Roadtrip Färöarna

Roadtrip Färöarna – genom dramatiska sagolandskap

Färöarna. Till och med namnet har något drömsk över sig. Aldrig någonsin har jag varit på en plats som varit så praktfullt storslagen överallt med sina landskap som tagna från sagornas rike. Böljande kullar, toppiga berg och vilt hav så långt ögat kan nå. Vattenfall och får.  Färöarna består helt enkelt av 1400 km2 skönhet. Om man nu som jag gillar karga, dramatiska och ödsliga landskap.

Roadtrip Färöarna

Färöarna – när en roadtrip är ett måste

Att åka till Färöarna och inte hyra bil eller annat fortskaffningsmedel känns nästan bortkastat. Visst går det att ta sig runt till vissa ställen med buss men de går sällan. Och framför allt det finns så många ställen där man bara måste stanna till och åhh:a och wow:a lite.

Vägarna är i väldigt bra skick och det är inte supermycket trafik åtminstone inte under lågsäsong. Lite läskigt med tunnlarna som bara har en fil och man bara kan mötas på utsatta ställen. Det är svårare en vad man kan tro att avståndsbedöma i mörker.

Vi hyrde vår bil från en av de stora drakarna. En lite större bil då vi var 4 med kamerautrustning. 1000 kr/dag inkl allt hamnade bilhyran på i slutänden.

Roadtrip Färöarna Roadtrip Färöarna

Hur vi tänkte kring att bo

Färöarna är inte stort så man kan absolut bo i Torshamn och utgå därifrån. Vi ville dock försöka lägga så lite tid som möjligt på att åka samma vägsträckor så vi valde att dela upp vårt boende med 2 nätter i Gjógv på Eysteroy och två nätter på Vagar. Rekommenderar att förboka. Under lågsäsong, när vi var där, är mycket stängt och under högsäsong är det ofta fullbokat.

Roadtrip Färöarna Roadtrip Färöarna

På Färöarna kräver måltiderna en plan

Om du väljer att bo i Tórshavn så har du ett urval av både affärer och restauranger/caféer att välja mellan så då är maten inte ett problem men gör du inte det måste du börja fundera lite. I Gjogv finns absolut ingenting, inte ens en kiosk. Som tur är så serverar Guesthouse Gjógv middag. Dock får man under lågsäsong säga till i förväg. Vi valda att äta middag här våra två första kvällar. När man åker från Streymoy till Eysteroy finns ett litet köpcentrum vid brofästet med ett par affärer. Det är bra att “bunkra” lite att ha i bilen, lite vatten och snacks. Inte ens i Klaksvik som är en lite större ort var det helt lätt att hitta något. Vi åt på Frida Klaksvik Café som vi sett på På spåret. Trevligt ställe med god mat.

Vill man äta i stil finns KOKS i Torshavn som har en stjärna i Guide Michelin.

Roadtrip Färöarna Roadtrip Färöarna

Så här såg vår resa ut

Med så många ställen vi ville hinna besöka så hade vi gjort en grov finplanering innan vi åkte för att logistiken skulle funka så bra som möjligt. Vädret gjorde att vi kastade om, skippade och hittade på lite nytt i vårt lilla program men grunddragen förblev de samma.

Dag 1 Från flygplatsen till Gjógv via Saksun
Övernattning & middag Guesthouse Gjógv

Dag 2 Vi utforskar Gjogv, Tjørnuvík och Tórshavn
Övernattning & middag Guesthouse Gjógv lunch i Torshamn

Dag 3 Ännu mera Gjogv, lite Klaksvik och sedan ut på Bordoys udde
Tanken var att vi skulle vandra ut till fyren på Kalsoy men den hårda vinden gjorde att vi valde att istället hålla oss på Bordoy.
Övernattning BB Sandavágur, lunch på mysiga Frida Klaksvik Café & middag på Café Nest

Dag 4 Vandring till Leitisvatn och vidare till Gásadalur
Övernattning BB Sandavágur lunch middag på Restaurant at 62 N Airport Hotel

Dag 5 Återbesök till Gásadalur innan flyg hem
Övernattning i egen skön säng.

Roadtrip Färöarna

Roadtrip Färöarna Roadtrip Färöarna Roadtrip Färöarna

Det där med väder på Färöarna

Jag kan inte riktigt prata om Färöarna utan att nämna vädret. Det skiftar hela tiden och det skiftar rejält. Det fanns nog inte ett väder vi inte hade under våra tre dagar på öarna. Hagel stora som tennisbollar (nästan i iallafall), strålande sol, vindstilla, snö, full storm, dimma… Otroligt fascinerande och något man måste ta med i beräkningarna både när det packas och görs utflykter.

Roadtrip Färöarna Roadtrip Färöarna

Favoritplatser på Färöarna

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om mina favoritfotoplatser på Färöarna och de platserna är mina favoriter inte bara fotomässigt. Missa inte Saksun, Gjogv, Tjørnuvík, Leitisvatn & Gásadalur.

Roadtrip Färöarna

Färöarnas dramatiska natur tog mig verkligen med storm och jag åker väldigt gärna tillbaka. Nästa gång ska även fyren på Kalsoy nås och helikopter till Mykines tas. Och har du inte varit där, åk, du har verkligen något att se fram emot!

Må gott och lev väl! // Tinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Johnny Friskilä

  Underbart. Själv var jag bara en dag på Färöarna och det var för tio år sedan när jag jobbade på ett kryssningsfartyg. Kanske dags att åka tillbaka?

  1. Profilbild för Cathinka

   Definitivt! Grym naturupplevelse.

 2. Profilbild för Jenn - forever abroad

  Det är alltså inte större än så?? Majestätiskt men minimalt 😉 Det är ju väldigt praktiskt dock, så man kan bila runt och se en hel del. Älskar bilden på hästarna i det busiga vädret!

  1. Profilbild för Cathinka

   Nix en väldigt behändig destination. Rekommenderar ytterligare en dag dock om man även vill till Mykines. Definitivt majestätiskt men minimalt! Visst är hästarna fina.

 3. Profilbild för emolis
  emolis

  Vilka bra tips! Vi ska dit en vecka i sommar, längtar! Hur är det med vägtullar? Är det bra vägar att köra omkring på? Är bensinen dyr?

  1. Profilbild för Cathinka

   Vad bra att du tog upp vägtullarna, hade helt glömt dem. De registreras på hyrbilen och så betalar du till hyrbilsfirman. Bensinen kommer jag faktiskt inte ihåg..

 4. Profilbild för Marianne - Glimt av verden
  1. Profilbild för Cathinka

   Älskar dramatisk natur och gråväder!

 5. Profilbild för Ladies Anroad

  Precis vad vi behöver inför vår aprilresa.

 6. Profilbild för A-mamman

  Läser med intresse, både detta och några andra inlägg. En fin blogg! Och du verkar resa otroligt mycket?

  1. Profilbild för Cathinka

   Tusen tack! Ja, jag reser så mycket jag kan tills semesterdagar & plånbok sätter stopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?