Monsaraz roadtrip Alentejo

Monsaraz – en semester från semestern

,

Sommaren är härlig. Huset sjuder av liv. Det pysslas i köket, plumsas i poolen, jublas över yatzyslag, studsas pingpongbollar. Barnen är här och goda vänner likaså. Precis som en sommar ska vara. Intensiv, varm och sällskaplig. Men så där någonstans i mitten av sommaren tar vi en liten semester ifrån semestern. Vuxensemester. Eller ja, vi befinner oss i en fas av livet när alla är vuxna men nu är det vi vuxna som nått statusen de grå tinningarnas charm som sätter oss i bilarna och far på tur. Färden går mot Monsaraz.

Vi vill visa en annan del av Portugal bortanför hav & strand. Bilen tar oss genom Alentejos vackra vidsträckta landskap med böljande gyllengula kullar smyckade med vackra korkekar och olivträd. Där kor, getter och får stilla betar eller vilar i skuggan av ett träd. Kaffestopp i Castro Verde. Den 37-gradiga värmen dallrar mellan husen. En och annan människa smyger i skydd av den lilla skuggan som ges av huskropparna. Men mest tomt, öde och tyst. Som om hela byn är övergiven. Men kaffe får vi.

Castra Verde

Vid foten av Monsaraz

Färden går vidare mot nordost tills vi når foten av berget där Monsaraz ståtar med sin borg på toppen. Här finns vårt hotell med fantastik utsikt över Alquela – Europas största konstgjorda sjö. Hotellet är precis så bra som vi har hoppats. Litet, lugn, vackert. Stora vackert inredda rum med en egen liten uteplats och poolen sen! Lägg Montimerso Skyscape Countryhouse på minnet, ett boende vi varmt kan rekommendera. Dessutom är hunden välkommen även om vi just denna gång valt att åka utan Tintin.

En välfylld dag

Det är som om vi vill ta igen ett helt år utan resande på bara en dag för jösses vilket tempo vi kör genom vår dag. Vi startar med en prommis genom ägorna runt hotellet, fortsätter med att upptäcka Monsaraz, tar en paddeltur på Alquelva, lunchar, poolhänger, åker till gindestilleriet, provar vin och olivolja… men vi tar det från början.

Monsaraz – en prisbelönt by där du känner historiens vingslag

Om det inte hade varit för den extrema värmen och konstant uppförsbacke ligger Monsaraz på perfekt cykelavstånd från hotellet. Idag blir det bil och luftkonditionering. Byn är en av Portugals äldsta med anor sedan medeltiden. Vi traskar genom vitkalkade gränder där historiska händelsen viskar från väggarna. Borgen är välbevarad och på arenan i mitten är det lätt att se tjuren Ferdinand sitta och lukta på blommorna medan den förtvivlade matadoren sliter sitt hår. Att byn vann kategorien byar i tävlingen Portugals sju under för ett par år sedan är förståligt.

En paddeltur på Alquelva

Vad passar bättre än lite vattenaktivitet en het dag som denna så vi styr mot Alquelvas strandkant. Denna Europas största dammsjö är ett fascinerande ställe och mycket vackert. Dammsjöar tycker jag annars har en förmåga att se just artificiella ut men den här ser ut att ha funnit här alltid trots att den stod färdigfylld först 2010. Den snirklar sig fram runt alla kullar och någonstans har jag läst att om en skulle dra ut hela Alquelvas strandlinje är den längre en hela Portugals kust. Det blir ingen lång paddeltur men ack så skönt att komma ut på sjön en stund.

Paddel Alquelva Monsaraz

Tillbaks på hotellet för lunch och poolhäng

Vi hade tänkt att äta lunch vid strandkanten men det är rätt stökigt och mycket folk så vi tar oss istället tillbaka till hotellet. Ett bra val med tanke på vilken ypperlig lunch vi får. Dagens varmaste timmar tillbringar vi sedan i skuggan under parasollet vid poolen. Ett mycket bra val det med.

Montimerso Monsaraz

Ett snabbt besök på gindestilleriet – Sharish Gin

Men snart är det dags för aktivitet igen och nu står det gin på schemat. Vi har fortfarande det mycket trevliga besöket vid Black Pig Gin i färskt minne så vi är fulla av förväntan. Men nej, här har de lite att jobba med för att få till den där personliga känslan en (åtminstone jag) ändå vill åt vid den här typen av besök. Stort och sterilt och när vi frågar om vi kan få provsmaka går det inte alls. Jag pratar inte om att få gratis utan att få köpa små smakprover av deras 4 olika sorters gin. Killen som jobbar där har dessutom inte en av sina bättre dagar utan är faktiskt rätt otrevlig. Vi far snabb vidare men någon flaska gin kan vi ha fått med oss ändå.

Vin & olivolja på Herdade do Esporão- så som det ska vara

Dagens sista stopp är desto bättre. Vinet vi drack till gårdagens middag visade sig vara från en vingård nästgårds, Herdade do Esporão, så det är klart att vi måste åka dit. Och här hade de fattat grejen med besök på gården. För även om butiken är ganska stor är personalen extremt tillmötesgående och här finns olika menyer för att provsmaka gårdens olika viner. Och dess olivoljer. Så trevligt och så gott!

Trots att vår lilla semester inte är lång känner vi oss fyllda med nya upplevelser. Det är dags att vända hemåt igen och njuta av pyssel i köket, plums i poolen och jubel över yatzyslag. Och kanske, kanske börjar en våga planera för en ny liten resa…

Må gott och lev väl! //Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ på Instagram för resebilder.

Kommentarer

 1. Profilbild för Anna Forsberg

  Så härlig minisemester! Och du badade! Hotellet det superfint ut, tack för tipset.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det var riktigt mysigt att vara ute på tur igen😍 Och i den här värmen badar även jag, åtminstone i pool…

 2. Profilbild för Chrisse
  Chrisse

  Härlig läsning som alltid!
  När man byggde dammen så fanns där en by, hela byn och dess befolkning fick flytta på sig! Så enligt vår guide finns hela den gamla byn bevarad i botten på Alqueida!
  Plus att man nuförtiden lagrar vin på botten av den konstgjorda sjön o säljer det som exklusivt vin typ vin som hittats på skeppsbrutna gamla fartyg 🤣

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Chrisse! Vi hörde om byn. Med tanke på storleken undrar en stilla om inte fler fått lämna sina gårdar? Fick ni smaka vinet?

 3. Profilbild för Marie
  Marie

  Trevlig reseskildring! Toppen med tips på ställen att besöka i detta vackra land som vi precis flyttat till! Det blir nog en tur dit framöver, minus ginstället då 😉

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Och välkomna hit💚🧡 Ju mer vi åker runt och upptäcker nya platser här i Portugal ju mer vill vi se.

 4. Profilbild för Marias Memoarer

  Så härligt ni verkar ha det! Utsikten på första bilden ser helt otrolig ut. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Vissa dagar är alltid bättre än andra:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?