Random Post
Sök
Sök
Landsort, Öjaleden, Vandring

En dag på Landsort – en vandring längs Öjaleden

Så kom den äntligen, den efterlängtade sommarvärmen! Och dessutom på min lediga dag, ibland har man tur. Kände genast att denna dag måste utnyttjas till fullo. Så matsäck lagades, kamera packades och sedan in i bilen med mig och hund. Dagens mål var Öja, eller Landsort som ön heter i folkmun. Min tanke var att vi skulle gå Öjaleden. Båtturen med M/s Stångskär över ett stilla, gnistrande blått hav där solen sken från klarblå himmel blev en utmärkt start på en utmärkt dag!

Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring

Landsort

Båten ankommer den södra delen av Landsort, till den lilla pittoreska byn Storbyn. Landsort är en långsmal ö, ca 4,5 km lång och 600 meter bred där den södra och norra delen förbinds av en liten grusväg. Ön är i stort sett bilfri. Åretrunt bor här 25 personer men som på så många av öarna i Stockholms skärgård är antalet betydligt högre under sommarmånaderna. Mest känd är nog ön för sin fyr och från sjörapporterna. Men här finns även en fågelstation på grund av det artrika fågellivet.

Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring

Öjaleden

Öjaleden går ganska parallellt med vägen som går mellan södra och norra delen av ön. Trevligast, tycker jag, är att gå leden ena vägen och ta vägen tillbaka till Storbyn andra. Går man ”bara” det blir vandringen ca 6-7 km men eftersom man gärna vill ut även till klipporna (leden går mitt på ön) så kommer man lätt upp i det dubbla. Om du går norrut genom byn så är starten utmärkt med en liten skylt på din högra sida (ner mot Öjavallen). Leden är tämligen välmarkerad med vita tygbitar och rätt lätt att gå även om stigen inte är jätteupptrampad. Du vandrar i låg lövskog, så här på våren är marken översållad av vitsippor. Vid ett par tillfällen passerar du över skogsvägar som leder ner till klipporna vid havet så jag rekommenderar att man viker av för småraster. Från klipporna avnjuter du milsvida utsikter.

Landsort, Öjaleden, Vandring

Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring

Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring Landsort, Öjaleden, Vandring

Att ta sig till Landsort

Enklast är att köra bil. Från Stockholm till Ankarudden på Torö, där båten går, tar det en dryg timme. Båtarna går bara några gånger per dag (titta här för aktuell tidtabell). Det går dock även att ta sig hit med kommunala färdmedel genom att ta pendeln till Nynäshamn och buss därifrån. Bussarna är anpassade till färjans avgångar.

 

En perfekt dagsutflykt en solig dag där en skön vandring kan kombineras med sol och bad. På somrarna finns här även en liten butik & pub. Vandrarhemmet tror jag är åretruntö öppet. Det gamla lotstornet är omgjort till Bed & breakfast.

Må gott och lev väl!//Tinka


Om min första tur till Landsort kan du läsa här

guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela / Discovering The Planet

Vilken härlig dag. Och videon blev superbra.

Daniela / Discovering The Planet
Reply to  Cathinka

Känner igen det där. Att hinna med en blogg professionellt och med alla kanaler är ju ett heltidsjobb. Utöver jobben vi har :). Försöker också lära mig vara lite framför kameran och det blir lite lättare varje gång.

pilla
maj 21, 2017 18:58

Lät som en toppenutflykt att göra. Ska spara tipset!

Fantasiresor
maj 21, 2017 11:07

Åh vilket bra tips! Blir väldigt sugen på att åka dit. Var där som barn men minns inte så mycket förutom hur lena jag tyckte klipporna var. Superfin film! Önskar jag också hade lite mer tid till att göra film 🙂

Resfredag
maj 21, 2017 09:36

Så fina bilder (och film!!) – och så kul att vi var där samma dag. Hur stor är chansen!?

4000mil
maj 21, 2017 08:55

Vilket fantastiskt fint ställe! (och gullig hund)

G-EMDVDK369J