ALte, ALgarve, Mysiga byar längs Algarvekusten.

Alte – det genuina Algarve

,

Om det finns någon lärdom jag vill ta med mig från åren med pandemin är det att till 100% njuta av det jag under hela mitt tidigare liv kunnat ta för givet – min rörelsefrihet. Nu sitter jag uppkrupen i bilen och gör just det, njuter av att kunna vara ute på vift utan att behöva fundera på kommungränser eller utegångsförbud. Vi är på väg mot Alte, en liten by bland kullarna i centrala Algarve.

“Porque nasci ao pé de quatro montes

Por onde as águas passam a cantar

As canções dos moinhos e das fontes,

Ensinaram-me as águas a falar.”

Cândido Guerreiro 1871-1953

Det kan översättas ungefär så här; Den plats där jag föddes ligger omgiven av 4 kullar, genom vilka slingrande vatten sjunger, Sånger om källor och kvarnar, Av vattnet lärde jag mig tala.
Orden är skrivna av en av Altes söner, poeten Guerreiro och är en talande beskrivning av Alte. En liten sömnig by bestående av vitkalkade hus med färgglada fönsterfoder & utsökta skorstenar, några vindlande stenlagda gränder och ett vattendrag. Och om vi nu ska säga att Alte är känt för något överhuvudtaget är det vattnet; dess källor och vattenfallet. Men låt oss ta det från början.

Alte, Algarve, Portugal
Alte, Algarve, Portugal
Alte, Algarve, Portugal

Alte, Algarve, Portugal
Alte, Algarve, Portugal
Alte, Algarve, Portugal

Vi möts av tystnad och tomma gator

Vi kör kurviga vägar genom små städer, olivlundar och passerar mängder av apelsinträd innan vi når Alte. Några enstaka bilar möter oss på parkeringen liksom en gänglig turist med kamera på magen. Men allt är tyst och lugnt och det enda som hörs är vindens sus. Vi styr stegen dit skylten med Centro pekar. Längs Avenida 25 de Abril. Det första som möter oss är byns maskot Baltazar som står och frustar i sitt minimala stall längs vägen. Han bits upplyses vi om på inte mindre än fyra språk.

Alte, Algarve, Portugal

Vi flanerar förbi byns marknad som ligger helt öde. Någonstans har jag läst att här är det marknad tredje torsdagen varje månad. Hur det är nu så är i spåren efter corona vet jag inte. Dags för kaffe och torta de laranja Algarvia på kaffet bredvid byns kyrka Igreja de Nossa Senhora da Assunção. När jag senare sticker in näsan genom kyrkporten pågår barndop därinne så jag struntar i att gå in. Byn börjar vakna lite. En och annan bil passerar medan vi sippar kaffe. En tant i traditionell städrock samtalar en stund med damen i affären mittemot. Och uppe hos barberaren drar någon igång musik på högsta volym och bryter det annars så stilla lugnet.

Alte, Algarve, Portugal, Kyrkan

Vi fortsätter vår stilla promenad genom byn. Hundarnas vilda kör ackompanjerar oss genom gränderna, från gällaste gläfsandet till det mest dova mullrande skallet. Tvätt på tork, blomster i kruka och gatukonst följer oss på vår väg.

Alte, Algarve, Portugal

Fonte Pequena & Fonte Grande

Vi når Fonte Pequena -den lilla källan som förr var platsen där kvinnorna möttes för att sköta tvätten. Idag är det en plats för picnic och kontemplation. Och en hyllning till Cândido Guerreiro, delar av hans livsverk pryder här väggarna. Vidare längs grusvägen, som också är en del av vandringsleden Via Algarviana, når vi till slut Fonte Grande. Här kan du njuta av sköna bad i flodpoolen, sippa kaffe på café eller avnjuta medhavd picnic. Vi, vi njöt främst av de charmiga kattungarna som försökte pocka på uppmärksamhet för att mätta hungriga magar. Det kan hända att vi åkte till affären och handlade lite skinka till dem…

Alte, Algarve, Portugal

Vi avslutar vårt besök i Alte med vattenfall & mat

Eftermiddagsvärmen har slagit till. Så när vi står vid skylten som visar vägen till vattenfallet utan att ange hur långt man behöver gå så slår tvekan till. Vattenfall i Algarve har vi ju besök förut, är det mödan värt nu? Men nu, nu är vi ju här så det är klart att det måste ses. Det är visar sig vara bara max 10 minuters promenad. Är du i Alte så är det klart du måste hit också även om det kanske inte är något spektakulärt med fallet.
Så avslutar vi vår tur som vi började, i sällskap med Baltazar som underhåller oss kungligt medan vi avnjuter vår lunch. Vi konstaterar att nä, Alte kanske inte är någon spektakulär turistattraktion men är allt det som vi gillar med Portugal. Det lite kantstötta, okonstlade, ärliga & charmiga.

Må gott och lev väl! // Tinka

Vill du ha koll på när det kommer nya inlägg på bloggen kan du följa På vift på FB eller Bloglovin! Det går även bra att prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Vill du ha mer visuell inspiration följ På vift på Instagram

HÄR HITTAR DU FLER MYSIGA BYAR I ALGARVE:

HÄR HITTAR DU MASSOR AV INSPO INFÖR DIN

Kommentarer

  1. Profilbild för Åsa

    Mycket kärlek till Portugal i det här inlägget. Fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?