Resa till zanzibar tip, reseblopp

En resa till Zanzibar är en resa till paradiset

Drömmer du exotiska resmål och paradisstränder? Då kan en resa till Zanzibar verkligen vara något för dig! Här puttrar en färgstark kultur med influenser från många delar av världen tack vare den position som handelsplats Zanzibar har haft under århundraden. Och stränder så vita som jag aldrig sett en strand någon annanstans.

Men en resa till Zanzibar skiljer sig även på en del punkter ganska rejält från resor till andra paradisdestinationer som tex Thailand. Här kommer därför några restips, saker som är bra att tänka lite extra på:

Restips till Zanzibar

Tidvattnet – Det är en stor variation mellan låg- och högvatten. På vissa ställen kan det vara svårt att bada när det är som lägst. Häftigt tycker jag andra tycker det kan vara en nackdel. Skillnaderna mellan ebb och flod är större ju längre söder ut du befinner dig på ön och är mer markant på östra sidan. Här kan du följa tidvattnet på Zanzibar de närmaste 7 dygnen.

Pengar – Det finns bara bankomater i Stone Town (inkl. på flygplatsen) och kort går inte att använda överallt. Kolla med ert hotell innan om de tar kort och se till att ha kontanter med er. Valutan är tanzaniska shilling men ofta går det lika bra med amerikanska dollar.

Dricks –  Att ge dricks är kutym så se till att ha även pengar i små valörer.

Packning – Reser ni via Nairobi är det mer regel än undantag att all packning inte kommer fram. Packa därför ner det allra nödvändigaste i handbagaget och ha inte en varsin väska utan blanda istället så ökar ni möjligheterna att åtminstone få något med er fram:)

Religon – På Zanzibar är de flesta muslimer. Det kan därför vara bra att tänka på om man ska till Stone Town att inte vara alltför lättklädd.

Badskor – Det finns sjöborrar på Zanzibar så ta med badskor.

Vaccinationer – Kolla på Vaccinationsguiden för aktuell information.

Visum – krävs för besök i Tanzania. Du ansöker hos Tanzania Immigration här. Kostnad (2022) USD50. Enligt dem själva ska du få ditt visa senast inom 10 dagar efter ansökan.

Är du väl förberedd kommer din resa till Zanzibar bli alldeles underbar!

Resa till Zanzibar

Det finns i dagsläget (2022) inga direktflyg från Sverige till Zanzibar. Smidigast flyger man med Qatar Airways eller Ethiopian Airlines som båda flyger till Zanzibar. Det innebär att det blir ett byte i antingen Doha eller Addis. Båda bolagen gör tekniska mellanlandningar i Nairobi. Annars kan man välja att flyga till Nairobi med tex KLM och sedan med Precision Air vidare till Zanzibar. Precision har en notorisk förmåga att slarva bort bagage så om ni flyger med dem se till att ha backat lite extrakläder i handbagaget så ni klarar de första dagarna. Med Precision kan ni även flyga från Kilimanjaro (bra om man vill på safari innan). Men även Emirates & Lufthansa flyger på Zanzibar (med sina bolag FlyDubai & Eurowings).
Effektiv flygtid till Zanzibar är ca 9,5 timme men den totala restiden varierar såklart med var och hur många mellanlandningar som görs.

Ett annat alternativ är att flyga till Dar es Salam och sedan vidare med tex Coastal , små 20-sitsiga propellerplan som går flera gånger per dag. Dessa går dock inte att boka via vanliga bokningssajter utan där får ni ta hjälp av en resebyrå. Billigast är att ta färjan över. Tidtabell och priser hittar ni här.

När är bästa tiden att resa till Zanzibar?

Bästa tid att åka är juli-oktober och jan-mars. Under november-december infaller regnperioden med korta regn. Jag har rest till Zanzibar både november och december med ypperligt väder och december är som på så många andra ställen absoluta peakperioden. I april-juni infaller den tunga regnperioden då regnen kan vara mer ihållande. Många hotell håller stängt under maj och halva juni.

När ska man resa till zanzibar?

Var ska du bo på Zanzibar?

Det är definitivt en smaksak. Jag brukar rekommendera alla att bo på flera ställen av ön.
Här kommer en personlig generalisering:

Södra Zanzibar

Kimizaki ligger på sydvästra delen av ön. Här finns inte de långa vita stränderna. Tycker själv inte att det är lika vackert.
Michami kan man säga är en udde. Var lite försiktiga med västra sidan av udden för där är vattnet grunt, mao vid tidvatten inget vatten. En trevlig utflykt dock med sitt mangrovrträsk. På toppen av udden ligger Kinchanga Lodge som ska vara riktigt trevligt (har inte bott där själv men kompisar som gjort). Pingwe, Bwejuu och Jambiani är egentligen samma strand. Större (och lite charter) vid Pingwe/Bwejuu, backpackers på Jambiani.

Mellersta Zanzibar

Matemwe lång strand men inte så många hotell. Här ligger Mnemba utanför där det är ok dykning/snorkling.
Ju längre norr ut på ön desto mindre tidvatten. På Matemwe kan det vara en del tång om det blåser från fel håll.
Zanzibar Retreat och Matemwe Beach Village är trevliga ställen.

Norra Zanzibar bjuder på både soluppgång & solnedgång

Längst i norr ligger Nungwi. Det är den mest exploaterade stranden men också den med minst tidvatten och störst utbud på restauranger.

Historiska världsarvslistad StoneTown

Och så Stonetown förstås. Antingen kan man välja att bo inne i stan på tex Tembo eller Emerson eller utanför. Varför inte prova en personlig favorit, den lilla ön Chapwani.

Placera Zanzibar på kartan

[wp_mapit_map id=”18079″]

På Vifts blogginlägg om våra Zanzibar resor

Kombinera Zanzibar med safari!

Att kombinera sol & bad på Zanzibar med safari på savannen är en perfekt semester. Kanske till och med den bästa jag gjort. I det här inlägget kan du få lite tips & trix om du funderar på en safari i Tanzania.

Sevärdheter och saker att göra på Zanzibar

Det går alldeles utmärkt att tillbringa en semester på Zanzibar med en god bok, i en solsäng i skuggan av en palm med en sakta promenad i vattenbrynet när solens sista strålar försvinner över ön. Men om rastlösheten sätter in finns det massor att göra. Här kommer några förslag:

 • Kryddtur
 • Stonetown
 • Jozani Forest
 • Snorkling/dykning vid Mnemba
 • Blue Safari Trip
 • Djuphavsfiske
 • Ridning på Sea Cliff resort
 • Besök Tumbatu
 • Dhowsegeltur

Här kan du läsa om att resa till Zanzibar hos andra

Boktips – Zanzibar
 • Memories of an arabian princess av Emily Ruete
 • Paradise & Admiring Silence av Abdulrazak Gurnah
Bloggtips – Zanzibar
Resereportage – att resa till Zanzibar

Hoppas du hittade vad du sökte efter!