mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos

Mat, mat & ännu mer mat – Lagos, Algarve

Det har nog nämnts här tidigare men av riktigt god mat blir jag lycklig. Hela processen från införskaffning av trevliga råvaror, tillagningen och inmundigandet är en stund av kontemplation och ger en skön tillfredställelse. Åtminstone när en lyckas få en riktigt god middag på bordet. Då menar jag kanske inte måndagsmiddagen bestående av snabbmakaroner och korv utan de där dagarna en kan lägga ner lite extra tid och kärlek på matlagningen. Häromdagen var en sådan dag. 

Eftersom vi har haft celebert besök från Sverige som är minst lika matglada som vi hade vi i en utflyktsdag med lite extra matfokus, från morgon till kväll. Portugal erbjuder en palett av härliga råvaror och maträtter. Så följ med på vår matdag med roliga studiebesök, härliga rätter och ett par restaurangtips här i Lagos.

Vi börjar på Ostra Select

Strax utanför Lagos finns ostronfarmen Ostra Select som vi hittade tack vare bästa tipset. Hit är det roligast att komma när det är lågvatten eftersom en då kan spatsera ut och kika på ostronrabatterna. Jag hade trott att vi kanske även skulle kunna plocka ostron men det blir snart tydligt när en kommer dit och ser hur det odlas att det inte är möjligt. Ostronen ligger nämligen i stora hårda nätkassar. Det tar 2 år för dem att växa till sig till ätbar storlek och sorten som odlas är japanska jätteostron vilken är den sort som huvudsakligen odlas i Europa idag. 95% av Ostras ostron går på export till Frankrike. Visste du förresten att ordet ostron kommer från grekiskans ostrace som betyder något liknande röstsedel eftersom ostronskalet användes som röstsedel i det antika Grekland? Härifrån åker vi med nästan 5 kg ostron men bara €20 fattigare…

mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos

Bar Quim – med bästa sandmellantårna läge

Egentligen var tanken att vi ska äta lunch på Bar Quim för här serveras Lagos godaste vitlöksfrästa räkor (en högst objektiv bedömning;)) men timmen är något tidig för lunch så det får bli en kaffe. Bara för att det är så grymt mysigt att sitta här med sand mellan tårna och titta ut över ett turkost Atlanten.

mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos

Vi fortsätter in till Lagos

För en matdag utan ett besök på Lagos fiskmarknad känns inte riktigt komplett. Om fiskmarknaden har jag skrivit tidigare så den kan du läsa mer om här.

mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos

Lunch i fiskens tecken

Äntligen dags för lunch som dagen till ära intas på Gaivota Branco som även den ligger på Maia Praia men något närmare Lagos. Här frossar vi på fisk och skaldjur av olika slag. Själv äter jag en av mina absoluta favoriter här i Portugal, Amêijoas à Bulhão Pato just för att den är extra god här på Gaivota. Annars åts det räkor och fisken Lisa runt bordet. Lisa är en fisk från vattnen utanför Sagres, riktigt riktigt god.

mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
Den fina fisken Lisa.
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
Amêijoas – slut innan jag kom ihåg att fota…

Amêijoas à Bulhão Pato – en portugisisk delikatess

Som sagt något av det godaste jag vet. Och det bästa av allt, inget komplicerat att göra. Du behöver

  • 1 kg musslor av hjärtmussel-typ
  • 1 dl olivolja
  • 6 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 bunt koriander, grovhackad. Spar gärna några hela blad till servering
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Saften av en citron
  • Salt & peppar efter smak

Låt musslorna dra i 3 timmar i lättsaltat vatten innan tillagning så att de släpper ev. sand så slipper du knastret mellan tänderna. Skölj och rensa dem sedan väl. Värm olja och fräs vitlök & koriander på medelvärme ett par minuter innan du tillsätter vinet. Lägg i musslorna, salta och peppra efter smak. Låt dem stå 5-10 minuter tills de flesta musslorna har öppnat sig. Ta ur musslorna och låt såsen koka ihop ett par extra minuter och häll sedan över musslorna. Pressa citronsaften över. Garnera med korianderblad. Voila, klart och himmelskt gott!

Monte do Alem

Runt Lagos finns flera vinodlingar du kan besöka. Idag valde vi Monte do Alem strax utanför Odiáxere inte alls långt från ostronodlingen. Här odlas biodynamiskt franskt vin av belgare i Portugal, internationellt så det förslår. Vi har bokat en visning och vandrar först runt bland vinstockarna. Här odlas druvor av sorterna cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och syrah. Nytt för i år är att de även satt en druva de i framtiden ska kunna göra den i Portugal så populära vino verden. Ca 20 000 flaskor får de ut varje år från sina stockar. Tills för alldeles nyligen producerades dessa i garaget men sedan några år finns en modern “fabrik” som blir nästa stopp på turen. Här inne blänker de nya maskinerna och kontrasteras skönt av de stora ekfaten. Höjdpunkten är så klart vinprovningen. 3 röda och ett rosé smakas och favoriten är petit verdot varianten.

mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos

Så är det dags för middag

Vi avslutar vår matdag hemma med middag delvis införskaffad på dagens utflykt. Vi äter såklart ostron till förrätt. Vi har, vit- & rödvinsvinägrett, citron, tabasco & koriander som tillbehör till våra ostron som har tagit en stund att öppna… 

mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos
mat i lagos, utflykter kring lagos, se och göra i lagos

Secreto de porco preto, den svarta grisens hemlighet läggs sedan på grillen. Det här är något jag aldrig ätit innan vårt besök i Portugal förra sommaren men som jag verkligen rekommenderar alla köttälskare. Tunna skivor fläskkött rejält marmorerad och grisens mest saftiga & möra del. Från gris som främst ätit ekollon. Himmelskt gott! Vänds bara snabbt på grillen och avnjuts tillsammans med en god sallad.

Grisen hemliga delar där biten från halsen anses vara extra god.
Bild lånad från Bisaro

Ännu en dag i Portugalien avslutad och konstateras kan att en kan absolut ha det sämre!

Må gott och lev väl!//Tinka

Länkar för öppettider, bokningar & läge:

Ostra Select

Bar Quim

Lagos fiskmarknad

Gaviota Branca

Monte do Alem

4
Lämna en kommentar

avatar
2 Tråd
2 Trådsvar
0 Följare
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
CathinkaAnna / boihusbil.seBritt-Marie Gustafsson Recent comment authors
Anna / boihusbil.se
Gäst

Kul att ha hittat din blogg! Vi var i Portugal i tre månader jan-april med vår hem (vår husbil). Får se om vi kommer dit igen den här säsongen. Hann utforska en del men finns ju massor kvar. Ska läsa mer av dina inlägg och har lagt till dig på bloglovin. Tack för inspirationen!

Britt-Marie Gustafsson
Gäst
Britt-Marie Gustafsson

Härliga bilder med goaste delikatesser!