Vackraste vandringsturen på Algarvekusten

Seven Hanging Valleys – Vidunderliga vyer

, ,

Med händerna på ratten, Robbie Williams sjungande i öronen och solens strålar stickande i ögonen slår det mig att jag glömt äta frukost. Inte helt smart när en har tänkt att vandra hela dagen. Tanken att äta försvann i morgonens bestyr med att packa och fixa matsäck. Som tur är innehåller vandringsryggsäcken en hel del gott så hungern kommer att kunna stillas.

Dagsplanen är att äntligen få vandra hela Seven Hanging Valleys-leden. Något jag velat göra länge men det har liksom inte blivit av. Delar har gåtts i omgångar men nu är det på tiden att den görs på riktigt. Seven Hanging Valleys är nog en av Algarvekustens mest kända leder och en av de absolut vackraste. Det innebär också att det ofta är mycket folk men så här under lågsäsong är det absolut ingen trängsel. 

Seven Hanging Valleys

Ännu en dag med vandringsskor

185 trappsteg upp från Praia de Vale Centeanes, ledens startpunkt, är ingen mjukstart direkt. Hjärtat klappar på rätt rejält men utsikten går inte av för hackor så flåset glöms snabbt bort. Leden följer sedan kustlinjen, kantad av guldskimrande sandstensklippor, havets grönturkosa vatten och pinjeträdens olivfärgade barr. Upp och ner, ner och upp. Strax efter fyren Alfanzina är det dags för fika. Med nybakade bullar. Förvisso Ikeas bake of men jag kan lova att det smakar helt ljuvligt. Måsarna skriker, vågorna slår och jag ler.

Seven Hanging Valleys bjuder på många härliga stopp

Längs leden passerar du Praia do Carvalho, stranden som du når genom en passage genom berget. Och Benagil med den berömda stranden i grottan med hål i taket. Grottan når du bara via havet och inget jag tänker besöka idag. I Benagil finns även en av mina favoritrestauranger O Pescdor Benagil. Passerar du vid lunchtid rekommenderar jag varmt ett besök här. Deras skaldjurspasta med svart pasta och burrata är himmelsk. Men inte heller här stannar jag idag.

Seven Hanging Valleys

Praia Da Marinha – en av världens alla vackraste stränder

Praia da Marinha som egentligen är slutpunkten på Seven Hanging Valley har utsetts till en av världens vackraste stränder och området är verkligen storslaget, både från klippkanterna och nerifrån strandkanten. Här kan du även fylla på med lite frukt, glass och dricka och under högsäsong finns restaurang nere på stranden. Idag har jag dock tänkt fortsätta en bit till.

Seven Hanging Valleys, Praia da Marinha

Praia de Albandeira – som ett kinderägg

Slutmålet, eller egentligen vändpunkten, är Praia de Albandeira. En gullig liten strand kanske 15-20 minuter bortanför Praia de Marinha. Här sitter jag skyddat med min matsäck som Tintin och jag delar glatt. En skön vila i sanden innan det är dags att vända tillbaka mot bilen.

Trött men väldigt nöjd

Leden är för det mesta rätt lättgången men vissa partier är något tuffare med lös sten och lite branter. så bra skor är ingen dum idé. Längden, 7 km enkel väg dvs 1,5 mil om du inte har någon som hämtar upp dig i ena änden gör också att leden är rätt tuff. Jag är rejält trött när bilen nås. Men jösses vilken härlig dag, jösses vilken härlig vandring!

Följ, följ, följ På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ på Instagram för resebilder.

Må gott och lev väl!//Tinka

Fakta om vandringen

Start: Praia de Vale Centeanes, nås enklast med bil men buss finns från Lagoa
Längd: 16 kilometer t&r
Höjdmeter: Lägsta punkt -1 meter, högsta punkt 42 meter
Svårighetsgrad: 6 (av 10)
Tid: Cirka 5-6 timmar ex bad
Tänk på: Undvik om det blåser rejält. Respektera avspärrningar, de finns där för att skydda en ömtålig natur. Ta med vatten och ha bra skor på fötterna. Glöm inte badkläder, det finns många möjligheter till bad.
Seven Hanging Valleys

Andra vandringar på Algarvekusten:

Kommentarer

 1. Profilbild för Stina Robell
  Stina Robell

  Tack Cathinka för så härliga bilder och tips. Vi har bara gått så långt som till Praia Marinha så nu är det dags att utforska hela vägen fram till Albandeira.
  Vilka dagar vi har just nu! Helt underbart att starta 2020 med ljuset, de gröna fälten och solen.
  Ha det gott så ses vi säkert på tisdagsvandring
  Stina

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja vilken julhelg! Så sköna dagar, så mycket sol. Kan verkligen rekommendera sista biten mot Albandeira, riktigt fin och stranden är supermysig.
   Vi ses definitivt på en tisdagsvandring framöver.

 2. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  For en fin kyststrekning! Det er jo perfekt å ha muligheten til å vandre der når det er lavsesong, for å slippe trengselen i høysesongen.

  1. Profilbild för Cathinka

   Gillar lågsäsongs resande, är nog lite folkskygg:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?