Lagos, Algarve, Portugal

Restaurante O Escondidinho

, ,

En kväll på Restaurante O Escondidinho i Lagos, Algarve, Portugal.

Det finns väl få saker som är så gott som en bit grillad fisk med en pressad citron över. Och då pratar jag inte om en hård halvgrön citron från Ica som man får ta i för kung och fosterland för att pressa ut ett par stackars droppar, utan en citrongul, saftig, solmogen variant som när man klämmer lätt kan se dropparna tränga upp från fruktköttet och sedan rinna över kanten och ner på den perfekt grillade fisken.

I Lagos på Portugals sydkust så är det som på så många andra turistorter, en riktigt turistfälla att äta på någon av alla restauranger som finns längs huvudgatan. Vi har frågat på hotellet vart vi ska gå om vi vill ha riktigt god fisk och fått två förslag. Det ena låg i marinan och krävde en mer uppklädd variant av besökare vilket går bort eftersom uppklätt inte riktigt ingår i vår klädkod när vi befinner oss på solsemester. Istället faller valet på Restaurante O Escondidinho.

Lagos, Algarve, Portugal

En av Lagos alla vackra kakelfasader.

-Men gå dit tidigt säger vår söta receptionist, det brukar bli väldigt fullt. Tidigt är inte ett problem då jag är en Skalman med en matklocka som ringer redan vid 6-tiden vilket inte är så lämpligt i dessa medelhavsländer, där middagen intas betydligt senare. Escondidinho ligger på andra sidan den gamla stadsdelen från där vi bor så det är en trevlig promenad dit genom gränderna. Lagos är en charmig liten stad i en lagom mix av turistort & riktig stad. Än så länge är det ganska lugnt längs huvudgatorna i gamla stan, gatorna här är bilfria vilket alltid är väldigt välkommet. Vi jobbar oss uppåt i byn på tomma bakgator och undrar nästan om vi verkligen kommit rätt när vi ser skylten.

Lagos, Algarve, Portugal

Det ser inte mycket ut för världen men grilla fisk kan de.

Lagos, Algarve, Portugal

Pick your choice.

Inrymd i något som nog tidigare varit ett garage står några enkla rangliga blå bord med bänkar till. En stor grill är uppbyggd på gården och inne i huset finns ytterligare några bord och så sitter där förstås matronan vid kassan med bister uppsyn. Vi är nästan först, de har inte riktigt öppnat än och vi har turen att få ett av borden ute. Vi blir ombedda att gå in och peka ut vad vi vill ha för fisk i fiskdisken ,placerad direkt innanför dörren och då vi har svårt att bestämma oss faller valet på en tallrik mixed grill. Självklart ska det sköljas ner med ett glas Vinho Verde.

Lagos, Algarve, Portugal

Piraten – grillmästaren

Lagos, Algarve, Portugal

Sardiner, sardiner, sardiner.

Huset bjuder på grillade sardiner innan middagen serveras. Sardiner verkar vara något av en nationalrätt i Portugal för var vi än kommer serveras denna lilla fisk. Sardiner tillhör familjen sillfiskar, vilket även strömmingen gör, och de har samma lilla irriterande egenskap, dessa miljontal små ben. Inte någon av mina personliga favoriter. Den grillade fisken är däremot en helt annan femma. Perfekt grillad av Pirate, kungen av grillen, som leende och småpratandes sköter den stora grillen.

Lagos, Algarve, Portugal

Enkelt med härlig atmosfär.

Lagos, Algarve, Portugal

Hustes egna lokala TripAdvisor, väggarna är fulla av recensioner.

Lagos, Algarve, Portugal

Strax bortom de restaurangtäta stråken finner ni Restaurante O Escondidinho

 

Restaurante O Escondidinho är ingen gourmandkrog men ett av det här ställena där maten, människorna och atmosfären ger dig en härlig kväll. Besök om du har vägarna förbi!

Må gott och lev väl!//Cathinka


Om södra Portugals fantastiska stränder kan ni läsa här.

Kommentarer

 1. Profilbild för Åsa

  Så ska man äta i Portugal!

  1. Profilbild för Tinka

   Eller hur!! Galet mysigt.

 2. Profilbild för Ann-Sofie

  Hat du testat någon av restaurangerna på kajen i Ferragudo? Eller nere på Praia Grande? Om du bor i Praia des Rochas eller inne i Portimao tar du båttaxin. Ser du en tvåmastad segelbåt med en gul jolle, för ankare utanför Praia Grande är det jag.

  1. Profilbild för Tinka

   Nix inte varit på östra sidan av Lagos, bara rört oss västerut. Men får bli vid nästa besök. Trevlig seglats⛵️⛵️

 3. Profilbild för Annie - lättlagat vegokäk

  Portugal är verkligen ett land som jag vill besöka! Det verkar så himla fint. Solmogna citroner <3

  1. Profilbild för Cathinka

   Jag var där för första gången förra sommaren och blev helt betagen, fantastiska landskap, oerhört trevliga människor och god mat. Kan det bli bättre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?