Resa till Zanzibar, Matemwe, Zanzibar, restips, reseblogg

Magiska Matemwe – ett paradis på Zanzibar

På Zanzibars nordöstra kust ligger byn Matemwe som stoltserar med Zanzibars längsta strand, som har fått samma namn som sin by. Här livnär sig människorna främst på att odla sjögräs och fiska. Längs med stranden löper ett korallrev som gör att vattnet är stilla och bjuder på ljuvliga bad. På stranden utspelar sig varje dag ett skådespel som är underhållande att följa från solstolen.

En dag på Matemwe

Solen går upp över Matemwe och för en stund färgas allt av ett blått skimmer och sakta vaknar stranden till liv. Matemwe ’s  helt fantastisk strand med sin pudervita, mjuka lite vågiga sand sträcker sig så långt ögat når. Det är en av mina absoluta favoritstränder av alla jag besökt runt om i världen.

Zanzibar2 350

Dagen fördrivs behagligt på stranden där livet styrs av tidvattnet. När lågvattnet infinner sig kommer byborna för att tillvara ta vad havet erbjuder.

Männen fiskar.

Matemwe Beach Zanzibar

De lägger sina nät och så driver de fisken mot näten genom att slå på vattnet med träpinnar.

DSC_1605_HDR

Kvinnorna skördar sjögräs i sjögräsodlingarna. Sjögräset torkas sedan i strandkanten och exporteras för att användas som förtjockningsmedel i livs- och kosmetika industrin. Över vattnet hör man kvinnornas vackra sång när det vadar fram i vattnet.

Zanzibar2 303

Ame, som visar mig runt ute på revet som sträcker sig utanför stranden, berättar dock att odlingarna är på väg bort. Numera tjänar kvinnorna enbart 300 shilling (1 kr) per kilo sjögräs så det är knappt mödan värt.

Men projekt som Dada (syster) pågår i byn där man bland annat lär kvinnorna att själva göra produkter av tången istället, produkter som tvål.

Zanzibar4 64

När männen och kvinnorna arbetar i vattnet fungerar stranden som dagis till barnen som busar glatt. Eller främst är det pojkarna som står för buset för flickorna hjälper sina mammor att skörda sjögräset.

DSC_2281_HDR

DSC_1843_HDR

Busa vill också några glada åsnor göra som gör barnen sällskap på stranden. Åsnorna krumbuktar sig som ystra kor på grönbete. Till sällskap far de en liten hundfamilj.

Matemwe Beach Zanzibar

Matemwe Beach Zanzibar

Som på en given signal drar sig alla tillbaka från vattnet när tidvattnet vänder. En liten lokal fiskmarknad uppstår när fiskarna kommer in till stranden. Nyfiket undrar jag vad som så hett diskuteras. Priset? Vem som fått störst fisk? Mest fisk?

Matemwe Beach Zanzibar

Matemwe Beach Zanzibar

Med högvattnet fylls även horisonten av dhows, en liten lokal segelbåt, med fiskare som varit längre ut till havs.

DSC_1454_HDR

Matemwe Beach Zanzibar

Matemwe Beach

Solen sänker sig, dagen börjat närma sig sitt slut och det fantastiska blåa skimret återvänder. I morgon är en ny dag.

Zanzibar3 113

Må gott och lev väl! /Cathinka


När jag har varit här har jag bott på Zanzibar Retreat Hotel ena gången och andra gången på Matemwe Beach Village, båda kan varmt rekommenderas. Vill man bo lite mer ”resortigt” kika på Azanzi Beach Hotel. Har inte bott där själv men Scubafish Diving, där sonen tog sitt dykarcert, hade sitt kontor där och det såg trevligt ut. Är ni en stor familj eller ett gäng vänner måste ni checka Garden Beach Villas, eget hus precis på stranden, pool och egen kock, kan man ha det bättre?

Vill ni dyka eller snorkla kan Scubafish rekommenderas, bra instruktörer och bra båtar.

Fler inlägg från Zanzibar hittar du här

Mer allmänna restips om Zanzibar och tips på bloggar, böcker och filmer finns under Restips.

SparaSpara

Kommentarer

 1. Profilbild för 4000mil

  Sitter här och funderar på vår Zanzibar-resa och blir inte klok på vilka ställen som egentligen skulle vara bäst…Matemwe är alltså din favorit. Hur står sig Jambiani i konkurrensen? Michami, Kimizaki? Blir bara mer och mer förvirrad! 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Ja och egentligen spelar det väl ingen jätteroll och är definitivt en smaksak. Jag brukar rekommendera alla att bo både på den norra och den södra delen av ön.
   Här kommer en personlig generalisering
   Kimizaki ligger på sydvästra delen av ön. Här finns inte de långa vita stränderna. Tycker själv inte att det är lika vackert.
   Michami kan man säga är en udde. Var lite försiktiga med västra sidan av udden för där är vattnet grunt mao vid tidvatten inget vatten. En trevlig utflykt dock med sitt mangrovrträsk. På toppen av udden ligger Kinchanga Lodge sim ska vara riktigt trevligt (har inte bott där själv men kompisar som gjort). Pingwe, Bwejuu och Jambiani är egentligen samma strand. Större (och lite charter) vid Pingwe/Bwejuu, backpackers på Jambiani.
   Matemwe lång strand men inte så många hotell. Här ligger Mnemba utanför där det är ok dykning/snorkling.
   Ju längre norr ut på ön desto mindre tidvatten. På Matemwe kan det vara en del tång om det blåser från fel håll.
   Zanzibar Retreat och Matemwe Beach Village är trevliga ställen.
   Vet inte om du blir klokare av det här…:)

   1. Profilbild för 4000mil

    Ja men långsamt blir jag väl lite klokare. Tack. 🙂
    Jag har ju egentligen förstått att östsidan är bättre, men det är ju de där rackarns solnedgångarna jag vill åt…
    Så här då: Michami som start i två nätter bara för solnedgångsläget. (och om vattnet försvinner kan man väl gå över på östsidan ser det ut som)
    Sen Jambiani och avsluta med Matemwe. Och sista natten i Stone town.

    1. Profilbild för Tinka

     Själv hade jag börjat i Stone Town. Där har ni också fina solnedgångar (kolla mitt inlägg från Chapwani) men det beror såklart på flygtiderna. När det gäller solnedgång på Michami är jag inte helt säker. Zanzibarön är ivägen så tror inte du får vad du är ute efter. Då är nog Kimizaki alt. Nungwi bättre:)

 2. […] Tanzania och ön Zanzibar. Både fotot och citatet ovan är från Cathinka Ingman och inlägget Magiska Matemwe. Där du hittar fler underbara bilder från stranden […]

 3. Profilbild för malin
  malin

  Hej! Vi funderar på Zanzibar till vintern men har svårt att välja vart vi skall på ön, va säger du om Jambiani? Vi vet att ju längre ner man kommer ju mer tidvatten är det men är svårt när man aldrig varit där. mvh Malin å tack för en fin blogg.

  1. Profilbild för Cathinka

   Hej Malin och tack. Nu är det länge sedan jag var på Zanzibar men gillade då Jambiani mycket på grund av att det finns liv där. Men mitt mantra till alla som åker till Zanzibar är; dela upp vistelsen på minst två ställen på ön, både norra & södra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?