På safari i Tanzania
Bilen kör fram och stannar. Den här gången vet jag vad som väntar, en helt magisk utsikt och startpunkt för vår safari. Ngorongoro-kratern ligger framför våra fötter och man förstår varför Maasaierna har gett området namnet elnkoronkoro – livets gåva. Äventyret kan börja!
Vi befinner oss i norra Tanzania i ett område som heter Ngorongoro Conservation Area och som är ett 8000 km2 stort skyddsområde och kratern vid våra fötter är antagligen den mest kända delen av området.
Maasaierna kom hit till Ngorongoro på 1800-talet och tros ha sitt ursprung i södra Sudan. Trots försök från både Kenyanska och Tanzianska myndigheter att få dem att bosätta sig fortsätter Maasaierna försöka leva traditionellt nomadliv i de delar av Ngorongoro som inte är nationalparker (där är det inte tillåtet för människor att bo), med sina boskapsdjur.
När man åker till Tanzania så är det såklart safarin som ofta står i fokus men det finns så mycket mer att upptäcka och uppleva. Här kommer några av mina favoriter i just det här området.
Oldupai Gorge
På de flacka delarna av Ngorongoro Conservation Area ligger Oldupai Gorge. Ravinen som är 5 mil lång är en del av The Great Rift Valley. Här levde Homo Habilis redan för 2 miljoner år sedan och Homo Sapaiens för 17 000 år sedan. Det är inte för inte att man känner sig ganska liten och obetydlig, på ett bra sätt. Förutom att området är vackert och av stort arkeologiskt intresse finns här också ett litet museum där man kan följa människorasens utveckling.
Tänk att människoliknande varelser gick omkring här för miljontals år sedan…
Shifting Sands
Mitt i en alldeles flack omgivning finns en stor svart bågformig sanddyn som stilla rör sig omkring 10 meter per år. När man står nära ser man hur vinden sakta sakta förflyttar sanden, som består av magnetisk aska, framåt, korn för korn. Jag älskar konstiga naturfenomen!
Naturen är för häftig!
Olduvai Camp
För mig är boendet mycket viktigt när jag är ute och reser och jag lägger ofta ner massor av tid att hitta ställen som har något extra. Vissa minns man lite mer och Olduvai Camp är ett sådant ställe. Campen består av 17 tält uppförda kring den södra delen av en stor kopje medan reception och gemensamhetsutrymmen ligger på den norra sidan. Det är ingen lyxloge utan lyxen ligger i det avskild läget, upplevelsen av närheten till naturen och att lodgen drivs av lokalbefolkningen.
Att bo så här i tältkamp tillför en extra krydda till safarin. Det är mysigt att ligga i mörkret och höra nattens alla ljud.
Solnedgång från en kopje
En av aktiviteterna när man bor på Olduvai Camp är en kort kvällsvandring tillsamman med några av de massaier som är engagerade i lodgen till en annan närbelägen kopje för att i tysthet se den magistätiska afrikanska solen gå ner över den vidsträckta slätten. När vi i efterhand sammanfattade vår resa till Tanzania/Zanzibar blev det här en av höjdpunkterna!
Magic moment
Ngorongoro Crater
Ljuvelen i kronan, själva kratern. Ngorongorokratern är väldens största caldera med sin nästan två mil långa diameter. Att stå uppe på kanten och blicka ner i krateran är en mäktig känsla och man förstår att kratern ibland omnämns som Edens lustgård. På kraterns botten lever 30-40 000 tusen fåglar och djur i symbios, som en stor gigantisk djurpark. Med nästan en halv miljon besökare om året kan tidvis även känslan bli djurparkslik när det emellanåt kan bli lite trafikstockning vid tex närkontakt med lejon men det här är faktiskt på riktigt!
I Ngorongorokratern kommer man ofta väldigt nära djuren.
I min mening är det här perfekta starten för en safari. På kraterbotten kan man i lugn och ro, och med lite tur, pricka av nästan alla vilda djur man vill se på en safari för att sedan åka vidare till det vilda Serengeti och bara njuta av vad naturen har att erbjuda.
Kombinationsresan Tanzania/Zanzibar är bland de bästa resor jag gjort så får du möjlighet att åka – åk!
Må gott & lev väl//Tinka
Läs mer om safari i Tanzania eller tidigare inlägg om Tanzania & Zanzibar.
Ordförklaringar:
Kopje – en isolerad/frilagd stenkulle
Olduvai kontra Oldupai – ordet kommer från maasaiernas ord för sisal som växer på många ställen i området. Det missförstods från början som Olduvai när det korrekt ska vara Oldupai. Idag används båda i en salig blandning.
Lämna ett svar