Att göra i Krakow, var du bor och restaurangtips Krakow

En härlig, sprittande, lärorik weekend i Krakow!

Krakow blir en riktigt trevlig överraskning. Precis som Ljubljana är det den perfekta weekenddestinationen. Gåvänlig. Bilfritt i Gamla Stan. Full av hippa fik. Oräkneliga restauranger som serverar mat från världens alla hörn. Och utan de där stora sevärdheterna man bara måste se. En stad som gjord för att umgås i. Flanera i. Fika i. Och det är precis därför vi är i Krakow. Och det är precis det vi gör. Tillsammans med hela vår lilla familj.

Var vi bor i Krakow

Det är tänkt som en weekendresa men eftersom Ryanair faktiskt flyger direkt härifrån Faro, som är vår hemmaflygplats, så anpassar vi oss efter avgångarna. Så M och jag får en hel vecka i Krakow medan resterande familj ansluter till en härlig långhelg.

Vi hinner med inte mindre än tre boenden:

Balthazar Design Hotel


Vårt första boende är riktigt mysiga Boutiqe hotellet Balthazar Design Hotel. Lite dyrare men med perfekt läge i gamla staden. Allt är bra här men allra bäst är kanske frukosten. Här slipper du buffén och får det du vill ha serverat till bordet. Vill du spendera lite extra – bo här.
Adress: Grodzka 63

Lägenhet via Airbnb

När familjen ansluter har vi hyrt en stor lägenhet på AirBnB. Främsta anledningen till det, är att vi vill ha sällskapsutrymmen att kunna hänga i. Lägenheten var perfekt ur denna synvinkel, värdarna var super och även ett riktigt bra läge.
Adress: Wrzesińska 11

Betmanowska Recidence

Sista natten tar vi in på Betmanowska Recidence som ligger på stora torget Rynek Główny också det i gamla stan. Absolut inget fel på det här stället men nu är vi bortskämda efter de tidigare två boendena och det här är inte i samma klass. Frukosten är dessutom ganska tråkig. Å andra sidan hade man inte behövt ha hotellfrukost eftersom du har hela torget att äta på utanför porten.
Adress: Rynek Główny 44

Var vi äter i Krakow

Alltså wow vilken matstad. Och nej kanske då inte främst den polska maten som är alltför bastant för min smak men här finns så mycket mer! Eftersom vi är 12 personer har jag förbokat allt innan. Men det är mycket folk så har du några speciella önskemål rekommenderar jag dig att boka. De restauranger jag valt är:

Pod Baranem

Utvald för att vi åtminstone en kväll ska äta lite mer klassiskt polskt. Lokalen är klassiskt vacker med vita dukar och konst på väggarna. Alla väljer vi lite olika rätter och servitören rekommenderar några polska klassiker som tillbehör (en rödbetsröra och en kålsalsa). Själv äter jag anka med kanel och äppelsås. 
Adress: Świętej Gertrudy 21

Zazie Bistro

En mysig bistro i hjärtat av de judiska kvarteren. De har inte så många bord men fler än man först tror när man kliver in. Vi blir visade ner i källaren med tegelväggar och valv. Resans godaste middag åt jag här, en helt ljuvlig öring med gröna ärtor och aubergine.
Adress:  Józefa 34

Karaktar

Med denna text i Guide Michelin appen…

”Det charmiga unga teamet serverar en omfattande meny med fokus på slaktbiprodukter, så var beredd på sötbröd, hjärnor och hästköttstartar, varav den sista är en av deras signaturrätter.”

…var jag allt lite orolig. Men det hade jag inte behövt vara. Även här serverades riktigt god mat. Men. Musiken var hysteriskt hög så prata gick inte. Vi drog alla en suck av lättnad när vi kom ut på gatan. Så, väldigt god mat men inget för den samtalssugna.
Adress: Brzozowa 17

Saker vi gör i Krakow

Jag läser någonstans innan vi åker att Krakow inte har några stora sevärdheter och det är något som passar mig utmärkt. Det visar sig även att det är den perfekta staden att promenera i. Gamla stan är bilfri. I judiska kvarteren är det inte bilfritt men mycket bilar är det inte. Så vi går och går och går. Och lyckas därmed pricka av det som omnämns som saker att göra i Krakow.

Vi börjar i judiska kvarteren – Kazimierz

Definitivt favoriten i Krakow. Lite ruff. Massor av caféer och hippa ölhak. Och så massor av street art. Här spenderar vi nog mest tid.

Gamla stan och torget Rynek Główny

Med pampiga husfasader och Europas största medeltidstorg, Rynek Główny, så är den här delen av staden inget annat än imponerande. Runt torget ligger krogarna tätt och även om du kanske inte hittar Krakows bästa mat här är det ändå kul att sitta här och titta på folk.

Slottet Wawel

Det ligger högt och tronar över staden. Kanske det krävs att man går in, vilket jag i vanlig ordning inte gör, men jätteimponerande är det inte. Men kul att varit där och strosat en sväng.

Schindlers fabrik

I Schindlers gamla fabrik finns idag ett museum. Vi går dit på guidad visning. Det är bra att veta innan man går dit att detta inte handlar om Schindlerfabriken utan om Krakow under andra världskriget. Ta inte den guidade visningen. Det här museet gör sig bättre att gå igenom i din egen takt för att hinna se alla saker. 
Har du inte sett filmen Schindlers list – se den!

Det gamla judiska gettot

Här i Krakow fanns under andra världskriget ett getto precis söder om floden som rinner genom staden. Vi strosade dit för att titta på lite gatukonst. Det finns inte många spår av gettot idag men en bit av muren är sparad. Om du ändå tänker dig till Schindlers fabrik kan du ta en sväng här på vägen.

Banksy museet

Kul ställe där de samlat alla Banksys verk (kopior förstås). Inrymt i en gammal industrfastighet som gav rätt inramning. Och mycket information kring verken och till viss del Banksy även om ingen fortfarande vet vem hen är.
Adress: Berka Joselewicza 21

En dagsutflykt till Auschwits/Birkenau

Förutom att hänga med storfamiljen är syftet med hela resan att besöka Auschwitz och Birkenau. Det blir en näst intill surrealistisk känsla att komma ditt en ljuvlig vårdag när allt är skirt och vackert. Det finns inte riktigt några ord till allt det hemska som utspelats här. Åk hit, det borde vara ett obligatorium för hela mänskligheten. 

Vi har bokat en privat tur med bus och svensktalande guide genom Krakowresor.

Så, det var en fantastisk, sprittande, lärorik långweekend i Krakow. Åk hit, du kommer inte ångra dig!

Må gott och lev väl!

Vill du följa bloggen kan du göra det här,
via mail, FB eller Insta:

Karta över Krakow; att göra, restaurang tips och hotell tips:

Etiketter:


Kommentarer

2 svar till ”En härlig, sprittande, lärorik weekend i Krakow!”

  1. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Jag vet inte hur många år Krakow har legat på min önskelista men eftersom maken varit här och det finns många andra resmål har det inte blivit något besök (än). Jag har tittat en lång stund på alla fina fina bilder och just den färgtonen du gett dem passar så otroligt bra, riktigt snyggt, så inte blev längtan hit mindre efter detta och nog är det så att ett besök i koncentrationslägret borde vara obligatoriskt.

  2. Profilbild för Anna i Portugal

    Ett intressant inlägg och jag har besökt Sachenhausen, en otäck upplevelse. Rogers farmor satt på Auschwitz (kom till Sverige sen) så ett besök där finns med i tankarna. Krakow har dock inte varit med på listan, men nu så! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?