Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri – Segerstaden

Kejsar Akbar sitter uppflygen på sin tron, för stunden utburen på den stora gården vid Vindarnas palats i Fatehpur Sikri. Den sirligt utsmyckade turbanen har åkt lite på sned och kinderna lyser röda där Akbar dirigerar spelet som pågår vid hans fötter, pashisi. Tjänstekvinnorna, uppklädda i fyra olika färger får agera mänskliga spelpjäser i spelet som påminner om Fia med knuff. Jag gissar att han får vinna, han är ju ändå mogulhärskare, vem stöter sig frivilligt med en sådan?

Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri

Segerstaden eller spökstaden

Vi befinner oss i Fatehpur Sikri i den indiska delstaten Uttar Pradesh ca 4 mil från Agra på vägen mot Jaipur. Med guideboken vandrar vi runt bland vackra trädgårdar, hus och palats. Fatehpur Sikri betyder segerstaden men idag kallas den öven spökstaden. Under en kort period på 1500-talet var det här huvudstaden i det dåvarande Indien. Hitflyttat från Agra. Säkert främst av strategiska skäl men det berättas även att byns vise man förutspådde födelsen av Akbars första son och när det slog in valde Akbar att flytta huvudstaden hit.

Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri

En stor moské uppfördes, en av Indiens största och tre palats, till favorithustrurna. Var de andra 10 fruarna bodde förtäljer inte historien. Gården där pashisi-planen finns är egentligen enda stället där det är lite folk. Dels de som på olika sätt försöker tjäna lite pengar på oss turister och sedan vi turister, fast främst lokala turister. Det är ett skönt ombyte mot andra ställen vi varit till under vår Indienresa som har varit betydligt intensivare och mer välbesökta. Här råder lugn och ro.

Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri

Det är klart att han inte sitter där Akbar, på sin tron. Han har varit död i 400 år. Och Fatehpur Sikri är inte längre huvudstad. Det var den bara mellan 1571-1585 innan den återigen flyttades, den här gången till Lahore. Men allt är så välbevarat och levande så det är inte svårt att föreställe sig honom just så, på en tron i huvudstaden, spelandes pashisi. Fatehpur Sikri är klart värt ett stopp om du någongång åker vägen mellan Agra och Jaipur.

Och så glöm inte följa På vift! på FB för nya uppdateringar!

Må gott och lev väl! // Tinka


Massor av härliga bilder från gatorna i Indien hittar ni hos Eva, People in the street.

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?