Salema - en av Algarves mysigaste byar

Salema – ett happy place där ljuset hänför

,

Happy Places. Jag har varit inne på det flera gånger. Ställen, stora som små, spektakulära eller mer lågmälda, som går rakt in i hjärtat. Där själen mår bra. Oftast går det inte att sätta fingret exakt på vad det är som gör att du faller pladask. Ibland är det uppenbart. Ibland inte alls. I Salema är det både och.

Någonstans läser jag att Salema på arabiska betyder en lugn, säker, fridfull plats. Och det är just den känslan som den här lilla fiskebyn förmedlar till mig och som gör att vi regelbundet åker hit.
Byn är uppdelad i två delar med ett litet torg emellan. Dels den västra delen som är nyare med en hel drös semesterboenden. Dels den östra som är den ursprungliga byn bestående av en huvudgata på några hundra meter och en strandpromenad kantad av några få restauranger och fiskebodar.


Det lilla torget består tyvärr främst av parkering men en sådan måste ju också finnas. Varför den måste ha bästa läget kan dock diskuteras. Annars hittar du ytterligare ett par restauranger på torget och någon enstaka turistaffär.

Salema, en fiskeby med historia

Den lokala sägnen gör gällande att byn har fått sitt namn från fisken salema som tidigare fanns här utanför i havet. Det fanns en stor villa befolkad av rika romare som älskade denna fisk på grund av dess hallucinogena egenskaper, fisk istället för Magic mushrooms. Romarna tog sig helt enkelt friheten att döpa platsen efter fisken. Om det är sant eller inte har kanske ingen större betydelse, en god historia är det iallafall.

Salemas historia som fiskeby sträcker sig århundraden tillbaka och även om man inte kan säga exakt hur långt tillbaka. Men romarna var här från ungefär 250 BC fram till 500-talet. Under den här perioden hade de flesta vikar längs Algarvekusten civilisationer som livnärde sig på fiske och tillverkning av garum. Garum är en form av fisksås, smaksättare, som var viktig i de antika köken, framförallt det romerska.
I Salema kan du finna en ruin efter en romersk villa, den som givet upphov till sägnen om namnet strax bortanför fiskebodarna på strandpromenaden.

Vad som är säkert är att det är fiskarna som ger Salema dess charm. En av få byarna längs Algarvekusten där fiskarna fortfarande är högst delaktiga i vardagen. Här delar solbadande, solkrämsindränkta turister stranden med fiskare som lagar nät och deras hustrur som rensar fisk.

Här trivs katterna

Det är såklart fisken som gör att katterna flockas här för mat finns det gott om. Fiskarna delar frikostigt med sig när morgonens rensning är klar. Riktiga skrovmål och du kan se katterna sitta och vänta likt flugor på en sockerbit. I skuggan under båtarna. På terasserna. Vid stolarna kvinnorna använder när de rensar dagens fångst. Överallt finns de. Och om det är någon by som tillhör katterna så är det definitiv Salema.

Katter i Salema

När vi ska äta riktigt gott

Inledningsvis måste jag nämna Boia. Sonen och jag är rörande överens, Algarves bästa Pasta Vongole serveras på Boia i Salema. Så mjuk och fin i smaken, suveräna hjärtmusslor, perfekt kokad pasta. Gott helt enkelt. Men allting på menyn är gott. Här serveras fisk och skaldjur på portugisiskt vis utan krusiduller. Läget går inte heller av för hackor precis nere vid stranden.

Men i år har vi provat en för oss ny restaurang här i Salema, Em Lumo Brando, och vi är rörande överens mannen och jag, det här är en av de bästa restaurangerna vi har ätit på här i Algarve. Lite dyrare och bara öppen på kvällstid gör att besöken inte kommer vara lika frekventa som på Boia men vill du äta riktigt gott, gå hit!

Några ord om stranden i Salema

Den är ljuvlig. Tillräckligt bred för att även räcka till när det är högvatten. Cirka en kilometer lång när det är lågvatten. Stranden är en Blue Flag Beach – dvs den har förstklassig vattenkvalitet, säkerhet och faciliteter. Ska jag hitta något negativt är att det kan vara lite blåsigt. Och vattnet är ofta kallt:)

Salema strand
Salemas strand i vinterskrud, dvs utan solsängar och parasoller. Eller folk för den delen.

Dinosarierna var här först

En av Salemas första invånare var antagligen dinosarien. Här i trakterna finns spår av både iguandon, theropoden och ornitopoden. Dessa rackare befolkade dessa trakter redan för hisnande 130-160 miljoner år sedan. Ibland anordnar Upplev Algarve vandringar i dinosauriernas fotspår, rekommenderas varmt så kolla med dem om något är planerat när du är här.

LÄS MER OM

Trevliga vandringar runt Salema

En av anledningarna till de förhållandevis täta besöken i Salema är de trevliga vandringarna. Vi har två favoriter som egentligen är olika varianter av samma vandring. Från Salema följer vi Rota Vicentina västerut tills vi når den första stranden, Praia de Figueira, som är en perfekt fikaplats. Därefter viker vi av norrut genom dalen upp mot Figueira innan den sista delen görs längs bilvägen. Den andra är i princip densamma men då går vi till någon av de nästkommande stränderna. Det handlar egentligen bara om hur långt vi har lust att gå och på tidvattnet.

HÄR HITTAR DU MER OM

Bra att veta om Salema

Var? 37.065490, -8.824935 , västra Algarve

Ta sig hit: Enklast är om du har bil eller tar en taxi. Buss 47 tar dig från Lagos till Figueira. Därifrån får du gå. En promenad på ca 30 min.

Var ska du bo? Salema gör sig som en dagsutflykt men vill du bo här några nätter kika på Seven Collection hus.

Mattips: Boia, tel +351 282 695 382 & Em Lume Brando, tel +351 964261310

Padel: Banor finns på Nau, tel +351 213 007 009. Här finns även villor att hyra.

Så egentligen vad jag vill ha sagt, Salema – åk hit. Ät. Strandhäng. Vandra. Spela padel. Njut.

Må gott och lev väl // Tinka

Du får information om nya inlägg genom att följa på FB eller prenumerera via mail genom att lämna din mailadress här till höger (eller nedan om du läser på mobilen).

Här hittar du fler mysiga byar i Algarve:

FÅ MASSOR AV TIPS INFÖR DIN

Kommentarer

 1. Profilbild för Ann

  Vilka fantastiska bilder!

 2. Profilbild för Viveka Feder
  Viveka Feder

  Fint beskrivet och som alltid, underbara bilder som säger nästan allt!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Viveka och extra stort tack för hjälp med kunskap om Salemas historia!

 3. Profilbild för Anna i Portugal

  Finns gott om härliga platser 🙂 Kul att ni hittat en ny favoritrestaurang. Ser Vivekas kommentar.. lite roligt.. jag hade kontakt med henne för 100 år sedan när hon designade en sajt vi byggde.

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst finns det och spännande hur vissa fastnar lite extra mycket.
   Liten värld:)

 4. Profilbild för jack
  jack

  GRATULKERAR, FANTASTISKA BILDER OCH PERFEKT BESKRIVNING AV EN BY SOM JAG ÄLSKAR.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Jack, ja visst är det en liten pärla!

 5. Profilbild för Daniela | Discovering The Planet

  Alltså bilderna… och så massor med katter på det :). Jag är såld…

  1. Profilbild för Cathinka

   <3 Tänkte på dig när jag skrev kattdelen:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?