Lissabon på en dag

Lissabon på en dag!

,

Det blir en söndag i november och jag far med far till Lissabon. Drömmar ska uppfyllas. Höstens första regn har redan kommit så genom bussfönstret skiner kullarna intensivt grönt. För det är så vinter ser ut här – ett landskap i illande färger till skillnad från sommarens bruna. Gröna kullar där sluttningar fyllts med apelsinträd, byts mot kalare kullar, byts mot böljande slätter prickade med ståtliga korkekar, byts mot sandig mark med bulliga pinjeträd. Sedan kommer dimman och allt försvinner men lättar och lägger Lissabon för våra fötter. Vår mission – att göra Lissabon på en dag.

Går det att se Lissabon på en dag?

Lissabon är värt mer än en dag. Men man tager vad man haver. Jag har fnulat en stund på hur dagen ska läggas upp men när polletten trillar ner så känner jag mig nöjd. Så häng med här för tips om hur du kan upptäcka Lissabons charmiga stadsdelar på en dag. Faktiskt utan att ens behöva stressa.

Vi börjar med en tuktuk-tur i Alfama

Jag ogillar skarpt måsten men trots det, att besöka Alfama när du är i Lissabon känns så nära ett måste du kan komma. Lissabons äldsta del uppförd av morerna på vad man tror 700-talet talet, gränderna är gjorda för att besökaren ska förvilla sig. Gå vilse och ge invånarna tid att gå till anfall om gästen inte är önskad. Trots tuktuk eller tack vare, vi gör flera stopp där vi får sträcka på benen och strosa i gränderna och njuta av atmosfären. Och såklart, njuta av utsikter från flera miradorer.

Inte mindre än tre av de äldsta stadsdelarna får vi besöka längs vår färd – Alfama, Mouraria, Graça.

Vi åker med ColourTrip Tur Tuk. Kostnad €140/fordon. Vår guide Amanda är otroligt lyhörd vad gäller våra önskemål, talar utmärkt engelska och tar stor hänsyn till att både papsen och jag har nedsatt hörsel. Rekommenderar varmt.

Vi mellanlandar på hotellet

Att bo riktigt central är otroligt smidigt om man som vi har kort om tid. Denna gång bor vi nere på platten i Baixa. Browns Central Hotel har jag valt. Ett riktigt mysigt hotell med mysiga gemensamhetsutrymmen och bra frukost. Rummen är dock i minsta laget, framförallt badrummet.

Mat – alltid mat

Dags för lunch. Jag rekommenderar att inta den på solsidan av Praça do Comércio. Ta en bläckfisksallad och ett glas vinho verde. Eller en biffana och en sagres – allt för att komma i den rätta portugisiska stämningen. Men sitt inte för länge, det är mycket kvar att se idag.

Med taxi till MAAT

Efter de gamla delarna av Lissabon är det nu dags för lite modern arkitektur. Vi tar en taxi ut till MAAT – Museum of Art, Architecture and Technology. Jag har fortfarande aldrig varit inne på museet så kan inte säga hur det är men det är en sjukt snygg byggnad med en av stans bästa utsikter över 25 Aprilbron och Jesusstatyn.

Padrão dos Descobrimentos och Torre de Belém

Men Maat är också en utmärkt utgångspunkt om du vill strosa lite längs floden Tejo. Vi lunkar sakta västerut njutandes av solskenet på väg mot mot Torre de Belém via Padrão dos Descobrimentos, två av Lissabons mer berömda landmärken. Mellan MAAT och Torre de Belem är det ca 2,5 km och tar 30 min att strosa.

Tips: Att åka taxi i Lissabon är billigt så man behöver aldrig fundera över att bli ruinerad. Från stan till MAAT/Bélem är det ca 6-7 km – kostnad ca €10.

Alternativ: Hyr cykel i Lissabon och cykla hela vägen från Praça do Comércio.

Time Out – Market

Vi hoppar in i en taxi igen och tar oss tillbaka in mot centrum igen, närmare bestämt TimeOut Market – Lissabons mesta matmarknad. Utmärkt om man nu är lite sugen på ett snack. Vi är mest här för att känna stämningen. För vårt mål är egentligen…

Elevador da Bica

Lissabon må vara mest känt för sina spårvagnar men det finns ett par andra roliga inslag i kollektivtrafiken, som denna bergbana (finns totalt tre). Dessa bergbanor finns för att hjälpa dig ta dig uppför några de allra brantaste delarna av Lissabon.
Just nu råkar dock denna vara stängd för renovering så här gick vi bet och fick tänka om.

Det blir inte alltid som man tänkt men det kan bli bra ändå

Så bergbanan är stängd och att promenera den branta vägen upp är inte ett alternativ -vad gör vi istället? Jo vi promenerar tillbaka in till Baixa och tar istället ett av de andra mer annorlunda transportmedlen upp till Chaido/Barrio Alto, nämligen …

Elevador de Santa Justa

En hiss skapad av en av Eifels lärjungar vilket tydligt syns. Vad man måste komma ihåg här är att detta från början inte är någon turistattraktion utan ett transportmedel. Dvs, det tar typ en minut upp i en hiss utan någon som helst utsikt. Trots att du kanske får köa länge… Nä, egentligen inte alls värt men ändå lite roligt att ha gjort. Testa om liten kö annars skippa och traska upp istället.

Vad är det jag jagar där uppe på höjden?

Men varför är det då så viktigt för oss att komma upp hit till Chaido/Barrio Alto? Jo, för att njuta av en av de mer klassiska vyerna över Lissabon. Vid  Bica – Lg. Calhariz, där du ser spåren, bergbanan, husen och vattnet!

En dag fylld med så mycket mysigheter och tänk så mycket man hinner se. När du njuter av kaffe i solen. Går vilse i trånga gränder. Promenad längs vatten. Lissabon på en dag? Helt klart absolut görbart. Men visst finns det otroligt mycket mer att göra om du har mer tid till förfogande. Tips på det, kan du hitta här:

Så där har du receptet för att göra Lissabon på en dag – utan någon som helst stress!!

Etiketter:


Kommentarer

Ett svar till ”Lissabon på en dag!”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Vad roligt med ett besök i Lissabon med far! Vi har så mycket kvar att uppleva där, bland annat det där arkitekt museet. Gått förbi, men inte in. Hoppas du har en skön lördagskväll! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?