Mina 7 tips till en bättre långflygning

Mina 7 tips för en bättre långflygningen

,

Nu är det dags igen. I dagarna dök en ny flygbiljett ner i inkorgen. Till långtbortistan. En härlig känsla, jag har inte haft någon ny resa bokad på flera månader. Jag som alltid har minst en, ofta både två och tre resor liggandes där och locka i framtiden. Men hur mycket jag än älskar att resa så är det här med långflygningar inte min grej. Upp till 5-6 timmar i luften funkar hur bra som helst men över det. Nja, ingen favorit direkt. Men det går att göra långflygningen lite drägligare. Det här är mina 7 tips för en bättre långflygning:

#1 – Brusreducerade hörlurar

Måste helt enkelt vara världens bästa uppfinning för flygresenärer. Innan jag införskaffade mina hade jag nog inte ens tänkt på hur hög ljudnivån är i kabinen. Nu är inte det så konstigt med tanke på vilka rejäla krafter som måste till för att få upp och hålla planet där i luften. Nu flyger jag ingenstans utan. Ibland lyssnar jag på bok eller musik men ibland har jag dem bara på för att stänga ute ljud. Tycker jag kommer fram mycket mera utvilad till resmålet.

Böcker som väcker reslust

#2 – Sköna kläder

Några stilpoäng lär jag inte få ner jag ska ut och flyga. Här kommer definitiv bekvämt före stil. Snickarbyxor om slutmålet har lägre temperaturer, jallabyxor om det är varmt. Inget som sitter åt någonstans framför allt inte kring magen. En sjal runt halsen som kan dras runt axlarna om det är kallt. Och håret i flätor. Jag hatar när det blir elektriskt och står åt alla håll och kanter.

En del klär upp sig för en chans till uppgradering. Idag när så många flyger så mycket och sitter på alla möjliga bonuskort inser jag att min chans till dito är helt totalt obefintlig så ingen idé att ens försöka.

#3 – Stödstrumpor och upp å hoppa

Att det börjar skava och dra i kroppen både här och där när en sitter still en hel hög timmar är inte så konstigt. Och inte blir det bättre med åren. De senaste åren har jag börjat flyga med stödstrumpor som förbättrar blodcirkulationen och, sägs det, reducerar risken för blodproppar. Stödstrumporna i kombination med att jag försöker gå i kabin lite då och nu tycker jag hjälper mot den där obehagliga känslan i benen.

#4 – Underhållning & teknik

Efter att vid ett par tillfällen råkat ut för att min skärm i stolen framför inte funkat ordentligt tar jag numer alltid med mig lite egen förströelse. Det är många timmar att slå ihjäl under långflygningen. Älskar Netflix’s möjlighet att lägga vissa serier & filmer offline. Datorn har jag alltid med mig och där finns Lightroom så kan jag sysselsätta mig en stund med att redigera bilder. En bok har jag alltid med mig och under flygningen ska det vara en bok av lättläst karaktär och som jag redan fastnat för. Att påbörja en ny bok på planet är lönlöst för mig. Dessutom har jag alltid lagt en eller ett par böcker offline i Storytel. Ibland är det helt enkelt skönare att lyssna än att läsa. Och glöm för allt i världen inte laddare och powerbank!

#5 – Välj sittplats

Långt fram eller långt bak? Fönsterplats eller gång? Eller trivs du faktiskt bäst i mitten av planet? Alla har sina preferenser och genom att checka in online så ökar du dina chanser till att få välja sittplats. Tyvärr börjar fler och fler flygbolag ta betalt för att du ska få bestämma själv men jag testar alltid. Vill du ha lite mer koll på hur just ditt flygplan ser ut kan du kika in på Seatguru så blir det lite lättare att välja.

#6 – Tandkräm, fuktighetskräm & cerat

Luften i kabinen gör att hela du känns som ett russin. Jag försöker därför alltid komma ihåg att ta en liten burk fuktighetskräm och ett läppcerat med mig i handbagaget. En annan sak som hamnar i handbagaget är tandborste & tandkräm. Känner mig som en ny stark människa om jag får borsta tänderna innan jag lämnar flygplanet vid ankomst till destinationen.

#7 – Ställ om klockan & förboka transfer

Den långa resan är ju egentligen så mycket längre än själva flygresan, du ska ta dig både till och ifrån flygplatsen också. För att underlätta när jag kommer fram brukar jag ställa om klockan till destinationens tid redan när jag går på flygplanet. Då känns det som om jag börjar acklimatisera till nya tiden pronto och att jetlaggen blir lite lättare att hantera. Säkert mest psykologiskt men det funkar för mig. Sedan, om det är ett nytt och obekant resmål, brukar jag ha förbokat transfer. Tycker att det är så skönt när jag kommer fram rätt sliten att bara sätta mig i en bil som tar mig till hotellet. När jag fått vila en stund, tagit en dusch och fått något i magen, då kan äventyret börja!

Rundresa i Burma, Myanmar Travel

När den långa resa blir ännu längre

Så händer ibland det som en helst inte vill ska hända. Den långa resan blir ännu längre när de ropar ut att planet är försenat av en eller annan anledning. Just där och då är det inte mycket att göra något åt, bara luta sig tillbaka och gilla läget. Men du vet väl att du har rätt till kompensation om vissa kriterier är uppfyllda? Enligt fastställda EU-regler för flygförseningar har du rätt till kompensation vid förseningar, överbokningar, inställda flyg eller missade anslutningsflyg. Kompensationen ansöker du om antingen direkt hos flygbolaget. Eller så gör du det lite enklare för dig och får hjälp med processen hos Flightright. Flighright är ett bolag som driver ditt krav mot flygbolaget åt dig och tar bara betalt om de lyckas (och då är ersättning 29,75% av utbetalt belopp). Och den där pengen du har rätt till är allt lite plåster på såret för förseningen och grundplåten till en ny resa!

Det var mina bästa tips för långresan. Vilka är dina? Ännu fler tips inför långresan kan ni få hos mina bloggkollegor Annika, Daniel & Lisa

Må gott och lev väl! // Tinka

PS. Glöm inte gilla På vift på FB  och få löpande info om nya inlägg.

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?