Vi har knapp mer än checkat in i vårt gigantiska hotellrum på Dear Lisbon Palace förrän vi står i receptionen och diskuterar med den extremt trevliga tjejen i receptionen om vart vi bör äta. Det enda jag tog mig tid till på rummet var att trycka i mig en påse chips för så mycket har jag lärt mig under våra resor, att börja utforska när man är hungrig är ingen bra start (tänk er Joan Collins i snickersreklamen…påstår i alla fall mannen).Dessutom är det så att mattiderna i den här delen av världen inte är helt kompatibel med min skalmansklocka.
Vart ska vi äta?
-När vi går ut och äter i familjen går vi oftast till Restaurante Principe Do Calhariz inte långt här i från säger hon. Genast åker en karta fram och vi får en prick utsatt. Det skulle definitivt bli kvällens matställe!
Men klockan är bara halv 6 och då är inte många restauranger öppna. Vi bestämmer oss för en promenad upp genom Bairro Altos fortfarande sovande kvarter. Nu är det helt tomt och ödsligt, senare på kvällen blir det fullt och stimmigt.
Restaurante Principe Do Calhariz
Kl. 7 slår Restaurante Principe Do Calhariz upp portarna och vi är nästan först in. Vi möts av ett långsmalt enkelt rum med halvkaklade väggar, stengolv, halvobekväma pinnstolar och den obligatoriska pappersduken över tygduken. Precis som det ska vara. Vår servitör, som för övrigt enbart pratar portugisiska, vilket vi inte gör, sträcker fram en meny, enbart på portugisiska. Man blir lite glad för den inköpta europasurfen och google translate:). Så efter lite glatt pekande och kroppsspråk i kombination med lite digital översättning så är beställning lagd.
På tallriken
Bröd och Queijo mestio de Tolosa har redan ställts fram på bordet. Det kan vara bra att veta att trots att det bara kommer in är det inget som restaurangen bjuder på utan tar du emot och äter så hamnar det på notan. Osten är grymt god och slinker ner innan beställningen av övrig mat är färdig. Kvällens val blir hjärtmusslor, Ameijoas á Bulhão Pato, grillad vit fisk och grillad bläckfisk och en tallrik pommes frites. Och lite Vino Verde till det. I takt med att vår mat kommer in fylls lokalen på med mer och mer folk. Det råder en stimmig familjär atmosfär i lokalen. Kocken som grillar håller till i skyltfönstret, det andra ”riktiga” köket någonstans där bak i skymundan.
Kvällens mest uppmärksammade gäst är nog killen som slinker in för att hämta sin middag i sällskap en bedårande hundvalp.
En önskestart på en Lissabon weekend
Maten på våra tallrikar är uppäten och vi är mer än nöjda. En bättre start på vår Lissabon weekend än så här kunde vi knappt önska oss! Så vill ni äta en härlig traditionell portugisisk middag kan jag varmt rekommendera Restaurante Principe Do Calhariz. Vad det kostade? Runt 350 kr, för 2, inklusive vinet. Adress: Calçada do Combro 28.
Må gott och lev väl!//Tinka
Mina fem favorittips för en Lissabon weekend kan du läsa här, alla inlägg om Lissabon hittar du här och Portugal här.
Lämna ett svar