I huvudet på en resebloggare

,

För några veckar sedan skrev Linda på Resamedvetet ett inlägg med funderingar kring vårt ansvar som resebloggare när vi skildrar platser runt om i världen. Annika skev idag om varför hon resebloggar överhuvudtaget. I FB-gruppen skrivs ofta kommentaren “Dit skulle jag aldrig resa p.g.a. …”. Den här typen av kommentarer och funderingar sätter såklart igång ens eget hjärnkontor. Lite så här går mina funderingar:

Varför resebloggar jag överhuvudtaget?

Vad är det som får en att lägga ner driljoner timmar på att skapa innehåll till sin blogg? För mig bottnar allt från början i mitt fotointresse. När en har 10-tusentals bilder på ens hårddisk, vad ska en göra med dem? När nästan alla dessutom härrör från diverse resor runt om i världen så är svaret ganska enkelt – skapa en reseblogg. Men längs vägen har det tillkommit många bitar utanför själva inläggen som förgyller mitt liv. Alla härliga människor jag kommit i kontakt med genom bloggen. Alla nya saker jag varit tvungen att lära mig som WordPress & seo. Älskar de tekniska bitarna bakom och det är något jag verkligen skulle vilja sätta tänderna i ordentligt. Tänk att kunna koda själv så att jag kan få bloggen precis så som jag vill ha den. Sedan har jag med tiden verkligen börjat gilla hela skrivprocessen. Bloggen är helt enkelt min lilla haven, där jag får utlopp för min kreativitet och där jag får möjlighet att lära mig så många nya saker.

Fotoställen Atlantkusten, Praia do Monte Clergo

Hur jag framställer ett resmål och vilket ansvar har jag?

Det var frågan Linda ställde sig och i hennes kommentarsfält svarade jag så här:

“Mitt ansvar är att vara ärlig om det jag skriver men sedan är det mitt val vad jag ska skriva om. Tänkte mycket på det här när jag skrev mitt senaste inlägg där det förekom lite väl många fantastiskt och andra superlativ (Med bil runt Mahé). Men under min resa var det en verklig toppdag. Om någon annan gör samma bilfärd med två griniga, snoriga barn i baksätet som bara vill åka till poolen och bada, med en huvudvärk från helvetet eller bara en regnig dag så blir självklart upplevelsen en helt annan. Men det är, i min värld, läsarens ansvar att lista ut alldeles själv. För om jag ska tvingas skriva fullkomligt objektiv och väga in alla ev. andras förutsättningar blir det inte mycket kvar av varken skriv- eller läsglädje. Och om de där utflykterna, resorna, platserna som inte gav mig något väljer jag helt enkelt oftast att inte ens skriva om. Om de inte blir en rolig anekdot förstås (Från Dehli till Taj Mahal). Visst kan min bloggvärld då bli lite väl rosaskimrande men det är bara att öppna vilken dagstidning som helst om en istället önskar lite mer elände:)”

Så resonerar jag, hur resonerar du?

En resa till Indien

Hur kan du åka dit?

Att en inte kan åka hit eller dit på grund av olika anledningar är något som ofta kommer upp i kommetarsfälten i diverse FB-grupper. Om jag skulle ta hänsyn till vad olika länder gör som jag inte samtycker med skulle det nog inte bli många länder kvar på möjliga resmål. Valfångst på Färöarna och i Norge, tjurfäktning i Spanien & Portugal, kvinnosynen i bl.a Mellanöstern (och mest hela världen faktiskt), abortfrågan, homosexuellas rättigheter, diktaturer & militärregimer och så bara allmänt knäppa ledare. Ni ser ju, vart kan en egentligen åka? Själv tror jag att jag helt enkelt kan göra betydligt mer skillnad genom att åka. Kanske lyckas jag så en endaste liten tanke hos någon.  

#Stannapåmarken och att resa hållbart

Nej jag stannar faktiskt inte på marken. Kanske är jag bara egoistiskt men jag tror inte att det gör skillnad. För jag tror helt enkelt inte vi blir tillräckligt många. Det måste till nya tekniska, miljövänliga lösningar på hela världens industrier. Men däremot tycker jag att det är självklart att välja andra alternativ än flyget när det går. Och ännu viktigare tycker jag att det är att resa med respekt. Respekt till miljö, människor & natur i de länder vi besöker. Det är inte ens särskilt svårt utan kräver bara lite sunt bondförnuft. Här är lite hjälp på vägen, lite som 8 budord (mer om att resa hållbart kan du läsa hos Reform Travel):

 • besök destinationer, platser, sevärdheter som inte alla andra besöker
 • ät & bo lokalt dvs. undvik de stora internationella drakarna.
 • skippa djurturism om du inte har 100% koll på dem som står bakom
 • läs på om landet du ska till
 • stäng av ac när du lämnar rummet, tänk på vattenanvändningen och måste du verkligen ha nya handdukar varje dag?
 • ta med egen vattenflaska. På fler resmål än du tror kan du dricka kranvattnet. 
 • om du har möjlighet res utanför högsäsongen
 • se men inte röra. Snäckor, sand och stenar, låt det vara kvar där det hör hemma.
Resa i Ecuador, Sani Lodge
Sani Lodge i Ecuador

Så, det är var som rör sig i mitt huvud. Hur tänker du?

Må gott och lev väl//Tinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Lite mera rosa - Cornelia Tonéri

  Åh så många kloka tankar. Och just dessa blir mig ibland övermäktiga. Men ändå inte mindre intressanta. Jag kan omöjligt skriva allt jag tänker. Det skulle bli ett eget inlägg här i kommentarsfältet. Men jag tänker på det du skriver om vilket ansvar vi har. Mitt mål är att vara precis som du skriver – ärlig. Berätta om verkligheten i ord och bild. Inte nödvändigtvis försköna. Då blir ju de som följer mina tips ganska besvikna när de kommer på plats och inte ser det de såg på bilderna. Men oj vad mycket det finns att skriva om detta. Tack för dina kloka tankar.

  1. Profilbild för Cathinka

   Jo ärlighet tror jag är jätteviktigt. Men sedan är ju bara det svårt eftersom en upplever så olika dels mellan personer men även ens egen upplevelse blir olika beroende av en mängd yttre faktorer. Som sagt, det här kan en ligga och fundera på en söndag i soffan:) Tack för besöket!

 2. Profilbild för Britt-Marie Gustafsson
  Britt-Marie Gustafsson

  Du är verkligen så lyhörd för alla tänkbara aspekter på resmålen vi längtar till och får ta del av genom dig . Du ger inspiration och bästa informationen om platserna du besökt. Kram

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack BM för dina snälla ord<3

 3. Profilbild för FREEDOMtravel

  Att vara ärlig som bloggare är extremt viktigt tror jag. Sedan är det ju som du säger, upplevelsen påverkas av många faktorer. Inte säkert att en annan får samma upplevelse som jag … Själv bojkottar jag vanligen inte resmål pga regim etc. Tror fortfarande att det är bra att människor kan mötas, även om det finns problem i landet. Också svårt att vara konsekvent eftersom det finns så många olika faktorer att ta hänsyn till. Men viktigt att prata om det förstås, att inte blunda för problem som finns!

  1. Profilbild för Cathinka

   Då tänket vi väldigt lika:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?