Resa till Zanzibar, Chapwani Private Island

Chapwani Private Island

Zanzibar är en av mina absoluta favoritdestinationer, antingen som ett fantastiskt avslut till en äventyrlig safari eller som en exotisk sol & baddestination.

Zanzibar, Stone Town, Chapwani Private Island

Charmiga Chapwani

Zanzibar erbjuder inte bara helt ljuvliga vita, milsvida stränder utan det finns även mycket att göra, snorkla, dyka, kryddutflykter, Jozaniskogen och dess röda colubusapor och Stone Towns myllrande gränder för att nämna några roliga aktiviteter.
De finaste stränderna, enligt mig, ligger på öns östra sida (Matemwe är absoluta favoriten)och det är där jag tycker man ska tillbringa huvuddelen av sin tid på ön men jag rekommenderar stark att man provar att bo på ett par olika ställen.
Zanzibar

Förföriskt vackra Kigomani, norr om Matemwe

Senaste gången vi var här ville jag verkligen visa familjen Stone Town och eftersom jag vet att vi ibland har svårt att komma iväg från den ljuvliga stranden valde jag att boka in oss några nätter först på västra sidan av ön och hittade i mina ögon det perfekta stället. På en liten ö, 30 min utanför Stone Town ligger Chapwani Private Island, den perfekta kombinationen där man kan tillbringa förmiddagarna i det mytomspunna Stone Town och sedan ta båten tillbaka och njuta av solnedgången på den fridfulla stranden.
Zanzibar, Stone Town, Chapwani Private Island

Dagsutflykt till Stone Town

Chapwani Private Island

Resorten ligger som sagt ca 30 min med båt från Stonetown och består av 5 bungalows på öns västra sida med utsikt över hamninloppet och Stonetown. Varje bungalow består av 2 rum, en liten veranda till vardera rum och de klassiska zanzibariska solstolarna på den öde stranden. Det finns även en lite större villa om man vill bo lite avskilt och ha plats för hela familjen.
Zanzibar, Stone Town, Chapwani Private Island

Det är en mysig atmosfär och riktig pole pole stämning på som råder på Chapwani.

Zanzibar, Stone Town, Chapwani Private Island

Poolen är vackert placerad med utsikt över det turkosa havet.

Saltvattenpoolen ligger mitt på ön med utsikt över havet (faktiskt åt både väster och öster). Ön är inte stor, bara en kilometer lång och 70 meter bred, som gjord för att gå runt när det är lågvatten.
I vattnet ser du då vackra sjöstjärnor i olika färger, sjöborrar och krabbor av olika slag. Dessutom delar du ön med ett 30-tal dikdiks, Tanzanias minsta antilop, jättekrabbor som kan väga upp till 4 kg, fåglar och massor av flygande hundar.
Zanzibar, Stone Town, Chapwani Private Island

Några av öns alla invånare. (Bilden på dikdiken är från Chapwanis hemsida)

Historia

Egentligen heter ön Grave Island pga den lilla kyrkogården som finns här. Jag trodde att de som låg begravda på kyrkogården var offren från världens kortaste krig som utkämpades i vattnen här utanför mellan England och Zanzibar på 1890-talet. Kriget pågick i en hel timme (tänk om det kunde vara så med alla krig!) innan engelsmännen vann. Så är dock inte fallet utan här ligger offren från slaget om Zanzibar som utkämpades mellan tyskarna och engelsmännen under första världskriget. Hur som helst är det en vacker plats.
Zanzibar, Stone Town, Chapwani Private Island

Man blir nyfiken på människorna bakom namnen på korsen, vilka var de egentligen?

Ansvarsfullt resande

När vi är ute och reser försöker jag alltid boka in oss på åtminstone ett ställe där jag vet att lokalbefolkningen är mer delaktiga på ett eller annat sätt och där mitt besök kommer dem till gagn. Chapwani är ett sådant ställe. Först och främst är Ali som driver hotellet och tillika är delägare från en liten by strax norr om Stonetown. Dessutom jobbar man aktivt för att de anställda på olika sätt ska kunna skapa sig bättre ekonomiska förutsättningar (Zanzibar är väldigt fattigt). Ett spännande projekt är att man lånar ut pengar för att de anställda ska kunna köpa höns, man köper sedan sina ägg härifrån och när hönsen är avbetalda kan personalen sälja överskottet på marknaden inne i stan. Även den lilla boutiquen drivs av de anställda. Boutiquen har ett väldigt fint urval av saker och de flesta av smyckena designas och tillverkas av kvinnorna som driver butiken.
Zanzibar, Stone Town

Fina smycken av tjejerna. Du får även bestämma själv hur du vill ha det så tillverkar de efter dina önskemål. (Bilder från Chapwanis hemsida)

Det kanske största projektet var när man skulle uppföra den privata villan. Då erbjöd man de anställda delägarskap i utbyta mot arbetskraft och nu får de som hoppade på tåget del av vinsten.
Projekt som det här gör att det känns bra att bo här! Hur tänker ni kring ansvarsfullt resande?

En annan stor anledning till varför man ska bo på den västra sidan några nätter  – den magiska afrikanska solnedgången där solen går ner rakt i havet!

Zanzibar, Stone Town, Chapwani Private Island

Just saying…

Hakuna Matata!/Cathinka


Andra inlägg från Zanzibar

Restips till Zanzibar, utflykter, böcker, bloggar mm

Lite fler bilder från Chapwani

Zanzibar, Stone Town, Chapwani Private Island

Kommentarer

 1. Profilbild för Jeanette

  Var på Zanzibar för ett par år sedan och minns att stränderna var helt makalösa!
  Sv: Haha ja jag kan relatera till att bli sjösjuk för det har jag också mycket problem med tyvärr. Till min pappas stora förtret då han var sjöman i 25 år men det verkar inte ha gått i arv med att klara av havet.

  1. Profilbild för Tinka

   Ja särskilt på den östra sidan är de magiska! Långa, spring och cykelvänliga med kritvit sand. Me like!
   Det är trist med sjösjukan för det är verkligen fantastiskt att vara ute på havet!

 2. Profilbild för Ämma

  Så himla, himla fint! Tror inte Zanzibar ligger i närheten för mig, men drömma går ju! 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är det verkligen! Jag tycker verkligen om Zanzibar. Med drömmar kan man komma långt!!

 3. Profilbild för Lanclin

  Åh! Fina fina Zanzibar 🙂 Vi planerade att åka vidare hit efter att ha varit i Uganda och hälsat på familj nu i december som kommer men fick inse att det var över vår budget att ta oss från Entebbe till Zanzibar 🙁 Jag försöker tänka att det går fler tåg (eller flyg kanske?) till Zanzibar och Uganda går nog inte av för hackor det heller som tur är 🙂
  /Linnea

  1. Profilbild för Tinka

   Wow ska ni till Uganda, lyllo er! Det är inte för inte Churchill gav landet epitetet The pearl of Africa. Magiskt vackert! Och Zanzibar finns ju kvar.

 4. Profilbild för Eva - People in the Street

  Zanzibar är ett drömresmål för mig! Vilka härliga bilder, de får mig att längta ännu mer att få besöka Zanzibar! 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja Zanzibar ligger mig lite extra varmt om hjärtat och jag åker gärna dit ännu en gång. Väl värt ett besök!

 5. Profilbild för Alexzandra
  Alexzandra

  Har precis bestämt mig för att Zanzibar ska bli nästa vinter-resemål. Dina inlägg gör knappast så att jag vill åka dit mindre ;-O helt fantastiska bilder!

  1. Profilbild för Cathinka

   Åh så härligt! Jag gillar verkligen Zanzibar och åker gärna dit igen trots att jag varit där 3 gånger. Läs gärna mina tips under restips eftersom det finns några saker man bör tänka på innan man åker:). Ha en härlig resa!
   PS. Kika gärna på Zanzibar Retreat Horel om du vill ha ett mysigt ställe att bo på på Matemwe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?