Monsanto, reseblogg

Monsanto – som i sagornas värld

,

Januarisolen lyser gul från en klarblå himlen men kind & fingrar lyser röda av kylan. Röda av kylan vinden sveper in längs Monsantos skuggiga gränder. För nu är vi här, målet för årets första roadtrip. Monsanto är byn som dyker upp på många listor över Portugals vackraste och mest sevärda byar tillsammans med byar som Monsaraz, Marvão & Piódão.

Monsanto

Monsanto klättrar brant uppför sluttningen, en sluttning som ska ha varit befolkad sedan den äldre stenåldern. En svindlande tidsrymd som får en att inse vilken parentes ens eget liv är i denna värld. Vi strosar sakta uppåt branta stenlagda gångar mellan hus som får tankar om hobbits, rumpnissar & troll snurra i huvudet. För det här är verkligen en liten sagoby. Eftersom byn dessutom, så här en förmiddag i januari när coronan rasar i världen, är näst intill öde medför det att den känns än mer som en kuliss än på riktigt.

Tempelriddarborgens vakande öga

På toppen av Mons Sanctus (758 meter) tronar borgen som Tempelriddarna byggde efter att ha fått byn av Kung Afonso Henriques. Borgen sprängdes i en ammunitionsolycka på 1800-talet men muren runt är tämligen intakt. Promenaden upp har gjort oss ordentligt varma och utsikten från toppen är magnifik! Inte att undra på att borgen är använd som inspelningsplats i uppföljaren till Games of Thrones, House of the Dragon.

Tillbaka bland stenbumlingar & rumpnissar

Monsanto har utsetts till Portugals mest portugisiska by vilket nästan är lite skrattretande. För det finns nog ingen by vare sig i Portugal eller någon annanstans som liknar denna by. Mellan stora granitblock ligger de små hobbithusen inspränga. Många är övergivna, de måste vara fasligt rått och kallt att bo här på vintern. Andra är ombyggda för uthyrning och här och var ser du att människor faktiskt bor. Monsanto är en väldigt speciell plats och jag är glad att jag nu äntligen varit här.

Ofta när man kan kryssa något från listan över saker man vill göra eller besöka, dyker det upp något nytt. Så självklart lär vi oss nu om en annan av de historiska byarna som ligger i närheten. Om det får det handla om i nästa inlägg.

Må gott och lev väl! // Tinka

PS: Följ gärna På vift! på FB för löpande uppdateringar.

Läs andra inlägg från centrala Portugal:

[show-map id=’16’ overlay=’15’]

Kommentarer

 1. Profilbild för Åsa

  Fantastisk plats, eller hur?! Fint skrivet och vackra bilder som vanligt!

  1. Profilbild för Cathinka

   Men visst är det! Känns verkligen som den är tagen direkt ur en saga. Tack & tack!!

 2. Profilbild för Nils-Åke Hannson

  Kul att få se bilder där ifrån igen . Vi var där 2015

  1. Profilbild för Cathinka

   Himla trevligt ställe:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?