3 år som portugalsvensk – vart tar tiden egentligen vägen?!

Novembers sista dag 2018 , den där dagen då vi styrde kosan mot Portugal, känns som i ett annat liv. Så långt bort och avlägset. Samtidigt som tiden vi har tillbringat här känns så kort. Men i veckan firar vi 3 år som portugalsvenskar. Och vilka år det varit. Man kan väl lugnt säga att det inte riktigt blev som vi tänkt… men det blev ju väldans bra ändå!

Jag brukar göra, om inte månadssvep så iallafall 2 månaders/kvartals-svep men det har varit helt tyst på den fronten på bloggen. För livet kom emellan. Det var så otroligt skönt där i våras när vi äntligen släpptes ut igen. Stränderna & restaurangerna öppnade åter. Vi fick träffa vänner, ta emot besök och tom resa. Så jag har helt enkelt bara njutit av dagarna som passerat. 

Det spelar ingen roll vad jag gör här hemma…
…mina djur är aldrig långt bort…

…varken hund eller katt <3

Livet som portugalsvensk

När jag senast skrev om livet som portugalsvensk var det april och ni fick följa med in i vår trädgård. För halva april satt jag i karantän här hemma efter ett besök i Sverige. Men efter det har livet tuffat på mer och mer som vanligt. Fram då tills den här jäkla mutationen kom…  Men det här senaste halvåret som portugalsvensk har definitivt varit med beröm godkänt. Vi har fått våra vaccinationer och vi är mäkta stolta över att Portugal ligger i topp i världen över andel av befolkningen som är vaccinerad.
Dessutom har vi deltagit i kommunalvalet. Inte helt enkelt när portugisiskan definitivt inte är i närheten av att sitta där den borde. Men partierna här nere var vänliga att översätta sina partiprogram till engelska (30% av oss som bor i kommunen kommer från andra länder) vilket såklart var till stor hjälp.

Jag har definitivt drabbats av padelfeber och har tillbringat en hel del tid på padelbanan. Under våren kom jag dessutom äntligen igång med min löpträning igen men sedan kom sommarvärmen… Alla ursäkter är bra ursäkter, utom de dåliga typ:) Annars har dagarna förflutit i en salig dimma med utflykter, vandringar, bokklubb, vänner från när & fjärran. Det är ändå tur att en är fulladdad när katastrofrubrikerna åter skriker i tidningarna.

Om ni annars undrar hur det går med integreringen i det portugisiska samhället så kan jag inte påstå att det går lysande. Språket är sjukt svårt att lära sig, särskilt när man som vi inte har en naturlig del i det portugisiska samhället med barn i skola eller en plats på arbetsmarknaden. Jag är så tacksam över att portugiserna är så grymma på engelska men det underlättar inte direkt min egen språkinlärning. Men jag kämpar på med språket. Ett ord här och ett uttryck där.

Husägare i Portugal

Det blev en takterass! I det där inlägget om vår trädgård skrev jag om takterassen som stod på önskelistan. Och under försommaren stod den klar. Så himla bra blev det också. Där har vi njutit många stunder under sommaren. Framför allt med morgonkaffet i handen, Ljuvlig att sitta däruppe och blicka ut över hustak och berg. Annars har det främst varit trädgårdspyssel & underhållsarbete här i rosornas gränd.

På resande fot

Vi har faktiskt varit på resande fot igen, både inom Portugal och utanför gränserna. Vi smygstartade i somras med en tur till Alentejo. Alentejo är Portugals största region och har så otroligt mycket att erbjuda. Den här gången åkte vi till Monsaraz. I september bar det iväg på utlandssemester, vi tog bilen upp till nordvästra Spanien där vi fick bl.a. uppleva fantastiska bergslandskap. 

I oktober blev det Sverigebesök. Äntligen kunde vi hänga hela vår stora, lilla familj. Under en helg möttes vi upp på västkusten för skönt häng, hummerfiske & padelsspel. Vad jag har saknat detta!

I november fick vi äntligen möjlighet att fara till Lissabon några dagar. Det var faktiskt första riktiga semestern där sedan vi flyttade ner. Supermysigt att vara tillbaka i denna favoritstad.

Från mobilens fotoalbum

Ett axplock från mobilen på allt det där som händer mellan det som hamnar här på bloggen.

I På vifts och fotografins värld

På vift har fått vara med i Vagabond, kul såklart. I en artikel, i oktoberutgåvan tror jag att det var, tipsar jag om mina favoritstränder på Algarvekusten
Jag har även haft celebert bloggbesök härnere. Under en eftermiddag i november fick guida Daniel (FlyingDryden) och Maria (Marias Mat) mellan några av mina absoluta favoritställen på västra Algarvekusten. Det där som jag uppskattar så himla mycket med båda bloggen och Instagram, alla trevliga möten IRL som det givit under åren. 

Annars har väl inte bloggen direkt varit översållad med inlägg men här kommer länkar till det som publicerats:

Lite omvärldsbevakning i bloggvärlden och andra sociala medier

Nä så himla mycket bloggar läser jag inte nu för tiden. Helt enkelt för att jag främst är en resebloggarläsare och så stor lust att läsa om resor har jag helt enkelt inte haft. Det har kännas alltför grymt när världen varit stängd. Men förutom de bloggar jag följer här nere och som jag tidigare nämnt Anna Forsberg & Bortugal så hamnar jag ofta inne hos Annika på Resfredag. Jag gillar hennes vardagsfunderingar. Jag måste dessutom passa på och tipsa om Toves instagramkonto @comeflywithme. Tove är i Thailand just nu och det är fantastiskt att följa hennes resa.

För er fotointresserade vill jag tipsa om Björn Dahlfors nyhetsbrev om foto.

Det var nog allt för denna gång. Passar på att önska en riktigt God Jul!
Må gott och lev väl//Cathinka

Glöm nu inta att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Anna Forsberg

  Tiden rusar fram! Snart ett år sen vi fick nycklarna till huset. Vad himla fint det blev på takterrassen, förstår det är en favoritplats! Funderar på en liknande ställning framför vårt hus.

  1. Profilbild för Cathinka

   Verkligen rusar! Som ett expresståg. Ja den är nästan en förutsättning för att vi ska kunna vara däruppe på sommaren. Det blir allt för varmt annars.

 2. Profilbild för Anett Borgström
  Anett Borgström

  Stort tack för trevliga blogginlägg. Hittade till Cordoama tack vare dig – underbart!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Visst är det ett fantastiskt vackert ställe.

 3. Profilbild för Åsa

  Vad fint ni har!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Vi älskar vårt lilla muminhus<3

 4. Profilbild för Åsa Strandberg
  Åsa Strandberg

  Wow, fantastiska beskrivningar av en fantastisk kvinna 😊🥰❤️

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack vännen och tänk att ni äntligen har varit här och hälsat på <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?