Random Post
Sök
Sök
Helikopter över Stockholm

I en helikopter över Stockholm

Svänger in med bilen och parkerar mittemot grind 122 i ena kanten av Bromma flygplats. Det kittlar lite obestämt i magen. Fyra män kommer släntrande över landningsbanan med synnerligen uppsluppna miner. Jag känner mig kanske inte fullt så uppslupen men ändå förväntansfull. Äntligen har jag bokat upp den present jag fick vid passerandet av det magiska halvsekelsträcket i höstas, det är dags att flyga helikopter över Stockholm. Fantastiskt roligt – lite läskigt!

En sommarkväll i luften

Den ena av männen vid grinden är vår pilot som möter upp och tar oss till den smäckra helikoptern som står i anslutning till en blå hangar en bit bort. Han fyller på olja ur en oljig plastdunk som han plockat fram ur en lucka i karossen. Heter det kaross på en helikopter förresten? Sedan går han igenom några säkerhetsföreskrifter innan vi får stiga ombord. Jag har mina älskade ungar med mig som vackert får krypa upp där bak i helikoptern medan jag själv intar bästa platsen med 180 graders utsikt där fram. Piloten förklarar hela tiden vad som är på gång, att vi väntar på en lampa som ska ändra färg, hur det kommer låta lite när rotorbladet börjar rotera pga ngt tekniskt som jag inte kommer ihåg. Det ger en bekväm trygghet att veta vad som händer. Samtidigt pratar han med flygledartornet varifrån vi får våra instruktioner. Det ska både lyfta och landa ett plan innan det är vår tur.

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Foto: Miranda Ingman

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Vår huvudstad från ovan – i helikopter över Stockholm

Sedan är vi uppe i luften. Helikoptern ska flyga på 450 meters höjd och piloten tar sikte mot Vaxholm. Det är riktigt klart väder med grym sikt även om det i fjärran är oväder på gång. Man ser hur regnet måste vräka ner både i Uppsala och Nynäshamn. Hos oss i Stockholm är det blå himmel uppblandat med några dramatiska moln. Från den höjd vi befinner oss på ser man horisonten 9 mil bort.

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Foto: Miranda Ingman

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Allt blir så overkligt litet, avstånden så korta när man glider fram som en fågel genom luften. Öarna ligger i ett prickigt mönster under oss och de stora kryssningsfartygen är på väg ut på sina nattliga äventyr. Piloten pekar hela tiden ut vad det är vi passerar över. Vem som bor var. Vi svänger in mot stan igen, far över farleden längs Lidingö, över Fjäderholmarna, Östermalm, Gamla Stan och Södermalm innan vi viker av mot Bromma och landar igen. Ack så snabbt en halvtimme kan gå!

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Foto: Miranda Ingman

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Helikopter över Stockholm

Helikopter över StockholmHelikopter över Stockholm

Jag har en känsla av av vi nu har minst lika uppsluppna miner som de släntrande männen vi mötte tidigare i kväll. Vi konstaterar att en helikopter vill vi ha!  En genomgång av kostnaderna, 300’ för flygcertifikatet, 2 miljoner för inköp av helikopter, 1 000 kr per timme i luften, försäkring, underhåll och sedan efter 2000 flygtimmar en service som kostar lika mycket som helikoptern får oss dock att inse att vi är fullt nöjda med vår just genomförda flygtur med helikopter över Stockholm.

Musik: www.bensound.com

Det blir fler gånger…

Det här var första gången jag flög helikopter men jag måste säga att jag börjar få en förkärlek att se saker från ovan efter mina tidigare övningar i luftballong så det här med att flyga helikopter måste definitivt prövas på andra ställen i världen.

Må gott och lev väl!//Tinka


Min flygning med helikopter över Stockholm var en present av min pappa & fru inköpt på Boxexperiance. Där du kan hitta pris och boka om du är intresserad. Företaget som utförde flygningen var Hummingbird Aviation Services.

guest
20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marianne - Glimt av verden
juli 5, 2017 23:21

For en fin presang! Å være oppe i et helikopter er en spesiell opplevelse, helt annerledes enn å være i et fly 🙂 Jeg har gjort det i Sierra Leone og over Victoria Falls – sistnevnte kan definitivt anbefales!

Dryden
juni 28, 2017 14:58

…men vaddå? 50?! Jag håller med Linda. Hade aldrig gissat på en siffra över 45! 🙂

Dryden
juni 28, 2017 14:54

Wow, ser ut att ha varit en helt magisk tur och du verkar ha njutit! Jag älskar att se ställen från luften och helikopter ger ju en fantastisk närvarokänsla! Mer sånt, tack! 😀

Christine - 29°
juni 28, 2017 08:25

Åhhh va läckert! Och så kul att få se Stockholm från ett annat perspektiv än marknivå. Så fint. 🙂

Linda, resamedvetet.se
juni 25, 2017 22:32

Fy bubbla va coolt. Så himla fint att få se sin stad så där nära uppifrån. Gillar särskilt bilden på gamla stan. Och 50, pfft, hade gissat på 45. max!

Liniz Travel
juni 25, 2017 12:42

Ska oxå
Flyga helikopter över Stockholm inom sinom tid en dröm sedan lönge! Grymt snygga bilder ☀️

Johan
Johan
juni 24, 2017 20:33

Hej!
Vad kul att läsa ditt inlägg. Jag fick exakt samma present av min flickvän och har tänkt att flyga nu under sommaren.

Älskar att fotografera och ser verkligen fram mot det. Men är rädd att inte få fönsterplats. Så min fundering är, hur sitter man? Sitter man tre i bredd och risken är att man hamnar i mitten eller är det bara två i bredd och alla har fönsteracess?

Johan
Johan
juni 24, 2017 22:46
Reply to  Cathinka

Tack Cathinka!
Då ska jag se till att försöka få sätet där fram. Men känns skönt att veta att alla har fönsterplats iaf. Var lite rädd för en mittenplats 😉

För övrigt, vilken fantastisk blogg! Hittade den för någon dag sedan å har precis läst dina inlägg om Uganda. Det är också en dröm som ligger högt på min lista att få uppleva.

Johan
Johan
juni 25, 2017 09:43
Reply to  Cathinka

Strålande. Ska jag titta på! 🙂 Tack!

Dryden
juni 28, 2017 14:53
Reply to  Johan

Till viss del beror placeringen på vem man är rent fysiskt, viktfördelning i helikoptern och så vidare. Jag fick sitta fram en gång just av den anledningen. 🙂

G-EMDVDK369J