resebibliotek böcker som utspelar sig i grekland

Resebiblioteket – böcker som utspelar sig i Grekland

Grekland är ett av svenskarnas absoluta favoritländer när det ska väljas semesterresa (inklusive mitt). 2017 ligger Grekland på 4 plats, besegrad bara av storheter som Spanien och Thailand. Därför trodde jag att det skulle vara hur lätt som helst att få ihop årets resebibliotek med böcker som utspelar sig i Grekland men se där hade jag fel.
Teodor Kallifatides var den enda författaren som jag själv kunde komma på (förutom då de tunga klassikerna som Odysséen och Iliaden men dessa kändes inte direkt som lämplig strandlitteratur).

resebibliotek böcker som utspelar sig i grekland

Efter lite googling var det som vanligt hemsidan kalimera.se som kom med bra uppslag. För greklandsresenären är kalimera en guldgruva med greklandsinformation. Det som inte finns där är liksom inte värt att veta om din Greklandsresa;-). Så efter lite botaniserande i denna guldgruva ser mitt grekiska resebibliotek ut så här:

Teodor Kallifatides

Jag har, trots många tidigare greklandsresor, inte läst någonting av denne omtyckte författare något jag ser extra mycket fram emot att få göra nu. Valet föll helt enkelt på det som fanns att lyssna på på min talboks-tjänst, Mödrar & söner och Herakles. Mödrar och söner bygger på historier berättade av hans far och mor medan Herakles är Kallifatides tolkning av Herakles, en hjälte i den grekiska mytologin.

Sun Axelsson

Suns bok Evighetens stränder är en självbiografisk roman om 60-talets Grekland. Om utsatthet och frihetslängtan. Finns inte längre att köpa i bokhandeln utan jag hittade den på Bokbörsen (för övrigt en annan guldgruva om man gillar böcker och särskilt böcker som har några år på nacken och kan vara svåra att få tag på i bokhandeln).

resebibliotek böcker som utspelar sig i grekland

Meave Binchy

Stjärnklara nätter. Denna irländska mästarinna i chiclit-kategorin med över 40 miljoner sålda böcker. Lite förvånad blev jag när hennes namn dök upp eftersom det stora flertalet av hennes böcker utspelar sig på Irland. En sommar och fyra människor i en grekisk by. Kan inte vara annat än perfekt strandläsning.

resebibliotek böcker som utspelar sig i grekland

John Fowles

I Illusionisten ska jag få följa engelsmannen Nicholas som av en tillfällighet hamnar som engelsklärare på en grekisk ö. Här blir han indragen i märkliga händelser och psykologiska experiment.

Jag känner mig ovanligt nöjd med mitt urval av böcker som utspelar sig i Grekland. Mitt resebibliotek tror jag har en ovanligt stor spännvidd, både litterärt och i handling, för att vara mina val. Det blir en härlig semester i skuggan, under ett lojt svajande olivträd, på en strand i den grekiska övärlden!

Må gott och lev väl!//Tinka


Funderar du på att båtluffa i Grekland? I mitt inlägg Båtluffa i Grekland har jag sammanställt lite allmänna tips och under taggen båtluffa i Grekland hittar du alla inlägg jag skrivit om båtluffning.

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Åh, jag älskar också att läsa böcker som utspelar sig i det landet man reser till! Eller drömmer om att resa till … 😉 Har skrivit flera inlägg om detta, till exempel: http://www.freedomtravel.se/2016/03/res-genom-europa-bockernas-varld/ (Det kanske blev lite mycket krig just när det gällde Europa, men jag är ganska intresserad av historia och sånt, så ibland blir det väl sånt jag har läst ;))

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är det ett härligt sätt att resa!

 2. Profilbild för Edit
  Edit

  Sun Axelsson och Illusionisten. Fina böcker.

  Både Odysséen och Iliaden (särskilt den förstnämnda) är så mycket intressantare och lättlästa än man kan tro. De går inte på rim, de har en modern men lättbegriplig språkdräkt och är faktiskt jäkligt spännande. Vad är Odysséen liksom? En 900 sidor lång reseberättelse mot alla odds, ödet och en massa ilskna gudar. Om man ska resa runt i Europa och ”den gamla världen” så är det roligt att ha läst dem, de förklarar en del saker. Och i Grekland kan man ju faktiskt se en massa saker som står kvar från tiden då Odyssén uppkom. Det är svindlande.

  Nikos Kazantzakis är en annan författare som skriver om Grekland. Han var aningen galen. Han har skrivit Spela för mig Zorba och andra, bl.a. en svinbra självbiografi (vet inte vad den heter på svenska, på engelska ”Report to Greco”).

  Och Kavafis. Han var grek men skrev mest om Alexandria. Vackert är det i alla fall.

  1. Profilbild för Cathinka

   Men åh, tusen tack nu fick du mig att bli riktigt sugen på att läsa Odysséen! Kazantzakis och Kavafis åker definitivt upp på läslistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?