Mitt Algarve

6 upplevelser som ger dig själva essensen av mitt Algarve

Tänk att det nu har gått nästan 5 år sedan vi flyttade ner hit till Europas mest sydvästra hörn. År som både swishat förbi och känts som en evighet. Och tänk ynnesten att få bo på en plats som ger så mycket skönhet till livet på så många plan. Jag tänker här försöka sammanfatta vad det är som gör att denna plats på jorden funnit en så sedimenterad plats i mitt hjärta, mitt Algarve.

För handen på hjärtat, Algarve och Portugal behöver lite mer tid att ta till sig än tex de spanska byarna, toscanska landskapen eller grekiska öarna. När du i Italien ser de gamla gubbarna i hängslen och keps sitta på en vacker träbänk och blicka ut över landskapet sitter de portugisiska dito på plaststolar i vägkanten och tittar på den förbipasserande trafiken.
De gulliga spanska stenhusen är här ersatta av små vitrappade stenhus som ser ut som husen du ritade som femåring – och inte blivit renoverade sedan dess. Och en portugisisk by är ofta långt bort från de Instagram-perfekta byarna i den grekiska övärlden. När det kommer till detaljer, några vackra blomsterlådor eller krukor hittar du sällan här och när de finns pryds de mest av några halvdöda kaktusar.

Mitt Algarve
Men du kan absolut hitta instagram-perfekt även i Algarve.

Men när du börjar se det vackra i detta karga, enkla. Möta värmen från de lite kärva portugiserna. Ta in det storslagna landskapet. Ja då är du fast. För Algarve är fantastiskt.
För att underlätta att hitta just detta, kommer här 6 idéer om vad du kan hitta på när du kommer hit. Upplevelser som får dig att se mitt Algarve.

Hyr bil och åk på strandsafari

Det går inte att komma ifrån, stränderna är Algarves absolut största fördel. Inte bara finns det en bra bit över 100 stränder längs denna 20 mil långa kuststräcka, de kommer i en mängd olika former. Stora och små. Långa och korta. Vidsträckta sandstränder eller skön klippstrand. Sandbanksö, strand omgiven av vackra sandstensformationer eller dramatiska svarta klippor. Det finns något för alla.

Så hyr en bil och åk på strandsafari. Besök en av de vidsträckta sandstränderna i östra Algarve som Barril eller Fuseta. Åk vidare till de guldglänsande sandstensstränderna som Marinha eller Camilio. Och missa förgudsskull inte dramat på västkusten på fantastiska Cordoama.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM ALGARVES

Vandra i karga landskap

Upplev ett annat Algarve än turistorterna vid havet längs en vandringsled. Det finns hur många mils vandringsled som helst här nere. Bara Rota Vicentina erbjuder 40 mils vandring, Via Algarviana har 30 mil, men det finns vandringsleder i stort sett kring varje ort. Alla leder har sin tjusning men vill du vandra mellan vackra sandstensstränder välj Seven Hanging Valleys. Föredrar du mer drama ta någon av lederna runt Cordoama. Vll du istället upptäcka mer av Algarves inland kan jag istället rekommendera en tur på Foia, Algarves högsta punkt.

Mitt Algarve

Strosa i en mysig algarviansk by

Det finns absolut en del fult och sönderbyggt på Algarve. Ställen som är allt för turistifierade. Men det finns också mycket annat. Att prata om gömda pärlor blir lätt larvig, Algarve besöks av miljontals turister varje år. Men det finns gott om ställen som känns mer genuina än andra. För byar bortanför den extremt välbesökta kustremsan besök Monchique eller Alte. Kan du inte slita dig från havet besök Ferragudo eller Salema.

Tips till fler mysiga byar hittar du här:

Njut av fisk och skaldjur direkt från havet

Ska du äta riktigt gott och uppleva det mer genuina här i Algarve så ska du äta fisk och skaldjur. Och det görs bäst på en ”riktig” portugisrestaurang. Där börjar du med lite perceves, denna lilla mollusk som definitiv inte ser så god ut men smakar gott av salt hav. Fortsätt med pinfärska ostron direkt från någon av alla de odlingar som finns längs kusten, framförallt i Alvorbukten och vid sandbanksöarna utanför Olhão. Nu är det dags för en verklig höjdpunkt, Amêijoas à Bulhão Pato. Det är hjärtmusslor tillagade med en riklig mängd olivolja, koriander och vitlök. Din algarvianska festmåltid avslutas med grillad fisk, en dorada eller robalho med lite citron pressad över.

Vi har såklart skaffat oss några favoritrestauranger genom åren och skulle rekommendera att avnjuta denna måltid på O Paolos, Arrifana, Ribeira do Poço, Vila do Bispo, A Sereia i Sagres (endast öppna för lunch), Boia i Salema eller Sueste i Ferragudo

Ta en båtutflykt ut i Ria Formosa

Sandbanksöarna i naturreservatet Ria Formosa är en riktig pärla. Kanske inte jättekänt för den gemene turisten för ute på dessa öar finns inga hotell utan vill du bo här får du hyra ett av de små husen som finns här ute. Öarna är verkligen som ett kinderägg när det kommer till Algarveupplevelser. Du får uppleva Algarve till havs under båtutflykten, du kan vandra längs stränderna, uppleva långa, härliga sandstränder och uppleva en porugisisk festmåltid! Välj Armona för lite mer tillrättalagt turistigt och Culatra för mer genuin fiskebyupplevelse.

Mitt Algarve, Armona

Missa för allt i världen inte västkusten!

Om en enda sak som fick mig förälskad i Algarve, så stavas det västkusten. Vill du ha hänförande, vidsträckta, dramatiska landskap så åker du hit bums. Du kan börja i surfmeckat Sagres som dessutom ståtar med Europas mest sydvästra punkt ute vid fyren Farol do Cabo de São Vicente.
Åk vidare till Vila do Bispo och ut till Cordoama. Fortsätt till Carrapateira och den hänförande vackra stranden Bordeira med sina böljande sanddyner. Avslutningsvis besök Monte Clerigo och Arrifana. Världsklass!

Essensen av mitt Algarve

Så mina vänner, det var det bästa av det bästa Algarve kan erbjuda, med mina ögon sett. Och det bästa av allt, avstånden är små, så mycket kan hinnas med under en veckas besök utan minsta stress.

Må gott och lev väl!

Vill du följa bloggen kan du göra det här,
via mail, FB eller Insta:


Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Karin Eriksson
  Karin Eriksson

  Du är fantastisk Tinka 🙏
  Tack för alla tips inför vår trip med husbil med start den 24:e september från Stockholm. Vi följer i dina fotspår och hoppas kunna inspirera fler från vår resa.
  Varma kramar från Karin & Ingemar ☀️

  1. Profilbild för Cathinka

   Men tack! Och vad roligt att höra att det jag skriver kommer till nytta. Jag önskar er en härlig resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?