Världens finaste stränder hittar du på Algarve

,

I november gick årets World Travel Award av stapeln, resebranschens Oscarsgala. Och Portugal kammande hem inte mindre än tre priser. Priset för världens finaste stränder – World’s Leading Beach Destination gick till Algarve. Lissabon fick pris som bästa weekendstad – World’s Leading City Break Destination. Sist men absolut inte mist så gick priset för World’s Leading Island Destination till Madeira. Stort grattis till Portugal!

När jag kom till Algarve för första gången för några år sedan var det just stränderna jag föll pladask för. Jag hade ingen aning om vare sig att de var så många, så vackra eller så varierande. Här hittar du stränder så långa så du tror att de aldrig tar slut, där du enbart omges av sand och hav. Eller de för Algarve så karakteristiska sandstensstränderna. Men det som verkligen tog mig med storm var västkustens karga skönhet.

Världens finaste stränder på Algarve – enligt mig

Men med över hundra stränder vilka ska du välja? Det är som det mesta här i livet, en smaksak. Jag har sett en siffra på att det finns exakt 133 stränder här, om det är sant har jag ingen aning om men många är de. Själv har jag långt ifrån besökt alla men jag jobbar på det. Det bästa av allt är att bor du tämligen centralt på Algarve är alla dessa stränder nåbara som en härlig dagsutflykt. Frågar mig så hittar du många av de bästa av det bästa här nedan:

Sotavento – Algarves läsida

Från spanska gränsen till Abufeira hittar du den delen av Algarve som kallas Sotavento, lä-sidan. Här är det ofta varmare både i luften och vattnet än på västra Algarve och som namnet säger så är vinden inte lika påtaglig. Stränderna är långa men lite svårtillgängliga. Inte sällan krävs en båttur. För här hittar du vad jag tror inte många vet om, en liten skärgård av sandöar.

Världens finaste stränder - Praia do Barril

Praia do Barril

På västra sidan av Ilha de Tavira ligger denna långa sandstrand kantad av en sanddyn med tussar av olivfärgat gräs. Förutom en strand som sträcker sig så långt ögat kan nå hittar du här ankarkyrkogården. Hit kommer du via en gångbro strax väster om Santa Luzia.

Ilha da Armona - Världens finaste stränder

Ilha da Armona

En kort båttur från Olhao hittar du denna ljuvliga ö. Du stiger i land i en liten by med några restauranger, butiker och semesterhus. Via spänger tar du dig sedan ut på en lång härlig strand.

Läs mer: Armona

Barlavento – där vinden ofta finns

Barlavento betyder lovart dvs vindsidan. Man säger att vindgränsen går i Abufeira och det är också där de stränder som kanske Algarve är allra mest känt för börjar. Stränderna som är omgärdade av sandstensformationer som glänser som av guld i soluppgången. Sandsten som havet genom historiens gång har format till fantastiska formationer.

Det är också den delen av Algarve som har absolut flest turister så vill du inte trängas åtnjuts dessa stränder som allra bäst utanför juli & augustis semesterhysteri.

Världens finaste stränder - Praia da Nossa

Praia Nova

Om jag inte redan varit gift hade jag velat gifta mig i det lilla kapellet Igreja de Nossa Senhora da Rocha längst ut på klipptungan. Och det är kapellet som ger hela stranden dess romantiska karaktär.

Världens finaste stränder - Praia de Albandeira

Praia de Albandeira

Två små stränder som helt försvinner vid högvatten. Hit kommer du via en väldigt smal väg där du blundar och hoppas att du inte möter något. Som bonus hittar du den majestätiska klippbågen.

Världens finaste stränder - Praia da Marinha

Praia da Marinha

Inte för inte är det här en strand som av många betecknas som världens vackraste. Här ståtar stenformationer i överflöd och på klippkanten hittar du otroligt vackra röda veckade berg.

Världens finaste stränder - Praia de Bengal

Praia de Benagil

Själva stranden i Bengal tycker jag inte platsar på min lista men stranden i grottan gör det absolut. Hit kommer du endast sjövägen. Tar du båt får du inte gå i land utan vill du komma åt stranden får du simma, paddla kajak eller suppa.

Världens finaste stränder - Praia do Carvalho

Praia do Carvalho

Kanske är det entrén som bidrar till känslan av att komma till en öde ö. För att nå denna strand måste du nämligen ta dig genom klippan via en trång gång.

Praia dos Três Irmãos

Praia dos Três Irmãos

Namnet betyder de tre bröderna och stranden har fått sitt namn av de tre karaktäristiska klipporna på stranden – de tre bröderna. Här finns flera små grottor och gångar att upptäcka. Galet vackert.

Maia Praia

Meia Praia

Nästan 5 km sträcker sig Meia Praia från Lagos mot Alvor. Det gör den till en av Algarves längsta stränder och som gjord för alla strandaktiviteter du kan tänka dig. Här kan du alltid hitta en egen liten plats utan att behöva trängas.

Praia do Camilio - Världens vackraste strand

Praia do Camilio

225 trappsteg tar dig ner till Praia do Camilio som emellanåt letar sig in på listor över världens absolut vackraste stränder. Och jag säger inte emot, den är verkligen ett i sitt slag.

Sydvästra Algarve där landskapet börjar ändra karaktär

Det här är i högsta grad fortfarande Barlavento. Vinden, som ofta kommer norrifrån, ger en skön svalka under årets varmaste månader. Men efter Lagos ändrar landskapet lite karaktär, de guldskimrande sandstensklipporna byts mot lite råare, lite mer dramatisk karaktär.

Praia da Luz i solnedgång

Praia da Luz

Det här är vår hemmastrand så det är klart att hjärtat slår lite extra för den. Otroligt vacker är vår strand med sin randiga, branta Taffelbergsklippa och palmkantade strandpromenad.

Praia das Cabanas Velhas

Praia das Cabanas Velhas

Ibland är det något med ett ställe som du inte kan sätta fingret på utan de förmedlar bara en känsla, en atmosfär du gillar. Cabanas är en sådan plats.

Praia da Salema en klar favorit

Praia da Salema

Det är något med ljuset här i Salema. Kanske det är sanden, kanske det är klipporna eller också är det något som bara är. Salema är fortfarande en fiskeby så här kan du se fiskegubbarna ta upp sina båtar, laga sina nät och rensa sin fisk.

Världens vackraste stränder - Praia da Ingrina

Praia da Ingrina

Vi älskar den grekiska övärlden och Praia da Ingrina är det närmaste du kan komma greklandskänslan utan att behöva åka dit. Framför allt är det den mysiga tavernan där du kan sitta med din kaffe under en vajande palm som drar. (Obs, de tar bara kontanter och närmaste bankomat ligger ett par km bort.)

Den vilda västkusten

Enligt mig är det här på den betydligt mindre besökta västkusten du hittar Algarves absoluta guldskatt när det kommer till fina stränder. Här slår vågorna vilt mot svarta, råa klippväggar som brant stupar ner i havet. Och solen försvinner som ett brinnande klot bortom horisonten och skapar ett landskap så vackert att det är lätt att få en tår i ögat. Men här och var hittar du en helt annan typ av stränder som bjuder på böljande sanddyner. Dessa går verkligen inte av för hackor de heller.

Praia da Cordoama den vackraste av dem alla

Praia da Cordoama

Om du följer mig på Instagram har du nog inte missat att det här är min absoluta favoritstrand. Den finaste av världens finaste stränder. Vackrare än så här har jag svårt att tänka mig att det blir. De svarta schiffrade klippväggarna, den (i lågvatten) breda stranden som blänker som koppar i solnedgången, det lilla huset på toppen av klippan…

Läs mer: Cordoama runt

Världens finaste stränder, Praia do Amado

Praia do Amado

Amado är ett riktigt surfmecca så förutom att här är makalöst vackert bjuder stranden på härlig underhållning. Många surfskolan håller till här så vill du testa att surfa är det här stranden för dig.

Läs mer: Så möter vi en spritt språngande naken man

Praia da Bordeira

Praia da Bordeira

För en ökenälskare som jag blir det inte bättre än så här. Böljande sanddyner, blå himmel och blått hav. Och så stor att här aldrig blir trångt. Cordoama må vara min absoluta favorit men Bordeira kommer inte långt efter.

Praia de Monte Clérigo

Praia de Monte Clérigo

Ännu en vacker sanddynsstrand med den lilla semesterbyn som ett vackert blickfång där den klättrar längs bergskanten.

Läs mer: Längs Algarvekusten med bilden i fokus

Världens finaste stränder

Praia de Odeceixe

Om du står och kikar ner mot stranden och byn från klippan mittemot så är det som om byn räcker ut tungan åt dig. Här bjuds du på både havsbad och flodbad.

Missa inte att checka tidvattnet!

Men om du är sugen på att ge dig ut på strandsafari på Algarvekusten missa inte att kolla tidvattnet först. Vissa stränder försvinner nästan eller blir väldigt smala när tidvattnet är som högst. Hur högt det blir styrs av månen. Det finns en väldigt bra app där du ser både tid och höjd. Den heter kort och gott Tidvatten och du hittar den i Appstore.

Med hund på Algarve

De allra flesta stränder har hundförbud under badsäsongen som sträcker sig från mitten av april till början av oktober. På sydöstra Algarve råder förbudet hela året men på västra enbart under badsäsongen. På västkusten är stränderna ofta så stora så om du går bortanför områden med solsängar och badvakt är det ok att hunden är med. Det finns också några stränder där hunden alltid är välkommen som Praia da Boca do Rio i närheten av Salema och Praia da Angrinha i Ferragudo.

Så där var de, alla mina favoriter so far. Några axplock av de stränder som gett Algarve utmärkelse som destinationen med världens finaste stränder. Tänk att jag bor mitt uppe i all denna vackerhet! Jag hoppas hitta flera godbitar under våra upptäcktsfärder och då kommer jag såklart uppdatera. Har du någon favorit här på Algarvekusten?

Må gott och lev väl! Tinka

Ps: Glöm inte att följa På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Alla mina favoritstränder på kartan:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?