Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

En tidig morgon – vandring på Amorgos

,

Jag vaknar med ett ryck av klockan som ringer illvilligt och slås genast av tystnaden. Under natten har jag vaknat flera gånger av stormens alla ljud, den vinande vinden, fönster & fönsterluckor som slår och diverse föremål som blåser omkull. Men nu är det helt tyst och bakom gardinen möts jag av en alldeles blå himmel. En perfekt dag för en tidig vandring på Amorgos norra spets!

Visst tar det emot lite att ta sig upp ur sängen men jag vet om jag bara får ner mina små tossingar på golvet och in i gympaskorna så kommer jag njuta av varenda sekund av den arla morgonen. Av luften som är sval, av morgonens alla ljud och av det magiskt vackra ljuset.

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Led 4 – Aegiali – Langada- Tholaria  – Aegiali

Dagens vandring på Amorgos är utsatt som led nr 4 på kartan och ska ta mig från Aegiali där vi bor upp till Langada som är Amorgos tredje största by. Leden går sedan vidare längs bergen till byn Tholaria och så ner igen till Aegiali.

Starten eller slutet beroende på vilket håll man väljer att gå börjar strax bortom där vi bor och är lätt att hitta med hjälp av den stora skylten, två stycken faktiskt så man verkligen inte ska missa. Leden upp till Langada består av den gamla åsnevägen. Den är bred och stenbelagd med många trappsteg. Men är också skönt skuggad av olivlundarna som kantar vägen. Det är uppför hela vägen så andhämtningen blir tung, lätt knäckande när en dotter och pappa lätt joggar om mig glatt snattrandes…

Langada sover fortfarande när jag anländer. Möter en gumma som sopar bort de nedfalla bjärt rosa bougaivilleabladen. Och två samtalande gubbar på ett kafé som ännu ej öppnat. Annars händer inte mycket här.

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Över stock och sten

Efter Langada övergår åsnevägen till att bli en åsnestig. Här är jag helt omsluten av den vackra utsikten, vindens susande, cikadornas välkända lockrop och en och annan tupp som gal i fjärran. Vid ett par tillfällen blir man lite osäker på vart man ska gå, märkningen av leden är inte hundraprocentig men man ser Aegiali där nere vid det skimrande Medelhavet nästan hela tiden så orolig för att gå vilse är man knappast. Vid något tillfälle är jag säker på att jag gått fel, vänder och går tillbaka bara för att upptäcka att jag visst varit på rätt spår. Så vänder igen. Här uppe går leden runt en kulle och snart försvinner Aegiali men havet blir istället synligt norröver. Det märks att inte lika många går här, stigen är lite igenväxt på sina ställen men det är aldrig några problem att ta sig framåt. Den här sträckan är också betydligt flackare så inte alls jobbig att gå.

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Med målet i sikte

Min vandring på Amorgos timjanbeklädda karga kullar fortsätter nu med Tholaria framför mina ögon. Leden fortsätter nu uppåt men det här är nog också den vackraste delen av sträckan. Med Aegiali därnere med sin av pinjeträd kantade sandstrand och Tholaria däruppe på bergskanten strävandes mot himlens stora blå. Väl i Tholaria kan jag inte låta bli att ta en tur genom byns sömniga gränder i hopp om att hitta ett ställe att stilla det nu skriande kaffesuget men även här verkar byns invånare fortfarande inte gnuggat sömnen ur ögonen. Istället traskar jag neråt mot det turkosa vattnet som en hägring i fjärran. Nu börjar turisterna vakna så jag möter en vandrare eller två. Och så är jag nere. Nere vid stranden. Och vandringen kan avslutas på bästa tänkbara sätt, att strosa sakta, barfota med sand mellan tårna, i vattenbrynet.

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Vandring på Amorgos, Aegali, Kykladerna

Lite fakta kring min vandring på Amorgos led 4

Enligt kartan är leden 8 km om man går ut till Choklakas. Det gjorde inte jag utan vek av och gick längs stranden tillbaka till byn istället. Enligt min egen mätning blev det dock en drygt 9 km lång vandring. Det inkluderar min lilla feltripp och sightseeing i Tholaria. Hjärtappen visade på ca 85 trappor/våningar så det är rätt kuperat. Dock är det fina leder och lätt att gå. Endast en liten sträcka är leden rätt igenvuxen och tistlarna river lite på benen så om man är känslig är det bra att ha tunna vandringsbyxor på sig. För mig, med alla mina fotostopp, tog den nästan tre timmar att gå.

Må gott och lev väl!//Tinka


Funderar du på att båtluffa i Grekland? I mitt inlägg Båtluffa i Grekland har jag sammanställt lite allmänna tips och under taggen båtluffa i Grekland hittar du alla inlägg jag skrivit om båtluffning.

Läs om mina andra vandringar.

Kommentarer

 1. Profilbild för Linda, resamedvetet.se

  Förlåt mitt tjat men dina bilder är ändå i en klass för sig. Fullkomligt älskar bilden med de blå dörrarna och blåa bordet. Vill bo i en sån kuliss jämt.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack, man kan väl aldrig få för mycket uppskattning?. Det är något särskilt med Greklands charmiga kuliss som alltid gör mig lycklig!

 2. Profilbild för Ann-Louise

  Det ser verkligen otroligt härligt och vackert ut!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är det verkligen!

 3. Profilbild för 4000mil

  -Dit ska ju jag också! höll jag nästa på att utbrista. tills jag kom på att det ska jag ju inte alls. Jag bara önskar att jag skulle det… 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Och någon gång kommer du säkert dit! Många fina leder! Lite varmt nu för längre sträckor men åker men på våren måste det vara sagolikt för vandring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?