Restips Namibia

En resa till Namibia – Där landskapen gör dig mållös

En resa till Namibia är en resa med alla sinnen. Genom karga ökenlandskap tar du dig längs tomma raka vägar. Landet är dubbelt så stort som Sverige men här bor bara drygt 2 miljoner människor vilket gör Namibia till världens näst minst befolkade land (efter Mongoliet) i världen. Det gör att naturen känns oerhört närvarande och ibland nästan överväldigande. Mina resor hit har varit några av de absolut bästa jag gjort. Res hit om du gillar roadtrips, fantastiska landskap, djur, spännande kulturer och annorlunda resmål. Gillar du strandliv, party, folkliv och shopping så är det här kanske inget resmål för dig.

Lite allmän info om att resa till Namibia:

Tidzon:  UTC +2

Visum: För aktuell information kolla på Namibiska ambassadens hemsida. När jag har rest har jag ansökt på flygplatsen vid ankomst. Gäller ej om du ska tex volontära, då krävs jobbvisum som du ansöker om via ambassaden i Stockholm (obs, tar tid!)

Vaccinationer: Kolla med din vaccinationscentral för korrekt information. Vid besök i norra Namibia rekommenderas ofta malariaprofylax.

Språk: Officiellt språk är engelska. Men flera andra språk som afrikan, tyska, Bantu and Khoisan används.

Pengar: Namibiska dollar eller Sydafrikanska rand. Namibiska dollar går inte att få tag på innan avresa och heller inte växla tillbaka så se till att fixa det på flygplatsen i Windhoek.

Dricks –  Att ge dricks är kutym så se till att ha även pengar i små valörer. Till din guiden på safarin får du räkna med USD10 per dag.

El: I Namibia har man en egen slags adapter (samma som i Sydafrika) så köp en på flygplatsen om ni ger er iväg norrut direkt.

Resperiod: Namibia är en åretruntö destination men december kan vara väldigt varm,  i januari-mars är det regnperiod, i juni kan det vara lite kallt och augusti blåsigt. Högsäsong är juli-september.

Packning: Lager på lager, ofta stora temperaturskillnader på morgon och kväll. Fritidskläder i naturfärger, (färgglada kläder ska undvikas på safari då de kan skrämma djuren. Finklänning och högklackat kan lämnas hemma. Mer utförliga packlistor både vad gäller kläder och kamerautrustning hittar du i inlägget På väg till Namibia.

Religon: Kristendom och flera inhemska religioner.

Bo: Boendena är förhållandevis få så reser man under högsäsong (annars också om man har specifika önskemål bör man boka i förväg.

 

Resa till Namibia, restips Namibia, reseblogg Namibia

Resa till Namibia och ta sig runt i landet

Smidigast om du vill resa till Namibia är Air Namibia & KLM som båda trafikerar Windhoek (2017) som är Namibias huvudstad. Air Namibia flyger via Frankfurt och KLM via Amsterdam. En annan vanlig väg är via Johannesburg. Dit flyger de flesta stora flygbolag. Från Johannesberg flyger man sedan vidare med South African eller Air Namibia.

Med bil

Väl i Namibia så är det absolut vanligast att du hyr bil och kör runt själv. Vägarna är bra även om det till största del är grusvägar. B1:an, som är den stora vägen från Sydafrika upp till Angola är väldigt trafikerad, likaså vägen mellan Windhoek-Swakopmund-Walvis Bay men i övrigt är det lugnt. Tänk på att det är vänstertrafik. Tänk även på att alltid tanka när du passerar en bensinmack, det är ibland långt mellan mackarna och på de små avlägsna mackarna händer det att bensinen tar slut. Se även till att du har gott om vatten till dig själv så att du klarar du om du får motorstopp. Det kan ta tid innan någon passerar.

Vill man inte köra själv kan man hyra bil med guide som såklart blir lite dyrare.

Med buss

Att ta sig runt med lokala bussar är näst intill omöjligt men det finns lokala bolag som ordnar turer till tex Sossusvlei. Dessutom finns det större bolag som ordnar gruppresor med rundturer i Namibia bl.a Nomad Adventure Tour & Rosa Bussarna. De har rundturer som även sträcker sig in i grannländerna.

Med flyg

Om du har ont om tid och är ordentligt stadd vid kassa kan du göra en fly in safari i eget litet cessnaplan. Sanddynerna är riktigt häftiga att se från luften och från tex Swakopmund kan man göra flygutflykter för att se de strandsatta skeppen och dynerna.

När är bästa tiden att resa till Namibia?

Eftersom Namibia ligger söder om ekvatorn har de vinter när vi har sommar och vice versa. Namibia är en åretruntdestination men det finns några saker som kan vara bra att ta med i beaktande när du planerar din resa hit.

Juli till september är absoluta högsäsong. Under den perioden är temperaturen behagliga med sina runt 25 grader dagtid (kvällar och morgnar kan vara kyliga) och regn är extremt ovanligt. Det gör att det är lätt att se djur vid vattenhålen. Augusti kan vara blåsigt vilket kan vara besvärligt i ett land som till huvudsak består av öken.

December till januari är högsommar och kan erbjuda extrema temperaturer med upp till 40 grader dagtid. December-mars är också den period det vanligtvis kommer regn, om det kommer något överhuvudtaget. Regnet gör att inte lika många djur samlas vid vattenhållen och också att det kan vara något svårare att ta sig fram på grusvägarna (huvuddelen av vägarna i Namibia är grusvägar.

Juni är den kallaste månaden.

Alla På vifts blogginlägg om att resa till Namibia (klicka på bilderna för at läsa mer):
Boktips – Namibia
 • Exit Kalahari av Jenny Söderqvist och Helene Åberg
 • Handelsfursten av Damaraland av Peter Johansson
 • Song of Be av Lesley Beake
 • The Burning Shore av Wilbur Smith
 • The Sheltering Desert av Henno Martin
Resereportage
Filmtips – Namibia
 • Namibia- The Struggle for Liberation av Charles Burnett
 • The King is Alive av Kristian Levring, Anders Thomas Jensen & William Shakespeare
Bloggtips – Namibia
Mat & Dryck

Vattnet utanför Namibia har extremt goda förutsättningar för ostronodling och ostronen är utsökta. Svälj ner dem med det prisbelönta inhemska ölet Windhoek. Annars är Namibia en köttälskares paradis. Mycket vilt serveras.

Vad får du inte missa på din resa till Namibia?

Om det är din första resa till Namibia eller om du har begränsat med tid så tycker jag att du ska fokusera på att få in nedan stopp på din rundresa. Försök att åtminstone ha 14 dagar till förfogande.

 • Etosha. Namibias största safaripark. Mycket djur som är lätta att komma nära vid alla vattenhål. Du kan inte se big 5 eftersom parken inte har några bufflar.
 • Damaraland. Fantastiska landskap och här ges även möjlighet att besöka Himbafolket. Här lever även den ökenanpassade elefanten och flera boenden erbjuder noshörningsvandringar. 
 • Swakopmund (äventyr, delfiner & ostron). För några chilldagar. Missa inte en utflykt till Sandwich Harbour.
 • Sossusvlei och Deadvlei. Om man bara ska göra en enda sak i Namibia så är det hit du ska åka.

Om du sedan har lite mer tid eller faktiskt har varit i Namibia tidigare tycker jag att du ska kika på följande stop:

 • Kalahari. Öknen som inte är en öken. Fantastiskt landskap. Vandring.
 • Waterberg. Mer vandring
 • Kolmanskop (övergiven gruvby, populärt fotomål)
 • Fishriver Canyon (världens näst största canyon efter Gran Canyon i USA). Häftiga landskap och en riktigt utmanande vandring.
 • Vildhästarna i Aus
En resa till Namibia via kartan

På kartan nedan kan du följa min resa geografiskt och klicka dig in till blogginläggen via kartan istället för att få bättre koll på hur du kan lägga upp just din rutt.

[show-map id=’3′]

Bildgalleri

[aigpl-gallery id=”3034″ masonry=”true” offset=”0″ gallery_height=”auto” design=”design-5″ grid=”4″]

Ännu mer sugen på en resa till Afrika i allmänhet eller safari i synnerhet? Få fler tips i mitt inlägg om safari i Tanzania.