Penha Garcia

Penha Garcia – en liten pärla till by

,

Orerar ofta om problemen med att resa med hund gör jag här men det finns faktiskt även en uppsida. Som nu senast när vi var ute på en roadtrip i centrala delarna av Portugal. Boendet i byn Monsanto som var målet med resan var fullbokat så istället fick vi boka något i närheten. Så kom det sig att vi hamnade i Penha Garcia och tänk vilken tur det var för vilken gullig by!

Penha Garcia – där tiden står stilla

Som i så många byar står ödehusen tätt. Men här och var fladdrar det i en gardin, hänger det lite tvätt eller hörs ett hundskall bakom stängd dörr. Det känns nästan som att komma in i en annan tidsålder. Vad som gör att jag faller pladask är att det här känns på riktigt. Det här är ingen by iordningställd för turister utan hit kommer vi som gäster till de som faktiskt bor här.

Och livet har sin gilla gång

Röster hörs inifrån caféet, några ungdomar har samlats vid byns lekplats, en man kommer sakta upp för backen från byns lilla mercearia, en kvinna hämtar vatten från byns vattenkälla och bonden som tar hand om sina getter. Liv som pågår. Anspråkslöst och stilla.

Med egen borg & vattenfall

Vi strosar sakta genom byns stenbelagda gränder. Varje halvtimme spelar kyrkklockorna en stilla melodi och tupparna gal annars ligger lugnet över byn. Vi tar oss uppåt, uppåt mot borgen på toppen med utsikt över både damm och dal. Ner igen och i dalen bakom byn ligger vattenfallet med sin lilla pool. Så stilla, så lugnt, så skönt.

Aqui ha gato

Här finns katt. Frasen kommer hela tiden upp i mitt huvud. Tydligen är det ett portugisiskt talesätt med andemeningen att man aldrig riktigt vet vad som ska hända. Här i byn känns det som om inte mycket händer. Fast i Penha Garcias kattvärld händer det nog grejor för i varje hörn sticker små nosar fram. Det går många katter på varje invånare vi ser.

Casa Vente & Cinco – Gulligt & charmigt

Och tänk om det inte varit så svårt att hitta hundboenden då hade vi inte hittat till Casa 25 och det hade varit väldigt synd! För så gulligt, mysigt och personligt. Det drivs av Joanna & Sandra som köpte ett ruckel för några år sedan som de nu renoverat upp till två uthyrningslägenheter där alltså hunden är tillåten i den ena. Just nu håller de även på att renovera upp grannlägenheten. Bara det att en yngre generation hittar tillbaka till byn är värt allt stöd i världen men det är ett riktigt trevligt boende. Vi kommer tillbaka för att läsa bok vid vattenfallspoolen, sippa vin på den lilla terassen och vandra i de vackra omgivningarna!
Här hittar ni mer information om Casa Vente & Cinco.

Så går solen ner bortanför Monsanto och vi säger tack och hej Penha Garcia. Det har varit ett kärt nöja att lära känna dig! Och du, om du har vägarna förbi, missa inte att stanna till här.

Må gott och lev väl! // Tinka

Och så den vanliga uppmaningen att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?