Random Post
Sök
Sök
Alfama, weekend i Lissabon

Alfama – Lissabons charmigaste stadsdel

Alfama är inte bara Lissabons äldsta stadsdel utan i mitt tycke även den charmigaste med sina labyrintliknande kvarter med vindlande, branta, smala, gatstensbelagda gränder. Stadsplaneringen är en kvarleva från när morerna härskade i staden under perioden 711-1147  e.Kr. och har som syfte att skydda både från inkräktare och solens obarmhärtiga strålar. Med andra ord helt perfekta att gå vilse i! Men Alfama är inte bara trånga gränder utan stoltserar även med flera Miradouros, utkiksplatser, med magnifik utsikt över staden.

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Men inte nog med att Alfama är värt ett besök för sina charmiga gränder här finns hur mycket som helst att se!

Castelo de Sao Jorge

Vi passerar flera gånger men kön till kassan är så lång att vi bara går förbi. Castelo de Sao Jorge är en av Lissabons populäraste sevärdheter där det ligger ståtligt på toppen av en av Lissabons kullar. Vi biter tillslut i det sura äpplet och ställer oss i kön. Utsikten från slottet är superfin och det är kul att gå ett varv längs muren men har man kort om tid så skulle jag inte välja att lägga tiden på att stå i kö. Utsikten är lika fin från många av Miradourorna (eller vad det nu kan heta i pluralis….) runt om i Lissabon. Slottet är Lissabons äldsta byggnad.

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Tjuvarnas marknad (Feira da Ladra).

Att gå på marknad är roligt och två gånger i vecka, tisdag & lördagar, dukas det upp till loppmarknad i Alfama. Feira da Ladra, som betyder Tjuvarnas marknad är Lissabons största marknad. Här hittar du allt som du brukar hitta på en marknad, kläder, souvenirer och en uppsjö andra grejor. Riktigt mysigt att gå runt en stund eller att ta en fika och sitta och kika på folk.

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Kvarteren nedanför Miradouro Portas do Sol

Kvarteren nedanför Miradouro Portos do Sol är riktigt mysiga med sina extra smala bilfria gränder. Börja med att stanna till i tunneln under Portas do Sol och kika på väggmålningen med Lissabons historia innan du knallar vidare ner bland katter, tanter, kakel & tvätt. Det finns många ställen att käka en bit på, allt från traditionella Fado-restauranger till lite hippare ställen.

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Kyrkor & katedraler

Ni som följer mig här på bloggen vet vid det här laget att kyrkor & museum inte riktigt är min grej men för er som tycker det är intressant hittar ni i Alfama bl.a. katedralen Sé, Lissabons äldsta religösa byggnad med anor från 1100-talet, Igreja de Santa Engrácia Panteao Nacional, vars utsiktsplattform ovanpå basilikan jag definitivt tror kan vara värt ett besök & Igreja de Sao Vicente de Fora, i mitt tycke en av Lissabons vackraste byggnader som tronar över Alfama. Alfama, weekend i Lissabon

Alfama, weekend i Lissabon

Alfamas museer

I Alfama hittar du även en rad museer. Bl.a Kakelmuseet där vi faktiskt var men mer om det i ett senare inlägg, Fado museet & Museum of Decorative Arts som är inrymt i ett 1600-tals palats.

Alfama, weekend i Lissabon

Som du märker är det inga problem att spendera tid i Alfama med hur mycket som helst att se och göra. Av de varma källorna, al-hama, som har gett stadsdelen sitt namn finns dock inga spår men charmigaste stadsdelen tycker jag definitiv det är ändå.

Må gott och lev väl!// Tinka


Alla inlägg om om Lissabon läser du här och om mina fem favoriter i Lissabon här

 

guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Thony Cedrius
Thony Cedrius
juli 28, 2021 20:44

I Portugal heter floden Tejo.

4000mil
augusti 18, 2017 07:54

Perfekt med tips för mig som ska dit i oktober. Vi funderar på att hyra cyklar i Lissabon, vad tror du om det?

Linda, resamedvetet.se
augusti 11, 2017 22:31

Va roligt det är att läsa ett inlägg om ett ställe jag besökt. Jag återkommer till dina bilder, de är så fina och välkomponerade. Skulle vilja åka på fotoresa med dig och lära mig allt jag kan lyckas suga åt mig på en weekend 🙂 Och ja, jag håller med dig Alfama är charmigast!

Daniela / Discovering The Planet
augusti 5, 2017 10:41

Lissabon måste besökas. Så härliga bilder. Bara varit i Tavira i Portugal, men gillade det lilla jag såg.

G-EMDVDK369J