Roadtrip på Amorgos

En roadtrip på Amorgos

Roadtrip. Visst ligger det frihet och äventyr i det ordet? Känslor det svenska ordet bilutflykt inte riktigt lyckas förmedla.  I alla fall inte till mig. Så idag använder jag mig av roadtrip. En roadtrip på Amorgos. Denna dramatiska ö vi föll pladask för i somras kräver ord som förmedlar frihet och äventyr. Planen är att börja med klostret för att sedan fortsätta till den södra tippen innan vi vänder norrut igen och avslutar med Choran och väderkvarnarna.

Det kom att bli en roadtrip genom dramatiska karga, kuperade landskap med nästan ständig kontakt med det turkosa Medelhavet.

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Panagia Hozoviotissa

Klostret med det omöjliga namnet på den omöjliga platsen. Den tanken som far i mitt huvud när jag går alla trappsteg upp mot klostret som liksom hänger på klippväggen är, varför? Varför göra det så svårt för sig och bygga där man nästan inte kan bygga?

Historien säger att man för tusen år sedan hittade ett förlist skepp på stranden nedanför klippan där klostret är byggt. På skeppet finner man en ikon av Jungfru Maria och bestämmer sig för att bygga ett kloster till hennes ära på platsen. Så ca 1000 trappsteg upp från parkeringsplatsen hänger klostret som ett vitt smycke på den 300 meter höga klippan. Nästa fråga blir definitivt hur lyckades man bygga detta för 1000 år sedan!?

Klart värt ett besök. Täckande kläder måste bäras och klostret är stängt mitt på dagen.

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på AmorgosRoadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Stränderna

På väg söder ut på vår roadtrip besöker vi tre stränder. Om dessa har jag ordat i ett helt inlägg, Amorgos stränder, så säger inte så mycket mer än att de stränder vi besökte var Agia Anna känd från kultfilmen “Det stora blå”, Mouros som blev en riktig favorit & Kalotaritissa längst ner i söder.

Amorgos stränder, beaches amorous, kykladerna, grekland

Amorgos stränder, beaches amorous, kykladerna, grekland

Amorgos stränder, beaches amorous, kykladerna, grekland

Vraket Olympia eller Inland

Strax innan man kommer ner till Kalotaritissa och vägens slut kan man stanna till för att vandra ner och kika på vraket som ligger i viken Liverio. I snart 40 år har det legat där och rostat sönder. Olympia, som hon heter idag, hade ankrat upp utanför Kalotaritissa för att ta skydd mot den rådande stormen men slet sig och hamnade här. Och här har hon legat sedan dess efter ett misslyckat försök att bärga bort henne. Här är ända stället vi ser allt det skräp som nu annars är så vanligt i alla små vikar i Medelhavet.

Vraket är i mitt tycke inte värt ett eget besök men om man ändå passerar är det en skön liten paus från bilåkandet.

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Chora

Bussen hade ju stannat till här som hastigast  när vi var på väg från Aegiali till Katapola. Och det såg väl lite gulligt ut men inget som förrådde hur fantastiskt charmig Chora på Amorgos är! Här kan faktiskt inget annat ord än pittoreskt användas. I gränder som nästan känns som en pastisch ligger välskötta kritvita hus med färgglada fönster och blommande bouganvilla.

Kaféer och restauranger ligger på rad men så här på seneftermiddagen är vi ganska ensamma och ett kompakt lugn råder.

Vi blir kvar längre än vi tänkt, i skuggan under ett träd, på ett av de mysiga små torgen, sippandes en fruktjuice medan bylivet passerade förbi.

Roadtrip på Amorgos

Roadtrip på Amorgos

Väderkvarnarna

Som stolta soldater i givakt står de där, lite skamfilade och väderbitna, väderkvarnarna. Egentligen är väderkvarnarna anledningen till att vi stannar i Chora. De står så ståndaktigt på bergskanten 400 meter över havet och riktigt pockar på uppmärksamhet. Fram till 1975 användes de till att mala sädeskornen men nu står de mest och förfaller. Men vackra är de och utsikten…!!

Roadtrip på Amorgos

Att göra en roadtrip på Amorgos

Amorgos är bara 3 mil långt och inte särskilt brett. Det finns en huvudväg från norr till söder som bara funnits i drygt 30 år innan dess var det vandring och åsnor som gällde. Att köra vilse är därför svårt och karta behövs kanske främst om man vill hitta någon särskild strand längs någon av de små stickvägarna som finns.

Vi hyrde bil hos Thomas som har uthyrning både i Aegiali och Katapola samt uppe i Chora. Vi betalda €40 för en dag inkl. alla försäkringar (även självriskreducering). Det finns flera aktörer och priserna såg likvärdiga ut.

Vi åt lunch ovanför stranden Mouros men vi passerade flera små Tavernor som såg riktigt mysiga ut. Macken ligger på vägen mellan Chora och Katapola.

Frihet och äventyr är de känslor jag tar med mig från vår roadtrip på Amorgos. Friheten att kunna köra var man vill, att stanna var man vill, att ha semester. Och äventyret att se och upptäcka nya platser. Platser som för alltid kommer ha en plats i mitt hjärta. Amorgos, jag hoppas vi möts igen!

Och så mitt lilla bloggmantra,  följ gärna På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller Instagram för resebilder.

Må gott och lev väl!//Cathinka


Funderar du på att båtluffa i Grekland? I mitt inlägg Båtluffa i Grekland har jag sammanställt lite allmänna tips och under taggen båtluffa i Grekland hittar du alla inlägg jag skrivit om båtluffning.

Kommentarer

 1. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Så mange fine fotomotiver det var på den lille øya. Veldig imponerende at de valgte – og klarte – å bygge et kloster i den fjellsiden!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Marianne ja det var sannerligen en fotogenik liten ö. Och visst är det imponerande!

 2. Profilbild för Helena

  SÅ vackert det är där!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är det verkligen! Hade skyhöga förväntningar men Amorgos svarade upp med besked!

 3. Profilbild för Fantasy Dining

  Alltså wow! Ser så vackert ut och det där klostret… dit vill jag verkligen resa någon gång.

  1. Profilbild för Cathinka

   Men visst är det vackert! Och som en riktig bonus serverades det riktigt god mat på ön!

 4. Profilbild för Renates Reiser

  FOR et vakkert sted! Hvitmalte husfasader og blomster og dører i sterke farger gjør meg alltid reisesyk.. Så spesielt det klosteret i fjellveggen var også! Kunne godt tenke meg å kjøre rundt her selv. Jeg elsker roadtrips og friheten de gir. 😀

  1. Profilbild för Cathinka

   Kan inte annat än att hålla med i allt du säger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?