Från Ilha do Farol till Culatra – en ljuvlig vandring

, ,

Kanske är det sommarens första dag när vinden är varm och skuggan känns ljum. Vad kan väl vara bättre än att ge sig ut på en lite övandring?! Vi är påväg till ett av våra favoritutflyktsmål – sandbanksöarna i Ria Formosa. Idag tänker vi gå från Ilha do Farol till Ilha da Culatra. Det kan låta som om vi ska gå mellan två olika öar men nej, det är samma ö men två olika hamnar.

Vi parkerar i Olhão. Ett av de där ställena i Portugal som jag tycker mer och mer om för varje besök. Det finns många sådana. Portugal är lite kärvt på det sättet, att de behövs lite tid att hitta de där platserna man gillar. Men det är också det som är en del av den portugisiska charmen.

Idag har vi tur för det är lördag och då är det marknad i Olhão. Här finns alltid två superfina inomhusmarknader men på lördagar finns det även en utomhusmarknad i anslutning till de andra.

På väg till Ilha do Farol, marknad i Olhao

Med båt till Ilha do Farol

Vi har precis missat en färja och vill inte vänta på nästa. Så här under vinterhalvåret går färjorna inte så ofta så det får bli taxibåt. Vilket inte är helt fel det heller eftersom man då swishar ut på ett litet ögonblick. Så här års är det ganska tomt i Ilha do Farol, den lilla byn som ligger runt fyren. Farol är portugisiska för fyr. Jag gissar att det inte är många som bor här permanent. Det hörs lite hammarslag här och var. Någon radio som står på och skvalar och det hänger även tvätt utanför några av de små husen så några själar bor här. Från början var det här en fiskeby nu kanske mer semesterort.

Vi vandrar via Hangares

Efter att ha vandrat runt en stund i Farol tar vi oss österut längs öns norra sida. Här ligger fiskebåtarna uppdragna och i lagunen kan vi se människor plocka musslor eller om det är ostron. Svårt att säga på det här avståndet. Snart når vi Hangares, den tredje byn på ön. Hit har inte ens elen kommit än utan byns ca 100 invånare får sin el från sol och vind. Namnet har byn fått från att det tidigare fanns hangarer för de sjöflygplan som använde lagunen. Under första världskriget var ön Culatra ett marinflygcentrum som användes av franska sjöflygplan och var avsett för kampen mot ubåtar. Efteråt gick det över till den portugisiska flottan. Idag finns bara namnet kvar och ruinerna från det marina centret.

Vi korsar ön på väg till strand

Tvärsöver ön strosar vi i sakta mak. Mot 6 km ljuvlig strand. Dags för att höra vågor slå och ge kaffetarmen sitt. Här njuter vi av solens varma strålar. Bikini är med men efter att ha stoppat fötterna i havet blir det inget dopp. Det isar lätt i tårna. sämre kan man definitivt ha det.

Målgång i Culatra

Dags för vandringen sista etapp, mot Culatra vi gå. Det är i Culatra huvuddelen av öns ca 1000 invånare bor. Idag spritter ön av sommarkänsla. Många av restaurangerna är öppna. Musik ljuder, leenden flödar. Vi käkar utmärkt lunch, nygrillad dorada och smakrika tomater. Enkelt och gott. Om Ilha da Culatra har jag skrivit tidigare om det kan du läsa här:

Dagen börjar närma sig sitt slut och det är dags att ta färjan tillbaka till fastlandet. Det har varit en synnerligen mysig dag!

Må gott och lev väl // Tinka

Start: Ilha do Farol
Mål: Ilha da Culatra
Ta sig hit: Med färja eller taxibåt från Olhão. Olhão når du med tåg, buss eller bil.
Färja: Tidtabell hittar du här. Kostnad ca €2 enkel resa
Taxibåt: €35 till Culatra, €40 till Farol
Längd: Ca 6 km plus rundvandring i Culatra
Höjdmeter: Väldigt flack.
Svårighets/jobbighetsgrad: 2 (av 10). Det som är tungt är att du går i sand.
Tid: Kanske 2,5 timme
Tänk på: Glöm inte vatten och badkläder!

På min Wikiloc profil kan du få mer detaljerad vandringsinfo.

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Fler Algarvevandringar hittar du här:

Kommentarer

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  Vi har ännu inte utforskat Olhao och öarna där utanför. Men det finns väl tid för det framöver hoppas jag. Tack för titten så länge!

  1. Profilbild för Cathinka

   Fantastiskt ställe, rekommenderas varmt!

 2. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Trevligt vandringsreportage med fina bilder.
  Jag har besökt Portugal några gånger, men sett långt ifrån allt.
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Lena! Vi har så många fina vandringsleder här i Portugal så det blir många härliga vandringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?