Resebiblioteket – boktips Auschwitz/Birkenau

,

Även om vår senaste resa till Krakows främsta syfte var härligt familjehäng med allt vad det innebär så stod något annat viktigt också på programmet.
Vi skulle ta en dagsutflykt till Auschwitz/Birkenau tillsammans.
Något som i dessa tider känns viktigare än någonsin. Att besöka dessa mörka ställen under strålande vårsol, tillsammans med kvittrande fåglar och sprittande grönska var en surrealistisk upplevelse. Jag var glad att jag innan avfärd hade plöjt en hel del litteratur innan som var allt annat än solig och sprittande.

Förintelselitteratur

Det finns tiotusentals titlar i genren förintelselitteratur allt från ögonvittnesskildringar, historiska romaner, dokumentära arbeten, barnlitteratur, poesi mm. En av de absolut mest kända är antagligen Anne Franks dagbok. Urvalet som jag läste nu är en bra blandning av böcker som utspelar sig i lägren, i getton men också efter kriget.

Boktips Krakow, bibliotekarien-i-auschwitz bokomslag
Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe

En bok byggd på den verkliga berättelsen om den fd Auschwitz-fången Dita Kraus. En fantastisk om än skrämmande berättelse om en flicka som riskerade sitt liv för att hålla böckernas magiska kraft vid liv under Förintelsen. Min favorit bland dessa tips.

Boktips Krakow, tatueraren-i-auschwitz
Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Tatueraren i Auschwitz är också det en roman som bygger på en sann historia. Om Lale och Gita som överlevde koncentrationslägret i Auschwitz. Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få inte direkt beordrades till gaskamrarna.

Chasing the King of Hearts av Hanna Krall

Tror inte denna bok finns översatt till svenska. Fantastiskt poetiskt språk. Ännu en bok som bygger på en sann historia som främst utspelar sig i Warszawas getto. När Izoldas man, Shayek, fängslas, ger hon sig ut för att befria honom. Hon ändrar sitt namn, sitt hår, sin religion. Så småningom blir hon tillfångatagen och deporterad till Auschwitz.

Boktips Krakow, de-fattiga-i-lodz
De fattiga i Lódz av Steve Sem-Sandberg

Med både ett August pris och Nordiska Rådets litteraturpris så hade jag stora förväntningar på denna bok. Och ja, bakgrundsarbetet är imponerande. Men det blir helt enkelt för mycket. För många namn och personskildringar. För många detaljer. Jag tog mig igenom den och det är en intressant historia men som sagt ibland så är verkligen ”less is more” att önska.

Boktips Auschwitz/Birkenau
Tyska Huset av anette hess

Förlaget skriver så här:
”Frankfurt, 1963. Den unga översättaren Eva Bruhns blir inkallad som tolk under Auschwitzrättegångarna. Medan Eva lyssnar till de fasansfulla vittnesmålen hopar sig frågetecknen i hennes egen historia. Varför vägrar hennes föräldrar att prata om sitt liv under kriget? Och varför undviker pojkvännen Jürgen alla frågor om det förflutna? ”Tyska huset” är en fängslande historisk roman om en kvinnas sökande efter sanningen.” Intressant eftersom den ger ett annat tidsperspektiv.

Har du ännu fler läsvärda tips får du gärna lägga till dem i kommentarerna.

Må gott och lev väl!

Vill du följa bloggen kan du göra det här,
via mail, FB eller Insta:

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?