Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt Cefalu

En Italiensemester kan i mitt tycke nästan aldrig gå fel och passar de flestas tycke och smak; det är vackert, finns mycket att göra, är aldrig alltför långt till Medelhavet, du äter och dricker gott och du hittar lätt charmiga byar och trevliga boenden.

Så i somras när vi var tre familjer som skulle semestra tillsammans var självklart att hyra ett stort hus i Italien. När man är så många som vi var (totalt 13 stycken) måsta man börja med att söka hus för att sedan välja ort utifrån de boenden man hittar. Ett hus med 13 sängplatser i bergen utanför Cefalu, Sicilien, med utsökt utsikt över ett djupblått medelhav kunde vi inte säga nej till utan det blev en perfekt bas för vår vecka.

Trevliga utflykter runt cefalu

Men även om vi främst ville ha en vecka med skönt poolhäng, trevligt umgänge och god mat så ville vi såklart även utforska våra nya hemtrakter. Här kommer tips på 5 trevliga utflykter runt Cefalu som vi provade på.

Segla på det stora blå

Vi var alla ense om att det här var veckans bästa utflykt! En härlig dag ute på ett kavlugnt medelhav. Förvisso så lugnt att vi nästan inte kunde segla så vi fick puttra fram lite försiktigt per motor men vilken dag vi hade. I inlägget Till havs i Cefalu kan ni läsa om hur en dag tills havs kan avnjutas.

Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt cefalu

Strosa i Cefalus gränder

Cefalu är en charmigt turistig liten badort på Siciliens norra kust med alla ingredienser man behöver för att ha en bra semester. Här hittar du ett par stränder, mysiga gränder med tillhörande tingeltangelbutiker, ett stort antal restauranger att välja mellan och klassiska torg med caféer som serverar utsökt glass. Läs lite fler tips om vad du kan hitta på i Cefalu här.

Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt cefalu

Prova vin i klostermiljö

Längs väg SS286 mot Castelbouno (som för övrigt också är en trevlig utflykt) ligger Abbazia Santa Anastasia. Ett gammalt kloster med anor från 1100-talet som idag är omgjord till ett litet lyxhotell med toppmodern vingård. Redan hemifrån hade det bokats en vinprovningen med en enkel förtäring till. Vi tyckte i och för sig att provningen var ganska oinspirerande men vi var rörande överens om att bara vägen upp till klostret var värt utflykten. Vi fick även en visning runt vineriet, där vi togs genom hela produktionsförloppet, som var riktigt intressant.

Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt cefalu

Vandra i Madonie

Precis söder om Cefalu sträcker sig nationalparken Madonie med sitt böljande landskap ut sig. Området är stort och här hittar du inte mindre än 6 bergstoppar som är över 1 500 meter. I området finns många vandringsleder men även flera byar värda ett besök finns i området. Att vandra i juli är varmt men om man är morgonpigg funkar det, glöm inte ta ta med massor av vatten bara. Vår vandring blev inte så lång men en mysig utflykt blev det. Mer om Madonie här.

Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt cefalu

Åka på strandjakt

Cefalu erbjuder en riktigt lång sandstrand mitt i stan. Men under högsäsong är här mycket folk. Särskilt under helgerna när även Palermoborna hittar hit. Det är trångt och vattnet blir rätt tråkigt, grumligt och skräpigt. Åker man österut längs vattnet finns flera mindre stränder där du nästan kan vara själv. Att det är stenstränder gör dem förvisso lite svårbadade men i gengäld får du kristallklart turkost vatten.

Trevliga utflykter runt cefalu

Trevliga utflykter runt cefalu

Lite fakta

 • Vi hyrde hus genom det svenska företaget La Villa som vi även tidigare använt oss av.
 • Huset vi hyrde heter Villa Provenza och har 13 sängplaster (+ 4 är bäddsoffor, använder man dessa blir det väl trångt.) Ett av sovrummen saknar fönster.
 • Bil är nödvändigt när man bor som vi gjorde. Hyr så liten bil som möjligt, vägarna och gränderna är trånga, parkeringarna fulla.
 • Seglingen inkl. lätt lunch kostade ca 500 kr/pers men är avhängigt hur många personer man är i båten.
 • Bokning av vinprovning kan göras här relais(@)abbaziasantanastasia.com

Cefalu är en riktigt trevlig semesterort som jag gärna åker tillbaka till. Särskilt sugen på att åka dit i maj eller september är jag för vandringarna i Madonie tror jag är en riktiga höjdare!

Må gott och lev väl!//Tinka


 

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Karolina Lundström
  Karolina Lundström

  Hej!
  Hittade din reseblogg och blev så glad!!
  Vi har just bokat en resa för hela familjen (vi, våra tre vuxna barn med två respektive) och kommer att besöka Sicilien i september nästa år, när min man fyller 50 år. Vi reser med TUI och landar på ett hotell (Acacia resort) mellan Cefalu och Palermo och det verkar ju helt idealiskt placerat med närheten till Madonie om man, som jag och min man, även gillar att vandra! Jag kommer att lusläsa alla dina tips om området och ville bara skicka ett stort tack på förhand!
  /Lina från Piteå

  1. Profilbild för Cathinka

   Stor tack Karolina! Önskar er en riktigt härlig resa, det är en mysig del av världen ni ska till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?