Fotografera i motljus

Att fotografera i motljus är inte lätt!

För att bli riktigt, riktig bra på något så har jag läst någonstans att man ska utöva det 10 000 gånger. Eller är det 10 000 timmar? Spelar ingen roll, andemeningen är ändå tydlig, du måste öva. Och bättre vill man väl alltid bli!

Jag tar ganska ofta ut min kamera på en promenad för att testa nya grejer eller bara för att öva. För att det är roligt och för att bli duktigare och säkrare. Ska det bli bra bilder är det ensampromenad som gäller men vill jag lära mig nya saker och bli inspirerad får det gärna vara i sällskap av andra likasinnade.

I söndags var det dags för årets premiär-sällskapsfotopromenad. Dagens första mål var den av SMHI utlovade dimman i soluppgången och platsen vi valt var Flatensbadet i Tyresö. Såklart blev det ingen dimma och inte mycket till soluppgång heller så vi åkte ganska snart vidare till Tyresö Slott.

Fotografera i motljus

Kamera: NikonD600, Objektiv: Nikon AF-S 28-300mm f/3,5-5,6G, Inställningar: ISO320 48 mm f/7,1 1/60sec

Vid Tyresö slott ägnade jag mig åt dagens andra mål, att öva motljusfotografering, något som jag tycker är riktigt svårt att få till. Det är så många saker man bör tänka på och ta ställning till för att få till den där bilden man har i sitt huvud.

Tycker du också att det är knepigt?  Det här inlägget är ett försök att strukturera upp hur mina tankar far när motljuset är i fokus.

Vilken känsla är du ute efter i bilden?

Själv använder jag motljuset till följande:

Skapa en romantisk känsla i bilden.

På bröllopsfoton ser man ofta att motljus har använts och det är verkligen inte konstigt eftersom motljuset lägger sig som en tunn hinna över bilden och det skapar en väldig romantisk känsla. Rätt gjort blir bilden ljus och skir. Får att få den känslan så har du hela eller en stor del av solen med i bilden men så lång slutartid du kan utan att bilden blir uttfrätt (när vissa partier blir helt vita utan detaljer). Man får prova sig fram, bara genom att flytta kameran några centimeter kan stämningen i bilden bli en helt annan.

Skapa en effekt i bilden.

Om man placerar solen precis bakom objektet du ska foto så kan du skapa känslan av att objektet lyser. I bilderna nedan så är solen rakt bakom lövet i den översta bilden och lite till vänster i den nedre och därmed förmedlas lite olika stämningar i bilderna.

Fotografera i motljus

När jag flyttar ut ljuskällan i kanten istället så försvinner den softa känslan. Övre bilden: Kamera: NikonD750, Objektiv: Nikon AF-S 85mm f/1,4G, Inställningar: ISO100 85mm f/1,8 1/4000sec Undre bilden:Kamera: NikonD600, Objektiv: Nikon AF-S 28-300mm f/3,5-5,6G, Inställningar: ISO320 28 mm f/5,6 1/2500sec


Övre bilden: Kamera: NikonD750, Objektiv: Nikon AF-S 85mm f/1,4G, Inställningar: ISO100 85mm f/1,8 1/4000sec
Undre bilden: Kamera: NikonD750, Objektiv: Nikon AF-S 85mm f/1,4G, Inställningar: ISO100 85mm f/1,6 1/4000sec

Eller om du silar ljuset tex med ett tätt grenverk i kombination med ett kort skärpedjup så kan man få fin bokeh i bilden. För att få ett kort skärpedjup behöver du ett ljusstarkt objektiv alternativt ett zoom.

Fotografera i motljus
Kamera: NikonD750, Objektiv: Nikon AF-S 85mm f/1,4G, Inställningar: ISO220 85mm f/1,4 1/4000sec

Skapa siluetter

Du vet när vissa dela av bilder är näst intill helt svarta. Precis som när du skapar den romantiska bilden är ofta hela solen/ljuskällan med i bilden men här använder du dig istället av en väldigt kort slutartid.

Fotografera i motljusKamera: NikonD750, Objektiv: Nikon AF-S 28-300mm f/3,5-5,6G, Inställningar: ISO1000 48 mm f/4,5 1/3600sec

Om du själv vill bestämma känslan måste du ställa om kameran i manuellt läge och prova dig fram. Man kan tyvärr inte säga ställ in kameran så här så får du sjyssta motljusbilder.

Ännu fler saker att tänka på när du ska fotografera i motljus

Använd motljusskydd. Solljus rakt in i linsen är tufft för optiken och kan medföra “flare” dvs reflektioner ofta i form av gröna ringar. Ibland blir det en fräck effekt i bilden, ofta stör den bara.

Fotografera i motljusExempel på reflektioner, flare, som lätt skapas i optiken vid motljusfotografering.

Hur vill du ha din ljuskälla? Om du väljer en större bländare (litet bländartal) så blir ljuskällan större och mjukare (som vid bilden av lövet ovan). Vid mindre bländare (stort bländartal) kan du skapa en stjärneffekt som i bilden nedan.

Fotografera i motljus
Kamera: NikonD750, Objektiv: Nikon AF-S 18-35mm f/3,5-4,5G, Inställningar: ISO1250 18 mm f/16 2sec

Ljusmätningen. Om du inte vill ta en siluett är det bra att ställa in ljusmätningen på centrum- alternativt spotvägd. Då mäter kameran ljuset där du väljer att sätta fokus (använd bara en fokuspunkt). Dvs om du tar ett porträtt i motljus så blir ansiktet rätt exponerat. Om ljuset mäts över hela bilden blir istället ansiktet med största  sannolikhet underexponerat.

Tänk på ljuset. Undvik att fota mitt på dagen när solen står som högst. Ofta är det ljuset för starkt  då och bilderna blir överexponerade.

Hur tänker du? Har du några bra tips?

 

Må gott och lev väl!//Tinka

Kommentarer

  1. Profilbild för Emmi - explorista.se

    Motljus alltså, så svårt och det blir så olika varje gång. Här har jag en bild jag blev nöjd med, men att återskapa den sen är en annan sak…! http://explorista.se/redigering-i-lightroom-del-2-portratt/

    1. Profilbild för Cathinka

      Jag förstår att du är nöjd, vilken jättefin motljusbild (och fint porträtt)! Bra redigeringsguide också. Skönt att höra att det är fler än jag som tycker det är svårt att få till motljuset, men visst är det magiskt när det sitter!

  2. Profilbild för Linda, 155cm.se

    Åh jag vill gå en kurs hos dig, eller kanske räcker det med promenad! Tack för många bra tips, högst oklart om jag kommer lyckas komma ihåg, och tänka på dessa när det väl är action. 🙂

    1. Profilbild för Cathinka

      Det är därför man måste ta fotopromenader när man övar på saker man vill bli bättre på annars finns inte en chans att komma ihåg när läget är skarpt??
      Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?