Tanzania, safari, Olduvai, Ngorongoro

Ngorongoro – livets gåva

På safari i Tanzania

Bilen kör fram och stannar. Den här gången vet jag vad som väntar, en helt magisk utsikt och startpunkt för vår safari. Ngorongoro-kratern ligger framför våra fötter och man förstår varför Maasaierna har gett området namnet elnkoronkoro – livets gåva. Äventyret kan börja!

Tanzania, safari, Olduvai, Ngorongoro

Vi befinner oss i norra Tanzania i ett område som heter Ngorongoro Conservation Area och som är ett 8000 km2 stort skyddsområde och kratern vid våra fötter är antagligen den mest kända delen av området.

Tanzania, safari, Olduvai

Maasaierna kom hit till Ngorongoro på 1800-talet och tros ha sitt ursprung i södra Sudan. Trots försök från både Kenyanska och Tanzianska myndigheter att få dem att bosätta sig fortsätter Maasaierna försöka leva traditionellt nomadliv i de delar av Ngorongoro som inte är nationalparker (där är det inte tillåtet för människor att bo), med sina boskapsdjur.

När man åker till Tanzania så är det såklart safarin som ofta står i fokus men det finns så mycket mer att upptäcka och uppleva. Här kommer några av mina favoriter i just det här området.

Oldupai Gorge

På de flacka delarna av Ngorongoro Conservation Area ligger Oldupai Gorge. Ravinen som är 5 mil lång är en del av The Great Rift Valley. Här levde Homo Habilis redan för 2 miljoner år sedan och Homo Sapaiens för 17 000 år sedan. Det är inte för inte att man känner sig ganska liten och obetydlig, på ett bra sätt. Förutom att området är vackert och av stort arkeologiskt intresse finns här också ett litet museum där man kan följa människorasens utveckling.
Tanzania, safari, Olduvai, Ngorongoro

Tänk att människoliknande varelser gick omkring här för miljontals år sedan…

 

Shifting Sands

Mitt i en alldeles flack omgivning finns en stor svart bågformig sanddyn som stilla rör sig omkring 10 meter per år. När man står nära ser man hur vinden sakta sakta förflyttar sanden, som består av magnetisk aska, framåt, korn för korn. Jag älskar konstiga naturfenomen!
Tanzania, safari, Olduvai, Ngorongoro

Naturen är för häftig!

 

Olduvai Camp

För mig är boendet mycket viktigt när jag är ute och reser och jag lägger ofta ner massor av tid att hitta ställen som har något extra. Vissa minns man lite mer och Olduvai Camp är ett sådant ställe. Campen består av 17 tält uppförda kring den södra delen av en stor kopje medan reception och gemensamhetsutrymmen ligger på den norra sidan. Det är ingen lyxloge utan lyxen ligger i det avskild läget, upplevelsen av närheten till naturen och att lodgen drivs av lokalbefolkningen.

 Tanzania, safari, Olduvai, Ngorongoro

Att bo så här i tältkamp tillför en extra krydda till safarin. Det är mysigt att ligga i mörkret och höra nattens alla ljud.

 

Solnedgång från en kopje

En av aktiviteterna när man bor på Olduvai Camp är en kort kvällsvandring tillsamman med några av de massaier som är engagerade i lodgen till en annan närbelägen kopje för att i tysthet se den magistätiska afrikanska solen gå ner över den vidsträckta slätten. När vi i efterhand sammanfattade vår resa till Tanzania/Zanzibar blev det här en av höjdpunkterna!

Tanzania, safari, Olduvai, Ngorongoro

Magic moment

 

Ngorongoro Crater

Ljuvelen i kronan, själva kratern. Ngorongorokratern är väldens största caldera med sin nästan två mil långa diameter. Att stå uppe på kanten och blicka ner i krateran är en mäktig känsla och man förstår att kratern ibland omnämns som Edens lustgård. På kraterns botten lever 30-40 000 tusen fåglar och djur i symbios, som en stor gigantisk djurpark. Med nästan en halv miljon besökare om året kan tidvis även känslan bli djurparkslik när det emellanåt kan bli lite trafikstockning vid tex närkontakt med lejon men det här är faktiskt på riktigt!

Tanzania, safari, Olduvai, Ngorongoro

I Ngorongorokratern kommer man ofta väldigt nära djuren.

I min mening är det här perfekta starten för en safari. På kraterbotten kan man i lugn och ro, och med lite tur, pricka av nästan alla vilda djur man vill se på en safari för att sedan åka vidare till det vilda Serengeti och bara njuta av vad naturen har att erbjuda.

Kombinationsresan Tanzania/Zanzibar är bland de bästa resor jag gjort så får du möjlighet att åka – åk!

Må gott & lev väl//Tinka


Läs mer om safari i Tanzania eller tidigare inlägg om Tanzania & Zanzibar.

Ordförklaringar:
Kopje – en isolerad/frilagd stenkulle
Olduvai kontra Oldupai – ordet kommer från maasaiernas ord för sisal som växer på många ställen i området. Det missförstods från början som Olduvai när det korrekt ska vara Oldupai. Idag används båda i en salig blandning.

Kommentarer

 1. Profilbild för 4000mil

  Hade ingen aning om att NGORONGORO betydde livets gåva!
  Har varit på safari i Masai Mara och Etosha. Nu är vi sugna på Kruger också.
  Fina bilder!

  1. Profilbild för Tinka

   Tack Gunilla! Man lär sig nya saker varje dag??
   Det är härligt med safari, själv åker jag till Etosha i september, ska bli fantastiskt att få komma tillbaka till Namibia, en riktig favvodestination.
   Kruger har jag inte varit men har hört att man ska satsa på Sabi Sand alt Timbavati om man åker dit (privata parker i anslutning till).

 2. Profilbild för Discovering The Planet

  Safarin i Tanzania och bland annat Ngorogoro är en av mina favoritresor någonsin.
  Och nu när jag läser ditt inlägg vill jag bara tillbaka igen 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Eller hur! Verkligen en magisk resa?

 3. Profilbild för Jeanette

  Ja vattnet runt Thaiti är så sjukt klart att man inte ens kan fatta att det är sant!
  Åh jag har också varit på Safari i dom trakterna. Verkligen en upplevelse man kommer komma ihåg för restan av sitt liv 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Jag har aldrig varit i de trakterna men hoppas att en dag… Eller hur, resan till Tanzania/Zanzibar är en av de bästa jag någonsin gjort!

 4. Profilbild för Linda Engström

  Hej! Fina Tanzania, hoppas få komma dit fler gånger. En fråga om Namibia, jag planerar en resa till södra afrika där vi har tid för ett stopp i Namibia i cirka en vecka. Vi kommer utgå från Windhoek med målet att köra bil till Swakopmund och Etosha. Hur är vägarna, funkar det att hyra bil? Hinner vi båda sakerna på en vecka? Finns det nån anledning att stanna ett par dagar i Windhoek eller är det mest för att mellanlanda? Förstår att svaren beror på vem man är och vi är vana att resa ganska ”effektivt” så att det är mycket på samma gång är ingen nyhet för oss, men du utgår såklart från dig själv när du svarar.

  1. Profilbild för Tinka

   Hej Linda. Att hyra bil går utmärkt. 4hjulsdrift är att föredra. I Windhoek behöver ni inte lägga någon tid. Är det exakt en vecka ni har? Om ni anländer tidigt
   Dag 1) kör till Etosha
   Dag 2) safari
   Dag 3) kör till Grootberg, besök himbaby
   Dag 4) noshörning alt ökenelefanter
   Dag 5) kör till Swakopmund
   Dag 6) kör till Sossusvlei
   Dag 7) tidig morgon i Sossusvlei/deadvlei och kör sedan tillbaka till Windhoek.

   Det här är ju extremt tight och egentligen skulle ni behöva 1-2 dagar till men det skulle kunna funka?

   1. Profilbild för Linda Engström

    Perfekt! Klockrent svar utan tveksamheter. Vi har inte bokat något än så det är mycket möjligt att vi kan få ihop 9 dagar vilket vore fett. Jag hör säkert av mig med fler frågor framöver om resan blir av. Tack!

    1. Profilbild för Tinka

     Så lite så, min favoritdestination? Jag åker i september igen och gör resan jag föreslog fast med lite fler dagar så då kan du få riktigt fräsch info om ni inte åker innan dess.

 5. Profilbild för Christine - 29°

  Wow! Nu vill jag åka på safari direkt. 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Ja det är häftigt! Snart åker jag igen, den här gången till Namibia???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?