Tanzania

TANZANIA

När jag blir tillfrågad om vilken min bästa resa någonsin är hamnar vår Tanzania resa alltid med bland topp 5. Att kombinera en Tanzania safari med sol och bad på Zanzibar – det kan liksom inte bli bättre! Efter det har jag haft förmånen att komma tillbaka ytterligare tre gånger för mer safari, fler upptäcktsfärder och ännu mer Zanzibar. Och för varje gång jag kommer tillbaka vill jag bara upptäcka mer.

Så vad får du inte missa vid en resa till Tanzania? Jag skulle säga en safari som inkluderar åtminstone Ngorongoro och Serengeti. Någon form av kulturell aktivitet längs vägen. Åtminstone ett par nätter på Original Masaai Lodge. Avsluta sedan med sköna dagar på Zanzibar eller någon av de andra öarna. Om du lever ö-liv i mer än 5 dagar byt del av ön som du bor på. Voila – där har du en riktig drömresa!

5 vanliga frågor vid en resa till Tanzania:

Behöver jag visum vid resa till Tanzania?

Ja, du behöver visum (2023). Enklast ansöker du om visum på nätet på Tanzania Immigration.

Vilka vaccinationer krävs?

Du ska alltid rådfråga din läkare men du kan få en fingervisning här: Vaccinationsguiden

När är det bäst tiden att åka till Tanzania?

Det är omöjligt att svara på eftersom det är helt beroende på dina intressen, syftet med resan eller vilken del av landet du ska till. Men en fingervisning är att de torra månaderna juli-september är absolut bäst. Då sker den stora migrationen. Det är behagligt varmt och soligt. Naturen är grön efter de stora regnen i april maj.
Julen är självklart en populär tid att åka och det fungerar alldeles utmärkt. Det kan komma några regnskurar men vädret är fortfarande mycket behagligt.

Hur transporterar jag mig bäst inom landet?

Definitivt med inrikesflyg skulle jag säga. Avstånden är tämligen stora, infrastrukturen sisådär och trafiken skrämmande:) Om du är på safari behöver du ett fyrhjulsdrivet fordon. Jag rekommenderar verkligen en guide som kan både hitta djuren och sitter på en skattkista av kunskap.

Hur är säkerhetsläget i Tanzania?

Jag rekommenderar Sweden Abroad för den senaste informationen.

Här hittar du alla inlägg från Tanzania & Zanzibar:

 • Min ovanliga, lärorika dag som massaj
  Min ovanliga, lärorika dag som massaj
 • Africa Amini Alama– Afrika jag tror på dig
  Africa Amini Alama– Afrika jag tror på dig
 • Mäktiga Lake Natron – giftig sodasjö, vulkan och drömlikt vattenfall
  Mäktiga Lake Natron – giftig sodasjö, vulkan och drömlikt vattenfall
 • Tanzania – inte bara oförglömlig safari
  Tanzania – inte bara oförglömlig safari
 • Tankar som virvlar längs gropiga vägar i ett livfullt Tanzania
  Tankar som virvlar längs gropiga vägar i ett livfullt Tanzania
 • Kilwa – hav, strand & historia
  Kilwa – hav, strand & historia
 • På safari i Nyerere National Park
  På safari i Nyerere National Park
 • Hemma igen från Tanzania
  Hemma igen från Tanzania
 • Den bästa julresan? – Safari i Tanzania
  Den bästa julresan? – Safari i Tanzania
 • Veckans Bild – Serengeti Tanzania
  Veckans Bild – Serengeti Tanzania
 • Härliga hotell på Zanzibar
  Härliga hotell på Zanzibar
 • Sevärdheter i Stone Town
  Sevärdheter i Stone Town
 • Chapwani Private Island
  Chapwani Private Island
 • Ngorongoro – livets gåva
  Ngorongoro – livets gåva
 • Paradisstränder – Med sand mellan tårna
  Paradisstränder – Med sand mellan tårna
 • På safai i svart och vitt / On safari in black and white
  På safai i svart och vitt / On safari in black and white
 • Magiska Matemwe – ett paradis på Zanzibar
  Magiska Matemwe – ett paradis på Zanzibar

Lästips:

”Tolvårige Yusuf skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för den oskuldsfulle Yusuf att köpmannen inte alls är Yusufs farbror: i själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Så börjar livets hårda skola för Yusuf. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men drömmaren Yusuf får också en skymt av paradisets portar av eld och vatten.”

Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania och följa Karen Blixen; hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever. I Florens söker hon bortglömda renässanskonstnärer på Uffizierna. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?

Inlägg via kartan:

Några av mina Tanzaniafavoriter:

 • Safari i Ngorongoro & Serengeti
 • Boende på Maasai Lodge
 • Cykeltur i Mto wa Mbu
 • Besök världsarvsstaden StoneTown
 • Njut av Zanzibars stränder. Själv föredrar jag nordvästra delen.

Lite allmän fakta om Tanzania

Tanzanias historia i kort:
Tanzania, beläget i Östafrika, har en rik historia. Från forntida bantufolks bosättningar till de kustbaserade handelsrikena Swahilikulturen, till den tyska kolonialperioden och sedan brittiskt styre. Tanzania blev självständigt 1961 under ledning av Julius Nyerere och enade Tanganyika med Zanzibar för att bilda Republiken Tanzania. Landet har kämpat för att främja social rättvisa och utveckling genom politiken för Ujamaa. 

Tanzanias politik i kort:
Tanzania är en republik med ett flerpartisystem. Landet styrs av en president som är både statschef och regeringschef. Det största politiska partiet är Chama Cha Mapinduzi (CCM), som har dominerat den politiska scenen sedan självständigheten. Tanzania har genomgått politiska förändringar under de senaste åren, inklusive en övergång av presidentposten efter valet 2020. Politiken i Tanzania präglas av en strävan efter stabilitet, ekonomisk utveckling och fattigdomsbekämpning. 

Tanzanias ekonomi i kort:
Tanzania har en diversifierad ekonomi med jordbruk, gruvdrift, industri och tjänstesektorn som huvudsakliga sektorer. Jordbruket är en betydande del av ekonomin och sysselsätter en stor del av befolkningen. Export av jordbruksprodukter som kaffe, te och bomull bidrar till intäkterna. Gruvdriften spelar också en viktig roll, särskilt i produktionen av guld och tanzanit. Industriell utveckling och investeringar inom sektorer som tillverkning och byggande har ökat. Turismen är en växande sektor på grund av landets rika naturresurser och nationalparker.