Fem filmer som väcker min vandringslust

Sakta, sakta börjar vädret stabilisera sig här nere på Algarvekusten och med vädret kommer vandringslusten som ett brev på posten. Fast det är definitivt ett talesätt som det är dags att uppdatera för under pandemin har postgången om möjligt blivit ännu sämre… Förra året låste både 2020s etapper längs Via Francigena i Italien inne och en planerad flerdagarstur längs Rota Vicentina här i Portugal. Men nu har jag börjat hoppas. Hoppas på att det faktiskt kan vara möjligt att ta de där etapperna längs Rota Vicentina i vår och kanske Italien till hösten. Men tills dess drömmer jag mig bort i filmens värd. Tillsammans med Addnature ger jag er fem filmer som väcker min vandringslust – på ett eller annat sätt!

Filmer som väcker vandringslust
En häftig dagsvandring i Schweiz som börjar uppe i dimma på snöklädda toppar och avslutas i varmaste solen i grön dal

The way back (2010)

Ett gäng fångar rymmer från ett arbetsläger i Sibirien under andra världskriget och till fots tar sig till Indien, över 600 mil bort. Här är det ingenstans deras vandring som väcker lust såklart, knappt någon mat eller vatten, extrem kyla & extrem hetta. Men jag när en dröm, att få vandra i Mongoliet, fast under betydligare bekvämare och lustfyllda former. Om händelsen har hänt eller ej har inte kunnat beläggas som går under drama men det finns tecken som tyder på att det skulle kunna vara en sann historia.

Du ser den här: Viaplay
Huvudroller: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell, Gustav Skarsgård mfl 
Imdb: 7,3 
Trailer

Tracks (2013)

Det finns egentligen ingen anledning till varför Robyn vill vandra genom hela Australien, från Alice Springs till Indiska Oceanen utan egentligen bara ett varför inte. Tillsammans med sin hund och fyra kameler ger hon sig iväg. 270 mil och nio månader är definitivt långt bortom min horisont vad gäller äventyr men det är en otroligt vacker film. Även det här är en sann historia.

Du ser den här: AppleTV/Itunes  
Huvudroller: Mia Wasikowska, Adam Driver, Lily Pearl 
Imdb: 7,2
Trailer

En 2-dagarsvandring i Burma
På noshörningsvandring i Namibia
Efter dryga 20 mil genom Toscana

Into the woods (2015)

De andra filmerna på den här listan är riktigt bra filmer medan den här helt ärligt är lite av en kalkonrulle. Men samtidigt är A walk in the woods den som är närmast min vandringsverkligheten och därför, trots en rätt bedrövlig dialog, föder en längtan ut på leden. Dessutom vandrar de här främst i skog när de andra filmerna mest bjuder på karga vyer och öknar. Så när det kommer till att väcka vandringslust gör filmen sitt jobb.

Du ser den här: SF Anytime
Huvudroller:  Robert Redford, Nick Nolte & Emma Thompson
Imdb: 6,4
Trailer

Sju år i Tibet (1997)

Även här är upptakten till filmen en rymning från ett fångläger under andra världskriget, Men den här gången sker flykten från Indien och norröver till Tibet. Vi får följa österrikiske bergsbestigaren Heinrich Harrer i ett smått otroligt äventyr men som faktiskt bygger på en verklig händelse. Och ännu en gång är det landskapen som sätter vandringslusten i brand.

Du ser den här: Netflix
Huvudroller: Brad Pitt, David Thewlis & BD Wong
Imdb: 7,1
Trailer

Wild (2014)

Hennes ryggsäck får håren att resa sig på armarna och henne fötter… Men ändå. Det är något med det där att bara gå och gå. Själv hade jag valt Te Araroa på Nya Zealand framför Pacific Crest Trail och kanske inte riktigt lika långt:) Filmen bygger på en sann historia om Cheryl Stryded som under fyra månader vandrar 180 mil för att försöka få ordning på sitt liv.

Du ser den här: HBO
Huvudroller:  Reece Witherspoon
Imdb: 7,1
Trailer

Ett bonustips är The Way. En riktigt bra film jag såg för några år sedan. Kan dock inte hitta den på nätet nu varför den inte är med i listan ovan. Sedan rekommenderar jag 5 miljoner steg. En sprillrans ny dokumentär om en nätt liten promenad från Sverige till Spanien. Den hittar du på SVT Play.

Filmer som väcker vandringslust
Från Via Francigenas andra etapp, 2019

Så, där är några timmars underhållning om du har tråkigt under pandemin och vill väcka eller kittla vandringslusten. I övrigt hänger jag i FB-grupper om vandring som Vandring och Vildmark eller Camino de Santiago – Swedish Pilgrims allt för att få tips om nya härliga vandringar, eller bara njuta av härliga vandringsbilder. Dessutom roar jag mig med att leta ny utrustning till framtida vandring. Att vandring är en riktig materialsport lärde vi oss när vi var i Österrike för ett gäng år sedan. Vi hade åkt dit för att testa om vandring kunde bli en ny gemensam hobby och blev mäkta fascinerade av det otroliga fokuset på utrustning. Vi hade mest tänkt i banorna av schyssta kängor… Idag är vi betydligt bättre utrustade:)

filmer som väcker vandringslust
Första vandringsresan. Alperna 2011.

Njut nu av många sköna stunder i favoritfåtöljen medans du drömmer dig bort till valfri vandringsled. Har du förövrigt några filmtips till mig som du tycker borde varit med på min lista?

Må gott och lev väl//Tinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Anette
  Anette

  Prova Madeira, underbara vandrings leder

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja till Madeira vill jag verkligen, har hört så mycket gott om vandringarna där. Lite orolig för inflygningen bara, har hört mindre gott om den…

   1. Profilbild för Anderson Anette
    Anderson Anette

    Inflygningen är inga större problem, lite hård inbromsning bara. Det är en mäktig ö med så mycket av livets goda. Naturen är verkligen magisk.

 2. Profilbild för 4000mil

  Åh 5 nya förslag ju, har inte sett någon av dem. Tack! 🙂

 3. Profilbild för Anna Forsberg

  The Way med Martin Sheen är en av mina favoritfilmer. Handlar om relationer och om El camino de Santiago.

  1. Profilbild för Cathinka

   Älskar den filmen! Hittar den dock ingenstans längre. Vet du om den går att se någonstans nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?