Seychellerna, Anse Lazlo, Praslin, paradisstränder

Paradisstränder – Med sand mellan tårna

Paradisstränder…Zanzibar, Seychellerna, Maldiverna, Västindien….. mjuk kritvit sand, palmer som vajar i vinden, turkost varmt vatten och sand mellan tårna. Klyschor, javisst, men för soltörstande nordbor så är det väl få saker som är så lockande som just sol, bad och värme under våra mörka vintermånader.
För några dagar sedan dök det upp ett inlägg i mitt FB-flöde från Vagabond om just paradisstränder. Vad är en paradisstrand för dig? Jag började själv fundera över vilka mina favoritstränder är och framförallt vad är det som gör just dessa stränder till mina favoriter?
För att de ska hamna överst på min lista räcker det sällan med att ”bara” vara vackra, för då skulle listan bli oändlig. Jag älskar långa spring och gå vänliga stränder. Jag tycker om när man märker av det lokala livet på stranden men där man inte behöver kliva över folks badhanddukar för att nå vattnet. Sanden ska gärna vara finkornig och ju vitare desto bättre.
Efter en stunds överläggande med mig själv var det följande stränder som trädde fram som starkast kandidater:

ZANZIBAR

Zanzibar är nog det första stället jag besökte med riktigt vit sand och det är säkert en av anledningarna till att Zanzibar ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Magiska Matemwe beach på nordöstra delen av ön, som för övrigt heter Unguja (Zanzibar är namnet på hela ögruppen där även bl.a Pemba och Mafia ingår) är klar favorit. Kritvit sand, vajande palmer, pittoreska dhows som ligger uppradade på stranden och väntar på nästa fisketur och det härliga lokala livet som försiggår. Stranden tickar alla mina paradisboxar. Man bör dock veta att tidvattnet är starkt, vissa tider på dygnet är havet ”tomt”, när beror på månen och när vindarna vänder kan det komma upp ganska mycket tång. Jag har tidigare skrivit en lång kärleksförklaring till Matemwe här.

 

Zanzibar, Matemwe, paradisstrand, paradisstränder

Zanzibar, Matemwe, paradisstrand, paradisstränder

Flera bra Zanzibarinlägg på Traveler’s edition.


SEYCHELLERNA

När man säger paradisstrand är det nog inte otippat att Seychellerna poppar upp i mångas huvud och här finns många galet vackra stränder, Grand Anse och Anse Source d’Argent på La Digue, Anse Lazlo och Cote D’or på Pralins och många fler. Det är lite svårt att välja en här, mycket för att jag är omåttligt förtjust i ön La Digue men nu är det inte favoritöar som ska utses och då måste jag nog säga att favoritstranden är Anse Lazlo på Praslin. Den tickar dock bara boxen vacker men är å andra sidan så vacker att den är förlåten.

Seychellerna, Anse Lazlo, Praslin, paradisstränder

Seychellerna, Anse Lazlo, Praslin, paradisstränder

På bloggen Ladies abroad finns många fina inlägg om Seychellerna

 

SVERIGE

När jag först kom till stranden i Hagestad (Österlen, Skåne) så trodde jag inte det var sant. Fanns det verkligen så här vackra stränder i Sverige? Vidsträckt strand med vit/grå sand och i stället för vajande palmer, sanddyner med vackert grönt gräs som följsamt rör sig med vinden. Att man dessutom får ha med sig hunden på stranden är ett stort, stort plus. Magiskt att gå en långpromenad med sin fyrbenta vän i solnedgången. Varning för kallt vatten dock! Som den badkruka jag är, är det inte vad jag kallar badbar temperatur.

Skåne, Hagestad, Paradisstränder

Skåne, Hagestad, Paradisstränder

INDIEN

Marari Beach, Kerela. Jag var först inte hundra om den skulle in på min topplista även om den tickar boxar som vidsträckt, vajande palmer, vacker. Men allt måste ses i sin kontext och efter att ha rest runt i norra Indien (Gyllene Triangeln), två familjer med totalt fem barn, var det verkligen ett paradis att komma hit till lugnet och tystnaden! Indien är häftigt, färgstarkt, fyllt med upplevelser men också riktigt intensivt, så att få avsluta i en solstol med vågorna slåendes mot stranden och palmernas sus som ända störningsljud var mer uppskattat än vanligt.

Indien, Kerela, Marari Beach, Paradisstränder

Indien, Kerela, Marari Beach, Paradisstränder

BURMA

Ngapali Beach, bara namnet andas paradis! Burma är fantastiskt på många sätt och inte heller strandlivet gjorde oss besvikna. 6 km strand som på tidiga morgonen låg i lite skugga innan solen nådde över palmtopparna, perfekt för en morgonpromenad eller jogg. I ena ändan en liten fiskeby, på mitten en liten restaurangsouk där man kan få riktigt goda fiskmiddagar och annars sand, sol och hav! Tidigare inlägg om en promenad längs Ngapali beach finns att läsa här.

RESTIPS

 

Burma, Ngapali, Paradisstränder

Burma, Ngapali, Paradisstränder

 

Det är inte annat än att det börjar suga i restarmen igen!

Må gott och lev väl!/Cathinka

Kommentarer

 1. Profilbild för Ladies Abroad
  Ladies Abroad

  Tackar för omtalen och länken!

  1. Profilbild för admin
   admin

   Ingen orsak????

 2. Profilbild för Katarina
  Katarina

  Ja, alltså Sverige överraskar med sina stränder på Öland och Gotland samt i Skåne. Gillar Tofta strand på Gotland i h Helsingborgs strand t ex.

  1. Profilbild för admin
   admin

   Eller hur Katarina! Överhuvudtaget glömmer man lätt hur mycket det finns att upptäcka i ens närområde.
   Ha en bra kväll.//Cathinka

 3. Profilbild för www.mariasmemoarer.com
  www.mariasmemoarer.com

  Oh, den i Seychellerna hade jag valt <3

  1. Profilbild för Tinka

   Inget dumt val! Seychellerna är fantastiskt vackert, ön La Digue är en klar favorit.//Tinka

 4. Profilbild för Linda, 155cm.se
  Linda, 155cm.se

  Fina bilder. Jag är så svag för Zanzibar så dit vill jag tillbaka samtidigt som det ju finns så mycket annat att uppleva!

  1. Profilbild för Tinka

   Tack Linda!
   Ja det är alltid en svår avvägning tycker jag. Det är ju så galet roligt att åka tillbaka till platser man tycker om men listan på ställen man vill besöka är ju så oändligt lång…
   Och Zanzibar är fantastiskt eller hur!

 5. Profilbild för Evelina Utterdahl

  Vilket underbart inlägg! Blir så sugen på att ta mig till en vit strand nu 😀 Får ju njuta av Zanibar om mindre än en månad, och Seychellerna ligger högt upp på önskelistan 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Eller hur! En hängmatta, lite sol, värme, en vit strand och turkosfärgat hav är väl inte så mycket begärt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?