Det är inte utan att man blir nyfiken. När jag väl börjar läsa på inför vår Lissabonresa dyker de upp överallt dessa små, ganska fula, lite skeva och småbrända bakverk. Själv hade jag aldrig hört talas om dem tidigare men tydligen ska de vara små mirakel av smaker, bakverkens Rolls Royce. Ni förstår ju, att få smaka en Pasteis de Nata åkte självklart upp på önskelistan över saker att göra i Lissabon.
Så vad består dessa små underverk av?
Pasteis de Nata är en liten smördegsbakelse fylld med en lätt kanelsmakande kräm. Om du vill prova att göra dem själv så behöver du:
1 sats smördeg
Till fyllningen
5 dl mjölk
1 dl vatten
3 dl strösocker
1 kanelstång
citron, skal från
60 g vetemjöl
7 äggulor
Till garnering:
Florsocker
Kanel
När man googlar receptet verkar det råda viss oenighet om citronen ska med eller ej men lite citron kan väl aldrig vara fel?!
Om jag har provat att göra dem själv? Om jag säger så här, när sonen var liten var vi iväg och fikade hos några kompisar där hembakade bullar serverades och sonen entusiastiskt säger;
– Min mamma har också bakat bullar – 1 gång!
Historien om Pasteis de Nata
I området Belém i Lissabon finns klostret Mosteiro dos Jerónimos (extremt pampig, världsarvslistad byggnad). På 1700-talet användes på klostren äggvita för att stärka munk & nunneklädnaden. Det medförde förstås att det blev en hel massa äggulor över så det bakades ivrigt på klostren på den här tiden. När tiderna blev sämre för kyrkan på 1800-talet började munkarna i Belém sälja sina pasteis de Nata vid det lokala sockerraffinaderiet. 1834 var munkarna tvungna att ge upp och klostret stängde. Receptet till bakverket gick vidare till ägarna av sockerfabriken som 1837 startade Fábrica de Pastéis de Belém. Här bakas än idag originalet till Pasteis de Nata, kronjuvelen – Pasteis de Belém.
Min alldeles egna Pasteis de Nata upplevelse
Väl i Lissabon fanns den verkligen överallt denna nationalsymbol. På flera ställen bakar de i butiken så man kan se hur miraklet tar sin form.
Vi slank in i första bästa butik för ett smakprov. Full av förväntan för jag denna ljumma kaneldoftande skapelse mot mina läppar, öppnar munnen och låter den mjuka krämen fylla gommen. Spontant utbrister jag;
– Det smakar pannkaka!
Nästa dag gör vi även ett besök vid Pasteis de Belém men kön är längre än till en rockkonsert och riktigt så goda var de inte, att det känns värt att köa. För visst var det gott men godare än en kanalbulle? Knappast.
Må gott och lev väl!/Cathinka
Här finns fler inlägg från Lissabon
Har aldrig ens hört talats om Pasteis de Nata, och det är skam det då jag jobbar med Hela Sverige Bakar. Så skäms på mig. 😉
Måste säga att den ändå såg godare ut än vad du beskrev den. Pannkaka!? Ha, ha! Men å andra sidan, klassisk svensk kanelbulle är ju bra svårslaget alltså! 🙂
Ja skäms på dig? Fast jag hade inte heller hört talas om den lilla godbiten förrän jag började min hysteriska preresa googling.
Jag håller med om att den inte slår kanelbullen:) Ibland undrar jag om det inte är en liten masspsykos som drabbar visa ställen där det sägs att dom ska ha det bästa av xx. Men kanske är det för att man har för höga förväntningar redan när man tar den första tuggan…
Tror du är inne på rätt väg när det gäller masspsykos, vissa saker blir bara helt ”rätt”.
Åh vad härligt att läsa dina Lissaboninlägg, ska dit nu nästa vecka och blir ju lagom pepp! Pasteis de Nata ser ju inte helt fel ut, kan det möjligtvis finnas någon ägg- och mjölkfri version måntro?
Då har du en härlig resa att se fram emot! Oj, har ingen aning…
Åhh mums! härliga bilder!
Tack! Vem kan säga nej till en sån liten goding?
Mums, vilket sött inledning på helgen jag fick nu! Ser ljuvligt goda ut.
Riktiga små sötnosar är de allt. Trevlig helg!
Jag testade natan på på Pasteis de Belem, tillsammans med portvin. Sittplats fick vi också. Men då vi först åkte förbi med spårvagnen så var kön aplång.
Då är den stora frågan, var natan godare där än på andra platser?
Det är verkligen gott. Har visserligen bara smakat här hemma i Sverige men ändå. Lissabon står verkligen högst upp på önskelistan just nu.
Riktigt gott! Tydligen ska de avnjutas tillsammans med port vilket vi inte testade. Lissabon är en härlig stad. Är nog lite kär faktiskt och då är jag inte lättflörtad när det kommer till städer.