vandra i Helsingborg

Kanske bästa, mest variationsrika vandringen i Helsingborg?!

,

Visst är det fruktansvärt irriterande när bloggare ska utse bästa, mesta, finaste… särskilt när vederbörande knappt har varit i området:) Men jag är en ganska erfaren vandrare och efter att ha gått denna vandring i Helsingborg förra veckan så sken mina ögon av lycka. Lite kan det förstås bero på att jag törstade efter skog och grönska men jag lovar dig, det är en härlig vandring!
Inte nog med att det är en rundvandring och det är alltid trevligt. Men du går genom otroligt varierande landskap – stadslandskap, längs hav, om du så väljer genom kunglig park, genom ängar och skog. Vi börjar mitt i centrala Helsingborg.

Helsingborg

Längs hav mot Sofiero

Det är en krispig sensommardag när vi sätter iväg på nya äventyr. Vi går medsols så startar längs kaj och strandkant. En lätt nordlig vind letar sig in under tröjan men när solen tittar fram är det otroligt behagligt. Vi befinner oss på flykt från Algarves heta augustiväder så vi njuter i fulla drag av den klara luften.
Det går att gå längs vattnet hela vägen upp till Sofiero. Då får man ibland avvika från gångbana och gå på stranden. Kanske inte lika bekvämt men ack så ljuvlig. Så här i spåren av stormen Hans ligger tången emellanåt djup men det funkar ypperligt att sicksacka sig fram.
Lite tixigt att hitta var man tar sig upp men det finns en stig upp, strax innan du kommer fram till mäklarbyrån som tar dig upp på Fårhagevägen.

Helsingborg, Pålsjö Kallbadhus

Sofiero

Sofiero är helt klart värt ett alldeles eget besök men idag finns ett mål. Dahliorna! Tänk att denna blomma, som när jag var barn nog var det tantigaste som fanns, har fått en pånyttfödelse som heter duga. Dahliaträdgården på Sofiero är magnifik. Vi har lite tur, för just den här veckan även trädgårdsveckan pågår i slottets trädgård så det finns spännande installationer och ljuvliga blomsterarrangemang att njuta av.

Inträde Sofiero (hösten 2023): 135 kr

Genom ljuvliga Pålsjöskog

För mig är det här den verkliga höjdpunkten! För skogen är saknad. Den regniga sommaren har lämnat gräsmattorna smaragdgröna och skogen är fortfarande buteljgrön. Trots att vi är så nära Helsingborg råder tystnad i skogen, vi hör löven rassla och vinden susa.
Pålsjöskogen kanske inte är den största av skogar men vacker, så vacker. Bokträden silar solens strålar så ljuset spelar på marken.

Helsingborg, Pålsjöskog
vandra i Helsingborg, Pålsjöskog

Brödkultur & Pålsjöpaveljongen

Fördelen när man vandrar så stadsnära är utbudet av kaffe och mat längs vägen. Här behövs ingen matsäck om inte så önskas såklart. Vid grindarna till Sofiero finns Brödkultur som serverar dagens lunch och goda mackor i fantastisk miljö. Och inne i Pålsjöskog finns Pålsjöpaveljongen där matiga (eller söta) våfflor serveras. Deras surdegsmackor är sjukt goda.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM EN

Tillbaka i Helsingborg

Så efter att vi har traskat genom Tågaborg med sina ståndsmässiga hus är vi åter tillbaka i Helsingborg. Tänk att ha en så otroligt fin vandring precis utanför porten utan att minsta buss- eller bilåkande behövs!

vandra i Helsingborg, Helsingborgs bästa vandring
Klicka på bilden så kommer du till Wikiloc där det finns nedladdningsbar karta.

Bra att veta:

 • Rundslinga så går bar att börja var som helst
 • Ca 11 km, huvuddelen är mycket lättvandrat
 • Flera ställen som inbjuder till bad längs sträckan
 • Gott om fikaplatser, både för köpefika och medtagen

Vilken fantastisk dag vi fick!

Må gott och lev väl! // Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  Wow vad vackert med alla dahliorna! Skogen lockar mig ju inte alls, men fina bilder 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är de gudomliga! Sån färgprakt och så mycket drama.
   Är ju en riktig skogsmulle så måste få skogsbada med jämna mellanrum:)

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilken underbar vandring ( den ska sparas i minnesbanken) och visst är dahlior helt ljuvliga! För några veckor var vi i dahliaträdgården vid Varnhems klosterkyrka med 49 olika sorter.
  Så många vackra foton!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är verkligen något visst med dahliorna, deras sätt att talför sig. Och alla dessa sorter och färger. Inte mycket till minimalism där inte😀

 3. Profilbild för Marie Bengtsberg
  Marie Bengtsberg

  Jag älskar dina På Vift!, soliga kramar Marie

  1. Profilbild för Cathinka

   Men tack! Vad glad jag blir över din kommentar:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?