Random Post
Sök
Sök
reseblogg, månadssvep, portugal

Januari & februari i ett nerstängt Portugal

Livet går fort när en har roligt… hade jag önskat att jag kunnat skriva. Men jag höjer en varningens finger redan nu. Det finns en överhängande risk för att det här inlägget blir lite gnälligt. För trots att jag försöker och trots att jag vet att vi har det oförskämt bra så är jag så in i norden trött på detta #skitvirus. Så håll till godo, här kommer en uppdatering från ett nerstängt Portugal.

Livet som portugalsvensk

Vi avslutande verkligen 2020 i dur. Barnen kom ner över jul, vaccin hade precis blivit godkänt, de första leveranserna gjorda och några hann tom få sin första dos. Så kom januari och vad ska jag säga. Portugal drabbades hårt och skoningslöst med chockökningar av smittade & döda. Skräckbilder kablades ut med köer in till sjukhusen och rapporterna om överfulla sjukhus duggade tätt. För första gången under den här epidemin kände jag mig riktigt rädd. Kanske inte främst för själva viruset men en kan ju bli sjuk även i andra sjukdomar och vetskapen om att sjukhusen är fulla är ingen angenäm vetskap vill jag lova. 

Lemoncurd och …
…cupcakes. Regn & lockdown:)

Portugal gick in i en ny lockdown. Först stängde i stort sätt allt utom skolorna men resultaten skedde inte tillräckligt fort så snart fick även skolorna stänga. Och nu när vi närmar oss slutet av februari pekar alla kurvor åter åt rätt håll. Smittan är nere på betydligt mer hanterbara nivåer, inskrivningarna på sjukhus & IVA sjunker snabb och så även antalet döda. Kanske, kanske kan vi få någon liten lättnad i vår lockdown?

Vandra i närområdet får vi fortfarande göra
Så grannbyn kan vi nå till fots
Om det inte är helg för då får vi inte lämna kommunen
Men alla stränder är avstängda

Stanna hemma om det inte är nödvändigt att lämna hemmet. Så lyder lockdown-budskapet. De flesta affärerna är stängda med undantag för matbutiker, apotek, byggvaruhus & trädgårdsaffärer. Så inför varje besök i ovannämnda inrättningar ställer vi oss frågan är det nödvändigt? Och visst är inte besöken vi gjort på byggvaruhus & trädgårdsaffärer nödvändiga sett ur en överlevnadssynpunkt men definitiv för den psykiska hälsan. Men annars stannar vi hemma, pysslar och går promenader.

Favoritaffär och…
… favoritsysselsättning

Husägare i Portugal

Inte nog med att vi har #skitviruset, den här vintern har vädret inte varit på vår sida. I princip har det varit grått och mulet sedan i november med några få undantag. Varma sköna hus är något ytterst sällsynt här nere och många av oss kämpar mot fukt och kyla. Här hos oss går avfuktarna varma och vi har sluppit svartmögel på väggarna som vi annars läser om i FB-grupperna att det finns de som har problem med. Vi har även moderna AC.n här hemma som även fungerar som värmare och en öppenspis med fläkt så vi har en förhållandevis skön inomhusmiljö. Men det speglar sig såklart i elräkningen som har varit betydligt högre den här vintern än tidigare vintrar. Den ligger dock fortfarande en bra bit under det vi drogs med om vintrarna i Sverige.

Ute däremot ser det ganska trist ut. Fukten har gjort att alla våra vita murar dras med fuktfläckar i svart & grönt. Mycket av detta vet vi att det försvinner när solen kommer åter men en rejäl insats med både tvätt och måleri lär det bli senare under våren. Liksom att alla stenläggningar behöver högtryckstvättas för att bli av med sin svarta beläggning. Men fördelen med regnet är att det frodas. Aldrig har vi haft så grönt och vackert!

Så här kan det se ut efter en grå och…
…regning vinter. Allt målades förra våren.

Ett roligt projekt har vi haft och det är att vi har fått hjälp att snygga till ett par av våra murar så att trädgården nu har ett betydligt prydligare utseende. Vi har även tagit bort vår anskrämliga poolvärmare som bara stod och samlade skräp. Jag älskar verkligen vår trädgård!

Tillfixade murar som ska bli vita när…
…vädret blir varmt & soligt igen

På resande fot

Ja vad ska en säga… det längsta jag varit är till byggvaruhuset i Guia ca 3-4 mil bort. Inga roliga utflykter eller restaurangbesök…

I På vifts och fotografins värld

Förklaringen till att det är tyst här inne på bloggen finns förstås under rubriken ovan. Inga resor, utflykter eller äventyr. Det finns en gräns för hur många gånger jag kan skriva vi pysslar på och går långa promenader med Tintin. För det är i princip så våra liv ser ut just nu. Så det kommer antagligen fortsätta vara rätt tyst här inne ett tag till men kanske, kanske  kan vi börja röra på oss här i Portugal snart.

Jag satte igång ett litet fotoprojekt där jag fotade blommor med mitt makroobjektiv varje dag. Tanken var en blomma om dagen i 30 dagar men jag kom bara till dag 21 innan jag tröttnade. Några fina blommor hann det bli dock, här är mina favoriter:

Annars är definitiv en av veckans absoluta höjdpunkt fotokursen jag går hos Fotosidan. Varje måndagkväll bänkar jag mig framför zoom och blir inspirerad och utmanad. Under den här perioden har vi bl.a pratat lite konstfoto och vi har utmanats att ta våra egna windows/mirror bilder. Eller med andra ord vad vi ser/vad vi känner. Så här blev mina bidrag:

En annan uppgift vi har haft är att ta en bild på ett föremål i olika abstraktionsnivå. Eftersom jag har ett eget litet projekt under den här kursen där jag själv försöker vara med i bilden som tas, blev föremålet me, myself & I:

Lite omvärldsbevakning i bloggvärlden och andra sociala medier

Jag läser själv främst i vanliga fall resebloggar vilket just nu faktiskt inte känns jätteinspirerande. Men jag har några favoriter som lyckas blanda in annat på ett roligt sätt och det är Resfredag och Dryden. Två roliga projekt att följa är att 4000 mil har köpt en långtradare som ska byggas om till husbil och Anna & Roger som har köpt ett hus i Portugal som ska renoveras.

Vill ni ha Portugalinspiration på Instagram kika in hos DesignEscapesPortugal, Farmhouse of the Palms & Casaceuolhao som alla är duktiga på stories.

Så det var allt från mig för denna gång. Nästa månadssvep hoppas jag blir betydligt mer positivt och inspirerande. Ta hand om er!

Må gott och lev väl//Tinka

På vift på sociala medier

Följ gärna På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Julia
Julia
februari 28, 2021 01:00

Tack Cathinka att du sätter ord på mångas känslor under nedstängningem!🙏

Carina Lundkvist källström
Carina Lundkvist källström
februari 26, 2021 15:58

En målande beskrivning men också ära. Känner igen mig i så mycket. Många tankar, vad händer nu, drömmar, vaccinationer. Stort tack till dig, det är en intressant resa vi gör. Ha de gott💕🎼

Ulrika
februari 26, 2021 11:51

Så fina bilder och så intressant att läsa om lockdownlivet på en annan plats. Vackra promenadmiljöer i närområdet i alla fall, även om jag förstår att man blir less och särskilt då när vädret inte är på ens sida. denna märkliga tid alltså…

4000mil
februari 25, 2021 19:27

Kan tänka mig att en gråkall vinter kan bli tuff i de portugisiska husen ja. Hoppas att vädret väder för er nu, 2018 när jag vandrade Rota Vicentina var det kallt ända in i juni. Våren uteblev tydligen i Portugal det året.
Husbildbygget är lika spännande för mig att följa. Det är Christofers bäbis helt och hållet.

Marie-Therese Edebo
Marie-Therese Edebo
februari 25, 2021 18:52

Tack för en bra rapport om läget i Portugal, tråkigt att det både varit grått och kallt och dessutom nedstängningar. Uppskattar din blogg, vi är på väg att flytta ner, men flytten har blivit försenad pga stängda gränser och covid-situationen, så vi väntar i Sverige ett tag till. När jag läser det du skriver känns det som ett bra beslut, här har vi trots allt relativt stor frihet och sjukvården fungerar fortfarande. Men vi längtar ner till vårt hus och vårt flyttlass som väntar på oss i en lagerlokal….

Marie-Therese Edebo
Marie-Therese Edebo
februari 25, 2021 22:29
Reply to  Cathinka

Tack!
Det blev inte Lagos för oss, hittade ett hus uppe i bergen nära Monchique. Hoppas på att kunna köra ner efter påsk!

pilla
februari 25, 2021 16:37

Kul att läsa den gråa Portugal updaten även om det som sagt är grått. Kommenterade precis hos Lisa om att livet känns som 30% nivå mot förra året, jobbnivån är kvar. Privat och relationsmässigt noll.

G-EMDVDK369J