper vi dela sovsal med de 30-tal andra som ska sova här i natt. Dessutom får vi riktiga madrasser, om än ganska tunna, att sova på och inte bara liggunderlag. Vi serveras en fantastisk måltid sittande, på traditionellt burmesiskt vis, på golvet med ett bord som bara är runt 20 cm högt. Vi får biffcurry, stekt kyckling, ngn slags spenatliknande blad,nudlar, soppa mm mm, som ett svensk julbord fast med lite andra rätter.

Vandra i Burma

Natten är riktigt kall med en temperatur nära 0an och flera av oss sover inte särskilt mycket men själv sussar jag gott.

En ny dag och fortsatt vandring

Kl. 7 serveras en rejäl frukost innan vi ger oss iväg igen. Morgonen är magiskt vacker med ljus som silas mellan trädkronorna och morgondimman som breder ut sig i dalarna. Hettan återvänder sakteligen så då och då får vi ta drickapaus i skuggan av ett Banyanträd.
Vandra i Burma
Efter kanske dryga fyra timmars vandring når vi vårt slutmål In Dein i kanten av Inlesjön. Här vid och på Inlesjön ska vi tillbringa de kommande dagarna men det, det är ett annat äventyr! Att få vandra i Burma var en höjdpunkterna på resan och vår guide, Saw Eh Ler Moo, var toppen! Ganska enkel vandring på väl upptrampade stigar med omväxlande natur. Mycket öppna landskap vilket jag uppskattar. Som alltid efter en lyckad vandring känner jag mig i perfekt harmoni, med mig själv, med naturen och med omgivningen.

Må gott och lev väl!//Tinka


Vill du läsa mer om Burma?

På bloggen hittar du mer att läsa om Burma. Hur du planerar din Burma resa eller om du vill ha lite restips relaterade till din resa till Burma som böcker, filmer & bloggar mm. Eller vill du följa med på en promenad längs Ngapali Beach? En av resans absoluta höjdpunkter var att få flyga ballong över Bagan.

Att vandra i Burma

Vandringen var en av resans höjdpunkter, det var vi rörande överens om både stora och små. Den var lätt och gick längs väl upptrampade stigar och småvägar. I vår tur ingick kock, en kille som dök upp i byn där vi åt lunch och även på klostret. Jag gissar att det berodde på att säkerställa att hygienen anpassades till västerländska turistmagar. Vi valde en 2 dagars tur med övernattning på kloster men turerna finns i varierande längd. Det finns även vandringar där man istället bor hemma hos människor. Flera turer går även att cykla. Vi vandrade i området mellan Kalaw och Inle men jag vet att det även finns vandringar i trakterna kring Mandalay.

Kommentarer

 1. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Det høres fantastisk ut! Og hvilke fascinerende mengder med chili på det første bildet!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det låg verkligen chili precis överallt i byn och på fälten plockade man för fullt. Väldigt vackert med de röda ”mattorna” på marken.

 2. Profilbild för Kerstin
  Kerstin

  Tack för trevlig läsning ??

  1. Profilbild för Cathinka

   Men tack och tack för besöket!

 3. Profilbild för resfredag

  De här skildringarna är magiska!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Annika, vad glad jag blir! Det var verkligen en magisk resa.

 4. Profilbild för Cathrine
  Cathrine

  Fantastisk läsning. Befinner oss just nu i Yangoon och reser vidare i landet i morgon.Fundering kring er vandring. Ert bagage under vandringen, lämnade ni den någonstans?
  Reser med ryggsäck!
  Efter 3 dygn i Yangoon känner vi att detta är helt rätt 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Vandringen var urhärlig! Och extra krydda att få bo på klostret. De som ordnade vår vandring såg till att packningen kom till vårt hotell vid Inle Lake.

 5. Profilbild för Johnny Friskilä

  Till Inlesjön ska jag definitivt när jag åker till Burma om tre veckor. Var vandringen något som ni beställde innan ni åkte iväg, eller något som ni fixade när ni väl var på plats?

  1. Profilbild för Cathinka

   Vi bokade allt i förväg (9pers+högsäsong:)). Men jag har kvar kontaktuppgifterna till vår guide om du vill ha? Han var grymt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?