Helikopter över Stockholm

I en helikopter över Stockholm

Svänger in med bilen och parkerar mittemot grind 122 i ena kanten av Bromma flygplats. Det kittlar lite obestämt i magen. Fyra män kommer släntrande över landningsbanan med synnerligen uppsluppna miner. Jag känner mig kanske inte fullt så uppslupen men ändå förväntansfull. Äntligen har jag bokat upp den present jag fick vid passerandet av det magiska halvsekelsträcket i höstas, det är dags att flyga helikopter över Stockholm. Fantastiskt roligt – lite läskigt!

En sommarkväll i luften

Den ena av männen vid grinden är vår pilot som möter upp och tar oss till den smäckra helikoptern som står i anslutning till en blå hangar en bit bort. Han fyller på olja ur en oljig plastdunk som han plockat fram ur en lucka i karossen. Heter det kaross på en helikopter förresten? Sedan går han igenom några säkerhetsföreskrifter innan vi får stiga ombord. Jag har mina älskade ungar med mig som vackert får krypa upp där bak i helikoptern medan jag själv intar bästa platsen med 180 graders utsikt där fram. Piloten förklarar hela tiden vad som är på gång, att vi väntar på en lampa som ska ändra färg, hur det kommer låta lite när rotorbladet börjar rotera pga ngt tekniskt som jag inte kommer ihåg. Det ger en bekväm trygghet att veta vad som händer. Samtidigt pratar han med flygledartornet varifrån vi får våra instruktioner. Det ska både lyfta och landa ett plan innan det är vår tur.

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Foto: Miranda Ingman

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Vår huvudstad från ovan – i helikopter över Stockholm

Sedan är vi uppe i luften. Helikoptern ska flyga på 450 meters höjd och piloten tar sikte mot Vaxholm. Det är riktigt klart väder med grym sikt även om det i fjärran är oväder på gång. Man ser hur regnet måste vräka ner både i Uppsala och Nynäshamn. Hos oss i Stockholm är det blå himmel uppblandat med några dramatiska moln. Från den höjd vi befinner oss på ser man horisonten 9 mil bort.

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Foto: Miranda Ingman

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Allt blir så overkligt litet, avstånden så korta när man glider fram som en fågel genom luften. Öarna ligger i ett prickigt mönster under oss och de stora kryssningsfartygen är på väg ut på sina nattliga äventyr. Piloten pekar hela tiden ut vad det är vi passerar över. Vem som bor var. Vi svänger in mot stan igen, far över farleden längs Lidingö, över Fjäderholmarna, Östermalm, Gamla Stan och Södermalm innan vi viker av mot Bromma och landar igen. Ack så snabbt en halvtimme kan gå!

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Foto: Miranda Ingman

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Helikopter över StockholmHelikopter över Stockholm

Jag har en känsla av av vi nu har minst lika uppsluppna miner som de släntrande männen vi mötte tidigare i kväll. Vi konstaterar att en helikopter vill vi ha!  En genomgång av kostnaderna, 300’ för flygcertifikatet, 2 miljoner för inköp av helikopter, 1 000 kr per timme i luften, försäkring, underhåll och sedan efter 2000 flygtimmar en service som kostar lika mycket som helikoptern får oss dock att inse att vi är fullt nöjda med vår just genomförda flygtur med helikopter över Stockholm.

Musik: www.bensound.com

Det blir fler gånger…

Det här var första gången jag flög helikopter men jag måste säga att jag börjar få en förkärlek att se saker från ovan efter mina tidigare övningar i luftballong så det här med att flyga helikopter måste definitivt prövas på andra ställen i världen.

Må gott och lev väl!//Tinka


Min flygning med helikopter över Stockholm var en present av min pappa & fru inköpt på Boxexperiance. Där du kan hitta pris och boka om du är intresserad. Företaget som utförde flygningen var Hummingbird Aviation Services.

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Johan
  Johan

  Hej!
  Vad kul att läsa ditt inlägg. Jag fick exakt samma present av min flickvän och har tänkt att flyga nu under sommaren.

  Älskar att fotografera och ser verkligen fram mot det. Men är rädd att inte få fönsterplats. Så min fundering är, hur sitter man? Sitter man tre i bredd och risken är att man hamnar i mitten eller är det bara två i bredd och alla har fönsteracess?

  1. Profilbild för Cathinka

   Hej Johan,
   Alla har fönsterplats men en får sitta fram och har mycket bättre sikt än de som sitter där bak. Hur man snor åt sig framsätesplatsgen vet jag inte riktigt. Mitt tips är dock att inte vara alltför blyg och ödmjuk (;-)) för rent fotomässigt är min bedömning att du sitter klart bäst där framme. Men alla har fönsterplats och min dotter tog ett par bilder som var bättre än mina trots att hon satt där bak och jag där fram så det hänger definitivt inte bara på platsen…

   1. Profilbild för Johan
    Johan

    Tack Cathinka!
    Då ska jag se till att försöka få sätet där fram. Men känns skönt att veta att alla har fönsterplats iaf. Var lite rädd för en mittenplats 😉

    För övrigt, vilken fantastisk blogg! Hittade den för någon dag sedan å har precis läst dina inlägg om Uganda. Det är också en dröm som ligger högt på min lista att få uppleva.

    1. Profilbild för Cathinka

     Men tack, vad roligt att höra! Uganda är fantastiskt och mötet med gorillorna kan göra den mest pratglada mållös… Gillar du att fota, kika på mina Namibiainlägg. Tror det är få länder i världen som är roligare att besöka rent fotomässigt!

     1. Profilbild för Johan
      Johan

      Strålande. Ska jag titta på! 🙂 Tack!

  2. Profilbild för Dryden

   Till viss del beror placeringen på vem man är rent fysiskt, viktfördelning i helikoptern och så vidare. Jag fick sitta fram en gång just av den anledningen. 🙂

   1. Profilbild för Cathinka

    Så klart att det är så precis som när man packar en Cesna.

 2. Profilbild för Liniz Travel

  Ska oxå
  Flyga helikopter över Stockholm inom sinom tid en dröm sedan lönge! Grymt snygga bilder ☀️

  1. Profilbild för Cathinka

   Men tack! Riktigt rolig var det???

 3. Profilbild för Linda, resamedvetet.se

  Fy bubbla va coolt. Så himla fint att få se sin stad så där nära uppifrån. Gillar särskilt bilden på gamla stan. Och 50, pfft, hade gissat på 45. max!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det var verkligen läckert! Du är gullig du?

 4. Profilbild för Christine - 29°

  Åhhh va läckert! Och så kul att få se Stockholm från ett annat perspektiv än marknivå. Så fint. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack det var verkligen en upplevelse!

 5. Profilbild för Dryden

  Wow, ser ut att ha varit en helt magisk tur och du verkar ha njutit! Jag älskar att se ställen från luften och helikopter ger ju en fantastisk närvarokänsla! Mer sånt, tack! 😀

  1. Profilbild för Cathinka

   Jo även jag börjar förstå den där magiska känslan av ett ovanifrån perspektiv och det blir definitivt fler helikopterturer. Tänker mig New York från ovan?

 6. Profilbild för Dryden

  …men vaddå? 50?! Jag håller med Linda. Hade aldrig gissat på en siffra över 45! 🙂

 7. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  For en fin presang! Å være oppe i et helikopter er en spesiell opplevelse, helt annerledes enn å være i et fly 🙂 Jeg har gjort det i Sierra Leone og over Victoria Falls – sistnevnte kan definitivt anbefales!

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja helikopter över Viktoriafallen ska definitivt göras någon gång…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?