Jaipur den rosa staden

På vift i Jaipur, den rosa staden

Vi har precis anlänt Jaipur, den rosa staden och det tredje hörnet i det som populärt kallas gyllene triangeln i Indien. De andra hörnen består av Dehli och Agra. Vår chaufför med hjälpreda har släppt av oss på Diggi Palalce där vi ska bo de närmaste nätterna. Inte alls lika hjälpsamma och tillmötesgående som innan incidenten med guiden i Agra, men antagligen snuvade vi dem på deras del av kakan.

Jaipur den rosa staden, gatuliv

När vi tar oss ut på gatorna känner vi att nu har vi nog acklimatiserat oss till Indien, till alla människor, alla ljuden, färgerna och lukterna. Eller ja i alla fall några av oss. För den yngre delen av sällskapet går snarare topplocket och önskan att sitta på ett plan härifrån blir akut när vi får hoppa mellan högarna av mänskliga exkrementer när vi promenerar längs gatan bakom stadens sjukhus.

Jaipur den rosa staden, gatuliv

Jaipur, den rosa staden

När Prins Albert skulle besöka Jaipur på 1800-talet målades staden i gästfrihetens färg – rosa, en välkomstgest som heter duga av Maharajan Ram Singh. Historien säger att maharajan’s favorithustru var så förtjust i färgen att hon lyckades övertala sin man att lagstadga om att alla hus i staden hädanefter skulle målas i den terrakotta-rosa färgen.  En lag som gäller än idag varför staden fortfarande 140 år efter prinsens besök fortfarande är rosa. Och tur är kanske det för färgen ger denna förorenade, kaosartade miljonstad en viss charm.

Jaipur den rosa staden, gatuliv

Jaipur den rosa staden, gatuliv

Jaipur den rosa staden, gatuliv

Hawa Mahal

Målet för vår promenad är Hawa Mahal eller Vindarnas palats, en byggnad jag gissar få missar om man besöker Jaipur. Eller byggnad och byggnad. Det är snarare en kuliss. Med sina 953 små fönster gavs möjlighet för palatsets damer att studera gatulivet utanför palatsets murar utan att någon skulle kunna se dem, inte direkt ett liv man avundas dem.

Det är en imponerande byggnad men det är lite synd att den ligger inklämd mellan alla butiker, verkstäder och den trafikerade vägen.

Det blir en äventyrlig tuktuk tur tillbaka till hotellet.

Jaipur den rosa staden, gatuliv

Amber Fort

Hotellet har hjälpt oss att boka två taxibilar som ska ta oss till Amber Fort som ligger någon dryg mil utanför Jaipur. Så efter frukost packar vi in oss och ger oss iväg. Fortet ligger otroligt vacker på en höjd med en liten sjö nedanför. Det finns möjlighet att rida elefant upp vilket vi avstår dels för att vi inte gillar att vilda djur hålls i fångenskap dels på grund av att vi läst att man här inte tar särskilt väl hand om elefanterna.

Fortet som byggdes på 1500-talet är definitivt värt ett besök. Utsökt hantverk visar på vilka otroliga rikedomar här måste ha funnits.

Jaipur, den rosa staden, Amber Fort

Jaipur den rosa staden, Amber Fort

Jaipur den rosa staden, Amber Fort

Jaipur den rosa staden, Amber Fort

Jal Mahal

På väg till och från Amber Fort passerar vi Jal Mahal som ligger mitt i sjön. En liten jaktstuga dit det även sägs att maharajorna tog sina älskarinnor och ifred lär de ju få ha varit.

Jaipur, den rosa staden, Jal Mahal

En shoppingrunda på fabrikerna

Våra taxichaufförer har sålt på oss en shoppingtur till lite olika verkstäder. Alla är inte intresserade så en bil går tillbaka till hotellet, en åker på tur (inte så svårt att gissa kanske att det blir en 100% könsuppdelning…) Vi besöker en färgningsfabrik, en smyckesverkstad, ett väveri och en skräddare. Ett och annat blir inhandlat även av mig som inte brukar handla på semestern. Låter sy upp en liten dress som levereras till hotellet några timmar senare.

Jaipur den rosa staden

Jaipur, den rosa staden

Jaipur, den rosa staden

Jaipur, den rosa staden

Så var äventyret i norra Indien till ände och resan går vidare till Kerela. Där väntar sol och bad och en båttur på de berömda backwaters.

Och så glöm inte följa På vift! på FB för nya uppdateringar!

Må gott och lev väl!//Tinka


Alla inlägg från Indien

Restips Indien

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?