Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Sabrina – från Paris till Vilanculos

,

Som att komma hem. Precis så kändes det när jag för ett antal år sedan kom fram till det lilla B&Bet Casa Babi i Vilanculos Mozambique. Jag hade rest omkring ensam i området under en dryg vecka för att checka några av Mozambiques och Bazaruto arkipelagens absolut bästa hotell och hade blivit rejält bortskämd. Men att resa ensam har sin baksida så känslan att bli bemött som en kär gammal vän när jag landsteg stranden nedanför Casa Babi och att få äta middag i sällskap med andra var extra uppskattat.

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Casa Babi drivs av det franska paret Sabrina & Denis. Som trygghetsknarkande individ i behov av både hängslen och livrem har jag alltid fascinerats av människor som väljer en annan väg än villa, volvo och vovve. I en liten miniserie ska du få möta några människor här på bloggen som jag träffat på mina resor som gjort just det, valt en annan väg. Först ut möter du Sabrina.

Vem är du Sabrina?

Jag är en 47-årig fransk-italienska som tillsammans med min partner Denis, våra 6 hundar och 2 katter bor i den lilla staden Vilanculos i Mozambique i sydöstra Afrika. Uppvuxen i Frankrike och Italien. Utbildade mig inom PR i Paris där jag också jobbade med marknadsföring i många år med stora märken som Heineken, Wonderbra, Absolut, Danone etc. En tidigare rastlös själ som flyttade runt och bytte jobb mycket och ofta. Häst- & dyktokig, pratar 4 språk och har en massa energi!

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea DiveSabrina och Denis bilder.

Hur hamnade du i Mozambique?

När jag var i 30-årsåldern backpackande jag i Sydamerika på semestern. Träffade en massa människor som valt en annan typ av liv än det jag levde hemma i Paris. Det satte igång en massa tankar och jag hade svårt att återanpassa mig till det normala livet hemma i Paris. Efter fem år fick jag nog.

“ I was having a very good job, a good career, making good money, had a lovely apartment in the centre of Paris… but had no life!!! “

I Frankrike har vi möjlighet till friår. Jag utnyttjade möjligheten, för att komma bort, för att vila och för att fundera på framtiden. Drog till Thailand och tog min Dive Master, samlade in pengar får att hjälpa till att bygga upp en skola igen (det här var precis efter tsunamin). Träffade Denis, vi reste, han deklarerade att hem till Frankrike ville han inte. Jag hade inte kommit lika långt i processen och åkte hem till Paris när mitt friår var slut. Efter 3 veckor hemma hade jag fattat mitt beslut:

“No more fancy shoes, bags, apartment and job for me!!! I needed sun, wide horizons and more freedom”

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Vi hade lite pengar och bestämde oss för att köpa ett dykcenter. Dennis hade Afrika lite i huvudet. Jag visste inte mycket om kontinenten. Men vi visste vad vi inte ville; inte för långt bort från familjen, inte för religiöst så det inkräktade på vårt vardagsliv, inte för mycket folk. Dessutom var det viktigt att vi skulle kunna driva en business utan en lokal partner och att det skulle vara förhållandevis enkelt att få arbetstillstånd. Lägg därtill till att vi ville att det skulle vara vackert, vänligt och bra dykning. Vi hittade Odyssea Dive till salu på nätet, Dennis åkte dit, blev förälskad och vi köpte verksamheten. Dykcentret låg i Vilanculos, Mozambique och tickade alla våra boxar.

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea DiveMorgonbestyr på stranden nedanför Casa Babi.

Odyssea Dive & Casa Babi – ett spännande lärorikt äventyr!

Vi tog över Odyssea Dive 2007. Ingen av oss hade tidigare drivit företag… ingen av oss visste hur det fungerade i Mozambique… inte heller kunde vi inte språket. Vi bodde i en hydda utan varmvatten och elektricitet. Vi var tvungna att lära oss allt från grunden, man kan lugnt säga att det var ett riktigt äventyr!

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea DiveFrån lägenhet i Paris till hydda i Afrika, utan och med kvinnlig touch. Sabrinas privata bilder.

När vi köpte Odyssea låg det på arrenderad mark. Vi ville ha eget och började leta efter land och hade tur att få köpa en tomt där vi ville, i den södra mer lokala delen av Vilanculos. Då var Vilanculos antingen backbacker eller lyx. Våra dykkunder ville ha något annat så vi beslutade oss för att bygga ett litet B&B på tomten som skulle vara både prisvärt och bekvämt, Casa Babi var fött. Vi ville att det skulle vara ett ställe där vi själva skulle vilja bo. Litet, mysigt med en familjär atmosfär. Inget stort och opersonligt. Och jag tror vi lyckades!

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Bilder från Casa Babi

Nu har vi även köpt granntomten så där ska vi bygga ett aktivitetscenter. Det innebär att vi förutom dykning även kan erbjuda kitesurfing, kajaking och stand up paddling. En del av Casa Babi kan då omvandlas och få en mysigare loungedel och mer utrymme till mitt kök!

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Bilder från Odyssea Dive

De här åren har verkligen varit en spännande resa. Vi älskar verkligen att bo mitt i byn och våra gäster uppskattar att de kan uppleva bylivet på så nära håll. Vi är stolta över allt vi lärt vår personal, särskilt våra kockar och hur vi ständigt jobbar med miljöaspekten i vår verksamhet. Och vi är stolta över att många av våra gäster lämnar oss som vänner, rekommenderar oss till sina vänner och fortsätter höra av sig år efter att de besökt oss!

Vilka för- och nackdelar ser du med att bo och driva företag här i Mozambique?

Oj, svårt! Fördelarna är många, ljus, sol, några av de vackraste landskapen i världen suverän dykning, massor av frihet, alla fina vänliga människor i byn, härliga gäster. Den kanske största fördelen är att Vilanculos, Mozambique och människorna här fortfarande är genuina och inte är förstörda av massturism.

Efter 10 år ångrar vi ingenting. Skulle vi göra om resan skulle vi göra på samma sätt. Det negativa är såklart att jag lider av avståndet till min familj även om moderna kommunikationsmedel underlättar. Den dagliga administrationen kan ibland var frustrerande. Ibland är det en utmaning att hitta de varor som krävs. Även den låga utbildningsnivån i landet kan ställa till problem men det går åt rätt håll.

Vilka är dina bästa tips för en framtida Vilanculos eller Mozambique besökare?

Om du inte dyker kan du inte lämna Vilanculos utan att ta dig till two mile reef och snorkla. Du måste dessutom ta en tur med en dhow (lokal fiskebåt) till Magaruque. Och en guidad stadstur med Faquir som är bästa sättet att besöka marknaden och möta lokalbefolkningen.  Om du är här under valsäsong (juli-september) så rekommenderas en valsafari.

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea DiveBilden tillhör Casa Babi.

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Vilanculos, Vilanculos tips, Casa Babi, Odyssea Dive

Om du är dykare rekommenderar jag att du även tar dig till Tofu. En helt annan typ av dykning än den i Vilanculos. Inte lika färgrik men chansen att se mantas och valhajar är större.

2 andra ställen jag inte skulle missa om jag hade lite mer tid är dels Les Dunes de Dovela, en ekolodge i mitten av ingenting på vägen mellan Maputo och Vilanculos, dels Gorongosa National Park. Det är lite knöligt att ta sig dit, långt och dåliga vägar men landskapen är bedårande och djurlivet intressant. Inget för den som jagar  big 5 utan för dig som söker atmosfär, biologisk mångfald och ensamhet!

Välkommen till oss! // Sabrina

Det är den här sortens liv jag drömmer om när novembermörkret ligger som en kompakt massa runt mig. Visst fattar jag att det inte alltid är en dans på rosor men tänk vilket spännande äventyr!

Casa Babi är ett litet B&B med bara 4 rum och en fristående familjebungalow men allt sådant kan du läsa om på hemsida. Vad du inte kan läsa där är vilken fantastisk mat Sabrina med team serverar. Den är helt gudomlig!

Annars, som vanligt, en liten uppmaning att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Må gott och lev väl! // Cathinka


Du kan läsa mer om alla hotell jag besökte under min resa till Bazaruto & Vilanculos här. Eller min lilla guide till Maputo. Mozambique är ett land jag verkligen vill tillbaka till!!

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Daniela / Discovering The Planet

    Såå inspirerande. Har kikat mot Mosambique ett par år och dina bilder lockar ditåt.

    1. Profilbild för Cathinka

      Mozambique gav verkligen mersmak och jag kommer definitivt åka tillbaka. Både för att besöka Gorongosa och Ile de Mozambique men även tillbaka till Vilanculo och Maputo. Så mycket kvar att se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?