Olhão

Charmiga Olhão – marknad, kakel & mysiga gränder

,

Om någon hade sagt att jag en dag skulle benämna denna lilla stad som charmig hade jag trott att hen hade tappat det totalt. För efter första besöket var intrycket verkligen att Olhão är en sunken, bedagad hamnstad. Men som med så mycket här i Portugal krävs det bara lite tid och några besök så är man omvänd. Nu listar jag Olhão som en av Algarves charmigaste städer och åker gärna hit för att strosa i gränderna och äta gott.

Sedan går det inte att komma ifrån att stadens allra främsta attribut är öarna utanför men om dem ska det inte handla om idag. Är du nyfiken på dem så har jag skrivit om Armona här och Ilha da Culatra här.

Olhao ’s fisk-, kött- & grönsaksmarknad

Så varför ska du då besöka Olhão? För det första så ståtar Olhão med Algarves snyggaste marknad. Och att gå på marknad är alltid trevligt. I två tegel-försedda tornhus på stadens strandpromenad hittar du marknaden. I ena huset kött och grönt, i det andra fisk. Här finns dessutom många restauranger och caféer där du kan sitta och njuta av båtlivet utanför.

Marknaden i Olhao

Lördagsmarknaden

Allra mysigast är det att besöka marknaden på lördagar. Då kommer nämligen traktens småbönder dit och kajkanten blir fylld av marknadsstånd fyllda av lokala grönsaker och andra produkter.

Charmiga gränder, perfekta för en dörr- & fasadsafari

Men det som gör att jag gärna återvänder till Olhao igen och igen, är all de små mysiga gränderna i den gamla delan av staden. Fortsätt bara upp i staden från marknaden och förvilla dig på smågatorna. Här hittar du ljuvliga fasader, vackra stenläggningar och patinerade dörrar.

Kakel, kakel och ännu mer kakel

Och överallt denna mönsterkakafoni med kakel i alla färger och former. Ibland snyggt, ibland mindre så. Men alltid lika inspirerande.

Street art i Olhão

Det blir mer och mer gatukonst i Olhão men det är framför allt två platser som just nu är värda ett besök. Det ena är Bairro de Lavente där kommunen har fått ett gäng gatukonstnärer att teckna stadens historia och förvandla ett förfallet område till konst. Dessa målningar är helt i svartvitt och otroligt vackra. Konstnärerna har använt sig av gamla foto för att få det så riktigt som möjligt. Här hittar du dessa historiska målningar. Mer om historien bakom och konstnärerna läser du här.

Längs N125an som går genom norra delen av staden finns en villa som ser ut som en kyrka fulltecknad med gatukonst. Jag har försökt hitta historien bakom huset men kan inte hitta någonting. Kul är det och definitivt värt ett stopp. Huset hittar du här.

Olhão har en street art vandring som du kan hitta här. Har ännu inte provat den själv.

Olhão – bästa utgångspunkten för att upptäcka östra Algarve

När jag får frågan om var man ska bo när man besöker Algarve så svarar jag alltid, förutom då Lagos såklart, Olhão. Det här är en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka den östra delen av Algarve. Härifrån tar du dig enkelt vidare ut i Ria Formosa, besöker närbelägna byar/småstäder som Fuseta, Santa Luzia, Tavira & Cacela Velha. Eller om du vill besöka en saltodling, prova olivolja eller besöka palatset i Estoi.

Fler trevliga byar/småstäder att besöka på Algarve hittar du här:

Må gott och lev väl!

Vill du följa bloggen kan du göra det här,
via mail, FB eller Insta:

Kommentarer

2 svar till ”Charmiga Olhão – marknad, kakel & mysiga gränder”

 1. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Precis min känsla av Olhao vid första besöket; Jaha… Men sen har jag också upptäckt den så pass mycket att tanken ”här skulle jag kunna bo” dykt upp.
  Och tack för all ytterligare info som jag sparar till mitt nästa besök.

  1. Profilbild för Cathinka
   Cathinka

   Samma tanke, att här skulle jag kunna bo, får jag. Men sedan är det för långt från västkusten och alla härliga vandringsleder där för att vinna över mig från team Lagos😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?